Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Mere end blot en overfladisk opdatering

Microsoft er klar med næste generation af Surface-tablets, som byder på forbedringer mange af de steder, hvor forgængerne haltede.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er ikke meget mere end et halvt år siden, Microsoft sendte de første Surface-enheder på markedet. Her var tale om producentens første tablets nogensinde, og hensigten med dem var at demonstrere Windows 8’s potentiale på mobile enheder.

Den hensigt er ikke ændret med de nye Surface, selvom det nu er Windows 8.1, der er i fokus. På såvel de to tablets som styresystemet og tilbehøret til dem er der imidlertid strammet op og foretaget ændringer, som imødekommer brugernes ønsker og forbedrer brugen på flere områder.

Diskret design-fornyelse

Windows 8 var en stor mundfuld at sluge for mange og ikke helt uden sine uhensigtsmæssigheder i den første inkarnation.

Man må imidlertid give Microsoft, at de tager ved lære af deres fejl og lytter til brugerne. Megen af den feedback, der gennem det sidste år er løbet ind, er i Windows 8.1 gjort til konkrete forbedringer, og det samme gør sig gældende for de to Surface-tablets, som nu er optimeret på afgørende områder.

Ser man på det ydre, er alt stort set uændret, om end der alligevel er føjet et par finesser til, som forbedrer brugen. Det gælder eksempelvis et ekstra trin på kickstanden, som gør det muligt at sænke enheden et niveau yderligere, hvilket kan være en fordel, når man sidder med den på skødet.
Fysisk er maskinerne også skrumpet lidt, således at de nu er en anelse tyndere og lettere.

Mere multitasking

Blandt de helt grundlæggende forbedringer er også nye processorer. I Surface 2 (den der tidligere hed Surface RT) er der tale om en NVIDIA Tegra 4, som ikke blot giver væsentlig bedre ydelse og større grafikmuskler men også en markant længere batterilevetid

Den øgede ydelse er til at mærke. Den forsinkelse, man kunne møde, når apps skulle startes på Surface RT, er stort set elimineret, mens maskinen heller ikke skal kæmpe på samme måde, når flere hjemmesider eller programmer er åbne samtidig.

Overordnet set giver det en langt mere smidig oplevelse, og gør det væsentligt lettere at udnytte de gode muligheder for multi-tasking i Windows 8.1, som er blandt systemets store styrker.

Hertil kommer, at de grafiske kræfter nu er store nok til at trække en flot fuld hd-skærm, som der er at finde på Surface 2. Her er tale om et betydeligt skridt op fra forgængeren, og skærmen er en fornøjelse både at betragte og betjene.

Batterilevetiden er angivet til ti timer, men ved almindelig brug fik vi nærmere 12-13 timer, før den skulle i opladeren. Af andre forbedringer kan nævnes, at USB-porten nu er opgraderet til USB 3.0, og at der er forbedrede kameraer med 3,5 megapixel foran og 5 megapixel bagpå, der giver skarpere billeder og bedre videosamtaler.

Hvad der imidlertid er helt uændret ved Surface 2, og fortsat afgørende for om man til- eller fravælger den, er, at den kører RT-versionen af Windows 8.

Selvom opgraderingen til 8.1 byder på flere af de samme forbedringer som i den fulde version af styresystemet, er RT fortsat begrænset til den flisebaserede ”Modern UI”-brugerflade, med den mærkværdige undtagelse at du kan tilgå skrivebordet, selv om det ikke rigtig har nogen anvendelse.

Programmer, der ikke er skrevet som apps til Windows 8, kan ikke bruges, hvilket begrænser funktionaliteten en del. Til gengæld er Office 2013 ombord, hvilket gør Surface 2 til en overlegen arbejdsmaskine for den, der vil arbejde med lettere kontor-opgaver på farten.

Også i Surface Pro 2 er processoren opgraderet, dog opleves ydelsesforbedringer ikke helt så markant her som på Surface 2. Første generation af Surface Pro var i forvejen en stærk maskine, som ikke viste de store tegn på træthed, med mindre du pressede den temmelig hårdt.

Opgraderingen til en Core i5 fra Intels nye Haswell-sortiment mærkes i højere grad på batterilevetiden, som var blandt forgængerens største svagheder. Fra 3-4 timer er den nu nærmere oppe på omkring 7 timer, hvilket er langt lettere at leve med, især hvis du bruger den på farten.

Derudover har maskinen ikke længere tendens til at blive så glohed som forgængeren, som man til tider kunne frygte var ved at smelte ned. De øgede grafikmuskler indbygget i processoren viser sig også på den vis, at du nu kan koble to eksterne skærme til i fuld hd eller tre i almindelig hd.

Mulighederne for at konfigurere maskinen, som man ønsker, er også blevet bedre. Der kan således vælges SSD-lager på 64, 128, 256 og 512 GB. Vælger du en af de to sidste, stiger ram-mængden fra 4 GB til 8 GB, mens prisen selvfølgelig også ryger i vejret.

Fra Microsofts side er Surface Pro 2, ligesom sin forgænger, tænkt som en tablet, der rent fysisk besidder de samme mobile muligheder, man forbinder med en sådan, mens den under overfladen gemmer kræfter som en fuldblods pc.

Vi kan kun konkludere, at den i endnu højere grad end forgængeren lever op til den ambition. Særligt den forbedrede batterilevetid gør Surface Pro til en rigtig fornuftig maskine at have med på farten, når du har brug for adgang til et fuldt Windows-system og musklerne til at klare krævende arbejde.

En ulempe er dog stadig, at der ikke følger Office med - det skal indregnes som en merudgift ved siden af maskinen, som i forvejen ikke er billig.

Læs resten af testen i Alt om DATA 17/2013, som kan købes hos Zinio.