Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Mere fart på PC'en – her er alle tricksene

Her får du alle de bedste tips, tricks og dunkle besværgelser, der gør operativsystemet hurtigere. Og hvem vil ikke gerne op i fart?.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er slut med support til Windows 7, og Windows 8 nærmer sig ubønhørligt udløbsdatoen (om end der er to et halvt år endnu). Aldrig har det været mere oplagt at tage springet til Windows 10. Det er efter vores mening det bedste operativsystem siden det gode gamle XP Professional. Oprigtig talt: Hvis du endnu ikke har opgraderet, hvad er det så, der holder dig tilbage? Den tiende version af Microsofts styresystem har eksisteret i omkring fem år.

Hvis du allerede er betalende medlem af Windows 10-klubben, vil du sandsynligvis gerne vride det allerbedste ud af dit operativsystem uanset, om du bruger din computer til gaming, arbejde eller en smule Netflix og anden afslapning. Det kan man gøre på mange måder, og man kan som regel gøre det med de redskaber, der er indbygget i Windows 10 – et enormt udvalg af fikse funktioner, apps og indstillinger, som man kan justere for at opnå den bedste oplevelse. Det er ikke det hele, der er brugervenligt.

Hvis du er hardware-nørd, er 10 et stærkt værktøj til systemoptimering og monitorering. Masser af de ting, som i andre sammenhænge kunne kræve tredjepartssoftware, kan man håndtere direkte i styresystemet – diskdefragmentering, malwaresletning eller noget helt andet.

Bevares, det mangler Ubuntus rå fleksibilitet og de supersmarte interfaces hos macOS Catalina, men det ændrer ikke ved, at Windows 10 i øjeblikket er det populæreste styresystem til computere. Vi overdriver sandsynligvis ikke, når vi hævder, at alle, der læser denne artikel, på et eller andet tidspunkt har brugt Windows. Hvis du ikke har det, må du endelig ikke tøve med at sende os din livshistorie, for det kunne da være interessant. Windows har gennemtrængt næsten ethvert aspekt af computerarbejde i årenes løb, og situationen i 2020 er ikke anderledes.

Naturligvis er systemet ikke perfekt, men der er rigelige tilpasningsmuligheder til rådighed. Selv de svageste elementer af Windows 10 kan man justere, forbedre eller helt slå fra. Er du frustreret over, at din cpu altid bliver varm på grund af programmer i baggrunden? Fat mod: Vi skal nok hjælpe dig. På de følgende sider får du alle de bedste tips til at give dig selv den ideelle operativsystem-oplevelse, uanset hvad du bruger din maskine til.

Generelle Tips til Windows 10 

 

1 Hold Windows fuldt opdateret

Og nu til Windows Update. I sandhed en funktion, der kræver stærke nerver. Hvis man vil prøve at optimere sin pc, er det helt afgørende, at man har styr på sine opdateringer. Gå derfor til “Update-indstillinger”, og husk at give knappen “Søg efter opdateringer” et gok. Du kan også slå automatisk opdatering til under “Avancerede indstillinger”, men hvis du betaler for oppetid på din internetforbindelse, fraråder vi det og anbefaler i stedet manuelle opdateringer. Du kan også sætte alle opdateringer på pause i op til to uger. Det er nyttigt, hvis du vil prøve noget i en specifik version af Windows 10.

 

2 Fravælg Startup-Apps 

Vi kender det alle sammen: Man booter pc’en for at få en hurtig opgave overstået – blot for at konstatere, at man bliver forhindret i det af Spotify, Steam, Uplay og Discord, der præsenterer sig selv som alle tiders værste barbershopkvartet. Men det har Windows også taget højde for: Med Indstillinger > Apps > Start kan man se, hvilke apps der er indstillet til at starte med det samme (om end i baggrunden), når man logger ind i Windows, og man kan også se dem, der har stor indflydelse på ens boottider. Fravælg dem, som du foretrækker at åbne manuelt – for eksempel Spotify eller OneDrive – og nu bør dit system fremover starte hurtigere.

