Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stort sikkerhedshul fundet i processorer fra Intel, AMD og ARM

Hackere kan du få adgang til følsomme oplysninger på din computer via sikkerhedsbristerne Meltdown og Spectre, der findes i stort set alle processorer til såvel pc'er som smartphones og tablets.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er ikke blot et mindre sikkerhedsproblem, der er tale om. Bristen vedrører potentielt set alle moderne computere, smartphones og tablets. Det er først og fremmest Intel-processorer, der er kommet i søgelyset, men sikkerhedshullet er også tilstede i mange AMD-processorer og i de ARM-processorer, der sidder i de fleste mobile enheder i dag.

Der er tale om en sikkerhedsbrist, som har at gøre med en almindelig teknik, de fleste processorer bruger for at optimere ydelsen. Kort fortalt vil en processor, for at speede tingene op, handle ud fra, hvad den tror er sandt. Hvis det så viser sig, at det ikke er det, vil den stoppe handlingen og opfører sig, som om ingenting er hændt, men i denne proces kan data overføres til cachen. Det kan eksempelvis dreje sig om passwords og andre følsomme oplysninger. Via ondsindet software vil hackere kunne få adgang til at læse disse data i computerens hukommelse. Den del betegnes som Meltdown.

Bristen har tillige en anden del, der betegnes som Spectre. Her er der tale om et nedbrud af isoleringen mellem adskilte programmer, som betyder, at et program kan snyde sig til at læse oplysninger i et andet program. Således vil et ondsindet program kunne stjæle informationer fra et uskyldigt program. 

Sikkerhedsopdateringer allerede klar

Det var Googles sikkerhedsteam Project Zero, der opdagede bristen. Det skete allerede før nytår. Afsløringen var planlagt til d. 9. januar, så alle fornødne data kunne indhentes og fremlægges i en koordineret udmelding fra de involverede parter. Grundet læk af oplysninger valgte Google-temaet dog at udsende en officiel melding i går aftes. Læs den på Googles sikkerhedsblog.

Microsoft har allerede udsendt opdateringer, der beskytter Windows-brugere mod sikkerhedshullet, og der findes ligeledes fejlrettelser til Linux og OS X. 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere