Home » Andet » Menneskeligt set: Er det gode det bedstes fjende?
Menneskeligt set: Er det gode det bedstes fjende?

Menneskeligt set: Er det gode det bedstes fjende?

Share

Da Windows 3.0 blev lanceret i 1990, måtte AOD naturligvis beskæftige sig med nyheden. Og reaktionen på dette nye system (der vel strengt taget blot var en grafisk brugerflade, som kørte oven på MS-DOS), var ikke venlig. Den daværende chefredaktørs dom var skånselsløs: Det gik alt for langsomt. At tænke sig – det kunne tage flere sekunder at åbne et program!

Dengang arbejdede hele redaktionen naturligvis med WordPerfect. Dette tekstbehandlingsprogram var lynhurtigt og effektivt, og version 5.1 af programmet kunne opfylde selv de mest gedulgte latente behov hos brugeren.

Vi var for eksempel en del WP-brugere, der priste ”Vis koder”-funktionen. Den var med i programmet fra de første versioner af WordPerfect, og den har aldrig figureret hos Word – i hvert fald ikke tilfredsstillende. Men for en magasinredaktør var den nærmest uundværlig. Den var blandt andet i sin tid med til at afsløre skamløst genbrug af tekst fra visse freelanceskribenter.

Højt at flyve …

WordPerfect dominerede fuldstændig DOS-markedet, men efter at Windows 3 blev introduceret, begyndte Microsoft at fokusere solidt på Windows-versioner af Microsofts tekstbehandlingsprogram, Word.

Se også:  Tech-giganter vil af med skudsekund – det får computerne til at bryde sammen

WordPerfect var for længe om at se skriften på væggen: Den første velfungerende Windows-udgave af WP, WordPerfect 5.2 for Windows, blev lanceret i november 1992, altså næsten to år efter Windows 3.0. Og forbrugerne ville have Windows-programmer. De ville have musestyring og rullemenuer, ikke den funktionstast-fokuserede brugerflade, WordPerfect brugte.

Det blev ikke bedre af, at der var konflikter mellem WP’s og Windows’ brug af funktionstaster. For eksempel betød Alt-F4 hos WP ”Marker tekst”; hos Windows betød (og betyder) denne tastekombination som bekendt ”Luk program”.

Resten er historie, som man siger. I 1995 sad WordPerfect på 50 procent af markedet for tekstbehandlingsprogrammer; i 2000 var Words markedsandel 95 procent. WordPerfect eksisterer endnu, og det har mange glade brugere.

Men til trods for den trofaste WP-menighed er Word i dag fuldstændig dominerende inden for tekstbehandling. Og hvis man vil udveksle filer med andre, kan man lige så godt resignere: Det skal ske i Word-format.

Se også:  4 fantastiske gratis-programmer
DOS vandt

Ser vi her et af mange eksempler på, at ”det gode er det bedstes fjende”? En af klassikerne er historien om, at IBM i 1980 opsøgte Gary Kildall, der var manden bag operativsystemet CP/M, med henblik på at købe systemet og bruge det i IBM’s Personal Computer – ur-pc’en. Kildall var imidlertid ikke hjemme. Han var ude at flyve i sit private fly sammen med en kollega og overlod det til hustruen, Dorothy, at forhandle.

Der verserer flere versioner af historien, men essensen af den er, at forhandlingerne gik i vasken, og ordren endte hos Bill Gates og Paul Allen fra Microsoft. IBM’s pc kom til at køre på DOS. Men der findes i dag stadig nogle, der mener, at CP/M havde været et bedre valg.

Sådan går det. Men jeg griber ikke desto mindre af og til mig selv i at savne WordPerfect. En sjælden gang imellem.


TAGS
menneskeligt set
Microsoft
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S