Home » Netværk » Mesh + kabel = endnu bedre Wi-Fi-dækning
Mesh + kabel = endnu bedre Wi-Fi-dækning

Mesh + kabel = endnu bedre Wi-Fi-dækning

Share

Uden eksisterende installationsrør kan man hyre et team af håndværkere til at fræse kabler ind i boligen. Alternativt kan man trække mere eller mindre synlige LAN-kabler. Pest eller kolera – vælg selv!

Vi bliver ofte præsenteret for et andet løsningsforslag. Ethvert hjem er jo født med et totalt dækkende ledningsnet, nemlig strømnettet, og det kan faktisk også bruges til datatransmission. Bingo!

Start med at sætte en Power Line Adapter (PLA) i en stikkontakt ved den primære router og forbind disse to enheder med et LAN-kabel. Gør det tilsvarende med de andre mesh-enheder, og du er kørende uden de vilde omkostninger – med et minimum af bøvl.

En enkelt router har ikke de store chancer for at forsyne alle rummene i et fler-etageshus med hurtigt Wi-Fi. En ideel løsning er en trådløs hub eller mesh-router på hver etage.

Fast kontra uforudsigelig hastighed

LAN-portene på stort set alt nyere netværksudstyr tilhører gigabit-kategorien. De kan overføre data ved en hastighed på op til 1 Gbps, og dette tal er ikke teoretisk, men reelt. Bevares, på noget af vores grej stopper Speedtest-speedometeret ved 850 eller 900 Mbps, men det er stadig en fast, kontinuerlig kapacitet, som må være til at leve med, hvis man ikke skal streame mere end 30-40 UHD/4K-kanaler – samtidigt!

Se også:  TP-Link AX6000 / TX 3000E [TEST]: Fart på netværket med Wi-Fi 6

På papiret kan PLA’er sagtens følge med kablede netværksforbindelser. Der er et pænt udvalg af PLA-sæt og enheder, som overholder 802.11ac-standarden og lover hastigheder på 1 Gbps eller mere. Så hvorfor overhovedet trække LAN-kabler?

På aldeles uvidenskabelig vis har denne AOD’er eksperimenteret med PLA’er, siden de første Devolo-modeller kom i handelen for mere end 10 år siden. Resultaterne har været varierende. Lad os starte med en solstrålehistorie.

Alt om DATAs udgiver bor i et ret nyt hus med moderne elinstallationer, men da huset er langt, er det svært at få Wi-Fi fra routeren i teknikrummet i den ene ende til at nå frem til tv-stuen i den modsatte ende. Dette problem blev i sin tid løst med et PLA-sæt, som længe har fungeret tilfredsstillende, men dog for nylig er blevet afløst af et mesh-system. Han læser også Alt om DATA!

I mit hus, som snart kan fejre sin 100-års fødselsdag, er strømnettet løbende blevet udbygget, så målertavlen nu er plastret til med 17 sikringer i holdere af forskellige årgange. Der er aldrig blevet lavet nogen dokumentation over de forskellige udvidelser og tilføjelser, og derfor kan det være en udfordring blot at lokalisere to stikkontakter i den samme strømgruppe.

Se også:  Gratis app hjælper dig til bedre Wi-Fi

Dette regnes for den første forudsætning for et fungerende PLA-system. Det gør selvfølgelig heller ikke tingene bedre, at flere af mine strømskinner er udstyret med filtre og/eller overspændingsbeskyttelse (af hensyn til hi-fi-grejet), som fjerner eller dæmper støj og transienter. Disse foranstaltninger kan ikke kende forskel på uønskede signaler og data, der overlejres 230-volt vekselstrømmen i huset.

Jeg har prøvet at forbinde LAN-porten på en af mine desktop-pc’er med routeren ved hjælp af to PLA’er i AC1200-klassen, som er sat i stikkontakter i hver sin ende af kontor-strømgruppen med omkring 4 m afstand. På denne måde kan jeg få en download-hastighed på knap 200 Mbps, hvor en direkte forbindelse sprinter af sted med omkring 900 Mbps på uret.

Og som målingerne viser, kan hastigheden i de værste tilfælde falde helt ned til under 30 Mbps. Dette er tilstrækkeligt til Netflix i Ultra HD, men sådan et resultat må stadig betegnes som et elendigt afkast af en investering i gigabit-bredbånd.

TAGS
mesh-router
trådløst netværk
Wi-Fi

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S