Home » Netværk » Mesh + kabel = endnu bedre Wi-Fi-dækning
Mesh + kabel = endnu bedre Wi-Fi-dækning

Mesh + kabel = endnu bedre Wi-Fi-dækning

Share
Sådan har vi testet

Til denne artikel har vi tilpasset vores sædvanlige router-test til hastighedsmåling via henholdsvis Wi-Fi (trådløs), PLA (kablet via strømnettet) og LAN (RJ45-kablet).

Vi har brugt et Netgear Orbi Pro-sæt bestående af en router og en satellit, som nok er markedets kraftigste – og dyreste – mesh-system til større hjem og mindre virksomheder. Testen er foregået fra kontoret i kælderen, hvor SRR60-routeren er placeret ved siden af et bredbåndsmodem (SagemCom F@ST3890) med deaktiveret Wi-Fi fra YouSee, som leverer en kablet internetforbindelse på 1000/100 Mbps nominelt og omkring 950/110 Mbps i praksis. Satellitten SRS60 står centralt i forhold til den øvrige elektronik i tv-stuen.

Til måling af hastighed bruger vi appen Speedtest, som er tilgængelig på alle relevante platforme. Vi måler på fire forskellige positioner, og som klient har vi denne gang anvendt en Sony Xperia XZ2 smartphone, der har vist sig at være endnu hurtigere til Wi-Fi end vores trofaste HTC 10 og andre tilgængelige modeller. For første gang har vi registreret en hastighed på over 500 Mbps på en håndholdt enhed!

Se også:  Gratis app hjælper dig til bedre Wi-Fi
De fire positioner er:

1. Kontor – ”øjenkontakt” mellem smartphone og router, ca. 1 m afstand.
2. Køkken – én etageadskillelse mellem smartphone og router, ca. 5 m afstand i luftlinje.
3. Tv-stue – én mur og én etageadskillelse mellem smartphone og router, ca. 5 m afstand i luftlinje.
4. Første sal – én mur og to etageadskillelser mellem smartphone og router, ca. 6 m afstand i luftlinje.

Med en Sony Xperia XZ2 smartphone har vi målt imponerende hastigheder i nærheden af de to enheder i Netgears Orbi Pro mesh-system. Både den trådløse og kablede backhaul-kanal leverer også varen over længere afstande, mens PLA-opkoblingen skuffer.

Klare konklusioner

Tabellen med måleresultater viser, hvordan Orbi Pro performer i vores testmiljø, som er et hus med et bebygget areal på 80 kvm og tre etager – kælder, stue og første sal – i alt omkring 220 udnyttede kvadratmeter. Alle vægge er muret eller støbt i beton uden stål, og etageadskillelserne er af træ.
De bedste allround-resultater får man ved at forbinde de to Orbi-enheder med et LAN-kabel.

Se også:  DSB slukker for gratis Wi-Fi i S-toget

Dette koster en smule hastighed i kontoret, men giver bedre dækning på de tre andre positioner. I praksis er gevinsten ved kabling ubetydelig i forhold til blot at lade Orbi-enhederne kommunikere trådløst indbyrdes. 433 Mbps kan dække ethvert streaming-behov i tv-stuen, og 129 Mbps er mere end rigeligt til et fjernsyn og et par radioer på første sal. Dog kan vi forestille os, at den relative forbedring med kabling vil være større i et mindre potent mesh-system med dual-band-teknologi.

I nogle hjem og virksomheder kan Power Line Adaptere (PLA) være et godt alternativ til kablede netværksforbindelser. Dog stiller de store krav til strømnettets kvalitet.

I vores testmiljø er det tydeligvis spild af penge at købe et PLA-sæt. I kontoret og køkkenet sørger SRR60-routeren ubesværet for glimrende dækning. Når SRS-60 satellitten i tv-stuen opkobles via strømnettet, sætter dettes kvalitet en effektiv stopklods for Wi-Fi-signalerne i denne del af stueetagen og på første sal.

Hastighederne på 26 og 22 Mbps taler for sig selv. Hermed mener vi ikke, at PLA-produkter er underlødige eller dårlige, men de kræver et ordentligt strømnet for at fungere. Og hvor god en elinstallation er, finder man kun ud af ved at prøve sig frem.

Routeren (tv) og satellitten i Netgears Orbi Pro-system er 25 cm høje for at give plads til al elektronikken og de 6 indbyggede antenner med kraftige forstærkere.

Sådan kan du komme videre

Inden du investerer i nyt grej, er det altid en god idé at kortlægge det reelle behov for hurtigere Wi-Fi fra dit mesh-system. Du kan med fordel starte med at bruge Speedtest til at måle hastighederne på forskellige steder i hjemmet og se, om der skulle være ”huller” i den trådløse netværksdækning. Nogle gange kan det gøre en voldsom forskel, hvis en mesh-router kan flyttes lidt, uden at det går ud over husfreden.

Hvis du overvejer at kabelforbinde to eller flere mesh-routere, så prøv en interimistisk løsning med billige Cat5e-netværkskabler. Vi har set 15 meter til under 50 kroner, og så længe man holder sig under 100 meter, kan sådan et kabel overføre 1 Gbps. Hvis dette eksperiment giver dig lyst til mere, må du tage stilling til, om du vil trække et kabel, eller du vil prøve lykken med en Power Line Adapter.

Vælger du PLA-løsningen, bør du efter vores mening prøve at låne et par enheder i dit netværk eller finde en forhandler, som tilbyder egentlig returret og vil acceptere, at du udpakker enhederne og prøver dem. Forbrugerkøbelovens ufravigelige fortrydelsesret fortolkes ikke på samme måde af alle erhvervsdrivende.

TAGS
mesh-router
trådløst netværk
Wi-Fi

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S