 

3 Fravælg baggrundsapps

Her er det et spørgsmål om personlige præferencer, og dette punkt er ikke så nødvendigt, hvis man arbejder med kraftige maskiner, som har masser af hukommelse og hurtige lagerenheder. Under “Indstillinger for beskyttelse af personlige oplysninger” kan man individuelt vælge, hvilke applikationer man vil have til at køre i baggrunden, og slå resten fra. Windows 10 har et væld af værktøjer, som du måske bruger indimellem, men som du bestemt ikke vil have kørende i baggrunden. Windows News? Slået fra. Stemmeoptager? Deaktiveret. Xbox Console Companion? Ud med den!

 

4 Afinstaller uønskede Applikationer

Apropos sager, der følger med Windows 10: Der er masser af bloatware, som du roligt kan skaffe dig af med. Den mest indlysende kandidat er naturligvis spillet Candy Crush, men hvis du begiver dig et smut ind i “Appindstillinger” og blader igennem “Apps og funktioner”-listen, finder du måske en overraskende mængde software, som du aldrig kommer til at bruge til noget som helst. Klik på et program, hvis du vil se valgmulighederne, og afinstaller så derfra. Hvis du er i tvivl om, hvad et bestemt stykke software laver, bør du altid slå det op på nettet, før du sletter det.

 Hvis der er noget, som ikke virker, skal du i Enhedshåndtering se, om alle dine drivere er up to date.

 

5 Opdater enhedsdrivere

Opdatering af computerens mange drivere er ofte en praktisk løsning, hvis der er noget, som ikke fungerer på din pc, men det er altid en god idé løbende at holde sine enhedsdrivere opdateret. Du kan søge efter opdateringer ved at højreklikke på “Start”-knappen og vælge “Enhedshåndtering”. Dernæst højreklikker du på den enhed, hvis drivere skal opdateres. Du kan også søge efter ny hardware her; hvis du ændrer noget ved din fysiske opsætning, kan du måske få brug for at flytte det i Enhedshåndtering for at opdatere driverne og sikre dig, at alting fungerer, som det skal.

 

6 Log hurtigere på

Windows 10’s låseskærm er en meningsløs opfindelse. Hvis man skal trykke på mellemrumstasten, før man kan logge ind, bruger man tid, og det sinker også at bruge et konventionelt kodeord. Begynd med at bruge en pin-kode i stedet for et kodeord til at logge ind – fire cifre og intet behov for at trykke Enter. Hvis dit system understøtter Windows Hello, kan denne funktion også være ret kvik. Du kan endda helt fjerne låseskærmen og gå direkte til login-skærmbilledet, når du booter. Fremgangsmåden er desværre ikke den samme i Windows 10 Home og Windows 10 Pro. I Windows 10 Home edition skal man afvikle regedit fra “Kør”-prompten, gå til HKEY_LOCAL_MACHINE > SOFTWARE > Policies > Microsoft, og højreklikke på “Windows”. Vælg Ny > Nøgle,” og kald den “Personlig tilpasning”. Dernæst højreklikker man på denne nøgle og tilføjer en ny “DWORD (32-bit) Value” med navnet “NoLockScreen”. Dobbeltklik på den, og indstil “Value” til 1. I Win 10 Pro skal man trykke Win-R, skrive “gpedit” og trykke Enter. Dobbeltklik på “Administrative skabeloner”, dobbeltklik på “Kontrolpanel”, klik på “Personlig tilpasning”, dobbeltklik på “Vis ikke låseskærmen”, og klik “Aktiveret”. Klik på “Anvend” efterfulgt af “OK”. Det var det.

[su_box title="Flere Laptop-Tips" style="glass" box_color="#000000" title_color="#ffffff" radius="1" class="verdict-box"]

En strømstyringsplan kan hjælpe på batterilevetiden.

7 Overvej en ny strømstyringsplan

Det er slet ikke nogen dum idé at kaste et blik på sine strømstyringsplaner, som du finder i Kontrolpanel på din computer. Mere nøjagtigt møder du dem under “Hardware og lyd”. Hvis det er en kraftig laptop, som du i realiteten bruger i stedet for en desktop-pc, vælger du den højtydende plan; i modsat fald skal du gå ind i de avancerede strømindstillinger. Standardplanen (balanceret) er som regel et godt valg, men selv med den kan du få brug for justeringer – for eksempel at deaktivere bestemte porte, når skærmen er i dvale.

 

8 Sig nej tak til de gode råd

Windows 10 vil gerne være hjælpsom, men sommetider gør denne hjælp faktisk mere skade end gavn. Som standard scanner Windows 10 dit system periodisk for at give (som regel uønskede) råd, og det kan have en lille indflydelse på ydelsen hos mobile processorer, navnlig i billigere laptops. Du kan uden problemer slå funktionen fra i Indstillinger > System > Beskeder og handlinger. Fravælg “Få tip, tricks og forslag, mens du bruger Windows”.

 

9 Opnå bedre styring af dine temperaturer

Som tidligere nævnt er det en god idé at bruge tredjeparts-software såsom Hardware Monitor til at holde øje med, om computeren er ved at blive lidt for varm. Det er især vigtigt i forbindelse med bærbare computere, hvor det at holde cpu’en afkølet er en endnu sværere opgave. Hvis du regelmæssigt bruger krævende software på din laptop – for eksempel 3D-renderingsværktøjer – er varmespring uundgåelige, men man kan gøre enkelte ting for at mindske temperaturbelastningen på din stakkels laptop. De generelle optimeringstips, vi nævner andetsteds i denne artikel, er et godt sted at begynde, men det er også vigtigt at sikre sig, at man anbringer sin laptop rigtigt. Lad være med at have den i skødet. Sørg for, at alle ventilationsåbninger er frie, og brug kun maskinen på hårde, flade underlag. Hvis du har problemer med temperaturen, kan du overveje at bruge noget til at klodse laptoppen op med, således at der kommer mere luft under den og dermed mulighed for bedre luftstrøm.
[/su_box]

10 Opret et gendannelsespunkt og gendan dit system

Hvis alt håb er ude, er den bedste løsning at gå til et tidligere gendannelsespunkt. Dette råd gælder for både videospil og Windows 10, men du får forhåbentlig aldrig brug for det. I Kontrolpanel går du til System og sikkerhed > System > Systembeskyttelse, hvor du har adgang til vilkårene for systemgendannelse. Du kan klikke på den store “Systemgendannelse”-knap for at bringe din Windows-version tilbage til et gemt gendannelsespunkt. Din pc opretter regelmæssigt disse gendannelsespunkter som standard, idet den hver gang overskriver det forrige punkt. Klik “Konfigurer.” Nu kan du ændre dine gendannelsesindstillinger eller oprette nye gendannelsespunkter. Det er ikke noget, du har brug for at gøre ret ofte, men det er klogt at have gendannelsespunkter for hvert af dine drev for det tilfældes skyld, at en ny software eller en ny opdatering af styresystemet skaber problemer.

 

11 Spor cpu-belastningen konstant

Der findes en fiks funktion, som Joblisten har gemt i sin værktøjskasse. Når Jobliste-vinduet er åbent, bør du kunne se et lillebitte firkantet ikon med en grøn bjælke i skærmbilledets nederste højre hjørne i Meddelelsesområdet. Det kan være skjult i den udvidede menu; klik i så fald på pilen, og træk det ind i Meddelelsesområdet. Dette ikon er et mikrokosmos af dit cpu-forbrug: Det viser en lille graf, som angiver, hvor stor en del af din cpu der i øjeblikket bliver brugt. Hvis du vil have det fremme, når Jobliste ikke er åben, vælger du “Skjul når minimeret” i Joblistens “Indstillinger”-menu, og minimer derefter vinduet.

 

12 Søg efter malware

Idealet er naturligvis, at du ikke har den mindste smule malware på din pc, men hvis du har mistanke om, at der er noget i vejen, kan Windows 10 scanne systemet for dig. Find fanen “Windows Sikkerhed” under “Opdatering og sikkerhed” og vælg “Virus og trusselsbeskyttelse”. Med denne menu kan du køre hurtige scanninger på dit system eller arrangere komplette scanninger, der varer længere. Windows Defender scanner automatisk systemet regelmæssigt; det kan du også indstille i menuen, og du kan søge efter sikkerhedsopdateringer og manuelt vælge undtagelser fra Defenders scanninger. Det sidstnævnte kan være særlig nyttigt for brugere, der håndterer megen ulicenseret software eller shareware, men man bør altid være overforsigtig, når det drejer sig om download af nye programmer.

 

13 Brug Jobliste bedre

En vigtig del af det at få kontrol over Windows 10 består i at have den bedste udnyttelse af Jobliste. Hvis du elsker musen, kan du højreklikke på “Start”-knappen og vælge Jobliste. Hvis du foretrækker tastaturet, klikker du Ctrl-Alt-Del. Du skal også væk fra den forenklede visning: Klik “Flere oplysninger” for at få pakket Jobliste helt ud. Her kan du overvåge komponentbrug, se den komplette liste over aktive processer og baggrundsprocesser plus en hel masse andet, som du ikke har brug for at rode med. Det, der er anvendeligt her, er muligheden for at tjekke, hvor stor belastning hvert program lægger på din cpu, gpu, hukommelse og drev. Hvis en enkelt baggrundsapplikation frådser i cpu-kraft, eller du ønsker at sammenligne ram-forbruget hos to forskellige browsere, er du kommet til det rette sted. Du kan afslutte ethvert job manuelt ved at højreklikke på det, men vær forsigtig – der er masser af baggrundsprocesser, som er vitale for systemets funktioner. Lad være med at slukke for noget, du ikke kan genkende.

 Jobliste har i årenes løb udviklet sig til et stærkt redskab, når det gælder systemovervågning.

 

14 Fravælg genåbning ved start

Her har vi endnu en smagssag: Vi viser, hvordan man forhindrer applikationer og browserfaner i at genåbne, når maskinen booter. Hvis du bruger systemet meget og har talrige Chrome-faner, som du vil gemme, kan du springe dette afsnit over. Hvis det ikke er tilfældet, skal du gå til “Konti.” Under “Indstillinger for logon” er der nederst på siden en skyder til genåbning af dine applikationer “efter en opdatering eller genstart.” Den prøver at genåbne de aktive programmer, man havde kørende, da man sidst lukkede computeren. Det kan også omfatte baggrundsprocesser, der ikke er essentielle, og det forlænger pc’ens boottid. Slå den fra.

 

15 Frigør drevplads

Jo mindre der ligger på dit drev, desto bedre fungerer det. Det gælder navnlig for ældre hardware, men det kan også påvirke SATA-ssd’er i en vis grad. Det er en god ide at rydde op på drevet mere eller mindre regelmæssigt, og det kan også være med til at forlænge drevets levetid. Der er flere metoder, og de virker bedst, når man bruger dem i forening. Begynd med at tømme papirkurven. Man glemmer nemt den lille beholder på skrivebordet, men det er klogt at tømme den hyppigt. Windows 10 har også et indbygget værktøj til diskoprydning, og det finder man under “Windows Administration” i “Start”-menuen. Hvis du for nylig har opgraderet til Windows 10, er det en god idé at bruge det; det kan slette gamle systemfiler. Hvis du har mulighed for det, kan du flytte filer til et cloudlager som Google Drive eller OneDrive – det kan også hjælpe.

 

16 Lad Ydelsesmåler undersøge systemets helbred

Et andet praktisk værktøj i Windows 10’s repertoire er Ydelsesmåler. Aktiver den ved at skrive “perfmon /report” i søgefeltet (uden anførselstegn), og giv den et par minutter til at indsamle systemdata. Så leverer den en yderst detaljeret interaktiv rapport; hvis der er problemer med systemfiler eller processorbelastning, bliver de fremhævet med det samme, og man kan også gennemgå en række systemtest og et ressourceroverblik, som kan fortælle, om en del af systemet arbejder hårdt, når det ikke burde være tilfældet.

 

17 Tag dine temperaturer

Der findes et væld at tredjeparts-værktøjer, som giver dig mulighed for at vise maskinens arbejdstemperaturer, men hvis vi skal anbefale et, er det CPUID’s Hardware Monitor, som man kan hente gratis hos  www.cpuid.com. Den kan ikke blot vise temperaturerne for alle pc’ens komponenter i realtid; den måler også dine arbejdsfrekvenser, spænding, ventilatorhas-tighed og mere til. Det er en glimrende løsning, når man hurtigt vil vide, om systemet bliver overophedet eller danner flaskehalse. Hvis du ser temperaturer, der er over 70 grader uden belastning, bør du nok overveje en køleropgradering.

 

18 Fravælg synkronisering

Windows 10 har en forkærlighed for at synkronisere alting fra banale sager som visuelle temaer til vigtige begreber som kodeord, søgehistorik og clouddata. Hvis du bruger Windows på talrige enheder, kan det være nyttigt. Hvis du ikke gør det, lægger det bare ekstra pres på systemet og kan potentielt udgøre en sikkerhedsrisiko. Man kan fravælge en række af disse ting under “Synkroniser dine indstillinger” i “Konti,” men du ønsker måske også at fravælge OneDrive-synkronisering. Det gør du ved at åbne OneDrive og gå til Flere > Indstillinger. Her vælger du “Fjern tilkytning fra denne computer” under fanen “Konti”.

 

19 Fravælg visuelle effekter

Windows 10 er strålende, men det lader sig ikke nægte, at der er nogle områder, som er blevet overdesignet. Dette afsnit er igen et spørgsmål om personlige æstetiske præferencer, men det kan også være nyttigt, hvis man bruger et system med integreret grafik og ønsker at gøre alt så enkelt som muligt. Under Kontrolpanel > System og sikkerhed > System klikker du på “Avancerede systemindstillinger”. Under “Ydeevne” klikker du på “Indstillinger”, og nu kan du indstille og justere med fynd og klem. Du vil formentlig ikke fravælge alting, men der er nogle animationer her, som du trygt kan slå fra.

Tips til ydmyge pc’er

20 Brug ReadyBoost

Her viser vi tip, der kun betyder noget for ældre eller meget billige systemer med begrænset hardware, for eksempel harddiske i stedet for ssd’er eller mindre end 8 GB ram. ReadyBoost egner sig til den slags maskiner og bruger eksternt lager (typisk et USB-drev eller SD-kort med mindst 12 GB lagerplads) til midlertidigt at cache data og øge hastigheden. Du kan aktivere det ved at indsætte et tomt drev, højreklikke på drevet i Stifinder og vælge fanen “ReadyBoost” under “Egenskaber.” Vælg “Dediker denne enhed til ReadyBoost” og reserver al tilgængelig plads til caching. Vi fraråder brugen af flashdrev, der indeholder data; det burde principielt ikke være noget problem, men det reducerer den plads, der er til rådighed for ReadyBoost, og konstant caching af filer kan afkorte drevets levetid.

 

21 Kør Defrag til harddiske

Hvis din pc stadig har en harddisk tøffende i maskinen i det Herrens år 2020 (rolig, det er da en ærlig sag), er det vigtigt, at du husker at defragmentere drevet nu og da for at forhindre, at langvarig fragmentation ødelægger dine data. Heldigvis har Windows 10 et indbygget defragmenteringsværktøj, som er blevet flyttet lidt rundt fra version til version. Skriv “defrag” i søgefeltet, åbn “Defragmenter og optimer drev”, vælg din harddisk, og klik på “Optimer”. Afhængig af drevets størrelse og graden af den eksisterende fragmentation kan det vare et stykke tid. Gem derfor dette skridt til sidst, hvis du sætter tid af til at rydde op på pc’en.

 

22: Fravælg søgeindeksering

Windows 10’s søgefunktion er fortræffelig, men indekseringsprocessen kan være ret ressource-intensiv på ældre (eller superbillige) maskiner. Åbn indekseringsmenuen ved at lede efter “indekseringsindstillinger” i Kontrolpanel, klik på “Rediger” og derefter på “Vis alle placeringer.” Hvis du helt vil fravælge indeksering, vælger du alt her og klikker “OK”. Det forhindrer Windows’ søgefunktion i at indeksere resultaterne og frigiver dermed systemressourcer, som kan gøre din pc hurtigere.

Optimer Windows til Gaming

Steam har mange interessante betaværktøjer, som er værd at prøve.

23 Fravælg hardware-acceleration på musen

Hvis du er seriøs gamer, har du formentlig allerede gjort det. Hardwareacceleration til computermus udglatter den generelle pege-oplevelse ved at få markøren til at bevæge sig længere, hvis man flytter den fysiske mus hurtigere, men det kan være ødelæggende i fps-spil, hvor hurtige bevægelser, når man sigter på et mål, kan betyde, at man rammer ved siden af. Gå ind i Kontrolpanel, og vælg “Hardware og Lyd”, og find museindstillingerne. Under “Markørindstillinger” kan du fravælge “Forøg markørpræcision” – det er det, Windows 10 kalder hardwareacceleration. Du kan også justere markørhastigheden her, men vi anbefaler, at man gør det med de fysiske dpi-knapper på en gamingmus.

 

24 Bloker auto-opdatering i game-launchers

Dette er uundværligt, navnlig hvis din netforbindelse kræver betaling for oppetid. Steam er nem nok: Vælg “Downloads” under “Steam Settings,” og leg med indstillingerne, som du vil. Vi anbefaler især, at man fravælger “Allow downloads during gameplay,” hvis man spiller onlinespil. Origin og Epic har ikke helt de samme valgmuligheder, men tillader dog stadig blokering af auto-opdateringer. Epic muliggør tilmed justering af opdateringsvalg for hvert spil.

 

25 Gå til en tidligere spilversion

Dette tip er ret nichepræget, men det kan være en redningskrans, hvis en opdatering smadrer et af dine spil. Steam har en betafunktion – den fås ikke til alle spil, men det kan man nemt at finde ud af – som giver mulighed for at rulle din spilversion tilbage til en tidligere opdatering. Højreklik på spillet i dit bibliotek, vælg “Properties”, og gå til fanen “Betas”. Herfra kan du vælge ældre versioner af spillet i rullemenuen, lade spillet blive opdateret – og så kører du en tidligere opdatering. For de fleste online-multiplayerspil virker det naturligvis ikke; her er du nødt til at bruge den samme version som alle andre.

 

26 Fravælg fokushjælp

Nu skal det være: Slip af med Fokushjælp. Har du nogen sinde været halvvejs igennem en nervepirrende onlinematch og oplevet, at Windows hiver dig tilbage til skrivebordet for at fortælle dig, at du har fået en e-mail fra din kollega? Dette vanvid må høre op. Find fanen “Fokushjælp” under “Systemindstillinger”, og vælg “Kun alarmer”, Man kan ikke slå Fokushjælp helt fra, men man kan fravælge den under spil og skærmdeling. Endelig kan man deaktivere muligheden for at vise dig “hvad du er gået glip af”, når du vender tilbage til skrivebordet. Denne funktion er efter vores mening unødvendig og irriterende.

 

27 Sørg for, at dine GPU-  drivere er up to date

Et andet tip, der virker indlysende for gamere, er at holde pc’ens gpu-drivere up to date. Og nej: Det indebærer ikke, at man installerer GeForce Experience. Den enkleste udvej er simpelthen at gå til producentens website og finde de nyeste drivere til din gpu. Både AMD og Nvidia har praktiske søgefunktioner, der kan hjælpe med at finde netop din gpu og de drivere, den skal bruge. Husk at vælge “Game Ready”-drivere, hvis du bruger et nyere Nvidia-kort i stedet for “Studio”-versionen.

 

28 Tilvælg Spiltilstand

En ændring, der er enkel at udføre, skønt den næppe vil forbedre spilydelsen meget på de fleste maskiner. Under “Spilindstillinger i Windows” finder du “Spiltilstand”. Hvis du sørger for, at den er slået til, håndterer pc’en temperatur og tilgængelig hukommelse bedre, hvilket (teoretisk) forbedrer framerates i spil. Vi er ikke sikre på, at den virkelig booster framerates, men den forhindrer Windows Update i at gøre noget, mens man spiller. Det er muligt, at nogle spil opnår mere stabile framerates – måske for Microsofts egne sager, idet Spiltilstand officielt er karakteriseret som et Xbox-værktøj.

 

29 Installer DirectX 12

Du har måske allerede DX12 installeret, men der findes en nem metode til at tjekke, om du har den seneste version af dette meget udbredte Microsoft API-værktøj. Åbn Kør-funktionen ved at trykke på Windows-tasten + R, og skriv så “dxdiag” (uden anførselstegn), og tryk Enter. Det bør fremkalde DirectX -diagnosticeringsværktøjet. Nederst på siden viser det dig, hvilken version af DX du har installeret. Hvis DX12 ikke er installeret, skal du se på dine Windows-opdateringer.

[su_box title="Frem med tegnebogen" style="glass" box_color="#000000" title_color="#ffffff" radius="1" class="verdict-box"]

Opgradering til et M.2-drev er ideel, men SATA-ssd’er er stadig gode.

30 Opgrader dit drev

Ssd-lager var tidligere dyrt, men nu om dage kan man sagtens få SATA-ssd’er, der er til at betale. Selv mindre M.2-drev (omkring 120 GB) er ganske billige: Modeller fra velanskrevne producenter kan koste helt ned til 200 kr. Hvis man bruger sådan et som drev til operativsystemet, får man kortere boottider, og man behøver ikke at smide sine gamle drev ud. De kan gøre nytte som lager til filer, der ikke kræver hurtig adgang. Husk, at Win 10 fylder mindst 20 GB, og det er derfor ikke klogt at købe et lillebitte M.2-drev.

 

31 Mere hukommelse

Hvis dit system kører langsomt, kan en opgradering af ram ofte levere de ekstra kræfter, der er brug for. Det er også en af de nemmeste komponenter at opgradere, navnlig hvis dit system har overskydende dimm-slots. Til moderne systemer bør 8 GB hukommelse betragtes som det absolutte minimum, mens 16 GB fungerer glimrende til de fleste opgaver. Hvis du hyppigt bruger videoredigering eller rendering af software, kan en opgradering til 32 GB eller endda 64 GB være en god ide.

 

32 Læg integreret grafik bag dig

Det er ikke nødvendigvis skidt at have et billigt system med integreret grafik; moderne APU’er er fremragende, og med Intels 10. generations-chip, Iris Plus, der omsider har fundet vej til desktop-maskiner, har integreret grafik fundet et sundt leje lige nu. Hvis du imidlertid har en ældre dual-core-APU, kan tiden være inde til en opgradering. Det kunne betyde et spring til en nyere processor (såsom AMD’s fremragende Ryzen 5 3400G), eller det kan indebære anskaffelse af en egentlig gpu. Her er et bredt udvalg af muligheder, som du ser det i dette nummers gruppetest af grafikkort. Men snup for eksempel en GPU som Radeon RX 550 (der fås fra 700 kr.), eller sigt lidt højere og køb noget i retning af et RX 570 eller Nvidias velkendte GTX 1050 Ti – ingen af dem sprænger banken, men de vil kunne udkonkurrere integreret grafik på ældre APU’er.
[/su_box]

Det skal du lade være med at gøre...


33 Defragmenter ikke en ssd
Defragmentations-software kan være nyttig, men kun til æl-
dre drev. Hvis du har et SATA-ssd eller et M.2 NVMe-drev, skal du ikke defragmentere det; der er ingen mærkbare fordele (eftersom ssd’er ikke har nogen bevægelige dele, er der ingen risiko for, at der med tiden bliver opbygget mekanisk latens), og de langvarige defragmentations-processer kan faktisk slide på hukommelsescellerne og forkorte drevets levetid, hvis man gør det for mange gange. Lad være med det.

34 Ram-diske er ikke særlig nyttige
Disse smarte datalager-løsninger bruger tredjepartssoftware til at partitionere en vis del af hukommelsen, så den kan bruges som lager i stedet for frit tilgængelig hukommelse. Fordelen ser indlysende ud; ram er langt hurtigere og giver kolossalt forbedrede hastigheder for dataoverførsel på et virtuelt drev. Hvis du flytter meget rundt på filer og kun har en harddisk eller en SATA-ssd, virker det oplagt. Imidlertid er ram flygtig hukommelse; hvis din pc mister strømmen, bliver disse data slettet. Det er nødvendigt at tage regelmæssig automatisk backup på det fysiske drev, og man skal genindlæse et ram-disk-image tilbage til hukommelsen, hver gang man booter systemet, og det tager tid. Medmindre du har enorme mængder hukommelse tilovers, er det simpelthen ikke umagen værd.

35 Skift ikke strøm-styringsplan på en desktop-maskine
Kort sagt: Det giver ingen mening. Hvis din pc er sluttet til netstrøm, skal du indstille planen til høj ydelse, og det er det. Nogle vil hævde, at der er fordele ved at bruge de andre planer; vi siger ikke, at de tager fejl, men vi siger, at disse fordele i praksis ikke er mærkbare.

36 Geninstaller ikke Windows
En komplet installation af Windows bør kun være den sidste udvej, når alt andet har svigtet. Systemgendannelsespunkter er en mere nyttig løsning, og det er gennemgående en god ide at have både cloudbaserede og fysiske backups af ens data. Geninstallation af Windows kan ofte sammenlignes med at medbringe et tohåndssværd til et knivdrama; effektivt, men for besværligt og potentielt noget rod.