Home » Tastatur » Mekaniske Mysterier: Alt du bør vide om mekaniske tastaturer
Mekaniske Mysterier: Alt du bør vide om mekaniske tastaturer

Mekaniske Mysterier: Alt du bør vide om mekaniske tastaturer

Share
Switche

Spænd sikkerhedsselen og slap af, for det er nu, mekaniske tastaturer for alvor bliver interessante. Den formentlig vigtigste årsag til diskussioner i tastaturmiljøet kan koges ned til ét alvorligt spørgsmål:

“Hvilken tastaturswitch er den bedste?”

Ingen af dem. Det stemmer: Den “bedste switch” findes ikke, og lad være med at tro på de online-tastaturguider, der siger det modsatte. De, der prøver at bilde dig det ind, tager ganske enkelt fejl.

Det samme gælder for varemærker: Cherry laver ikke uimodsigeligt de bedste tastaturswitche; det er blot en af de mest populære producenter. Det betyder ikke, at Cherry-switche er dårlige, men blot at de ikke nødvendigvis er den ideelle switch til dig.

Her vil vi ikke gennemgå samtlige mærker og switche, for der findes tusinder af dem. Men vi kan beskrive de switchtyper, der findes, og forklare nogle begreber, så du kan forstå, hvad vi taler om i vores artikler.

Populære switchmærker
  • Cherry
  • Kailh
  • Outemu
  • Gateron
  • Zealios
  • Romer-G
  • Titan
  • Topre
  • Alps
  • Razer

 

Få styr på switch-terminologien

De forskellige switche har andre formål end blot at levere tastetrykket videre. Det får du en forklaring på i denne miniordbog

Taktil

Taktil betyder i denne sammenhæng, at man mærker et fysisk (men ikke hørbart) bump, når man trykker tasten ned. Cherry MX Brown-switche er et godt eksempel på denne kategori.

Lineær

Lineære switche går lige op og ned. De har overhovedet ikke nogen taktil feedback. Et eksempel på denne kategori er Cherry MX Reds-switche.

Klik

Det ligger i navnet: Kliktastaturer klikker. Det kan forekomme, at det generer kolleger i et åbent kontormiljø, men det kan også opfattes som et behageligt signal, der giver dig ekstra kontrol over skriveprocessen. Klikket forekommer som regel i forbindelse med taktile switche, som man for eksempel ser det i en Cherry MX Blue-switch. 

Aktivering

Aktivering definerer det punkt i en switchs bevægelse, hvor den sender det ønskede signal. Det er vidt forskelligt fra switch til switch. En switch som Cherry MX Speed Silver har 1,2 mm til aktiveringspunktet med en samlet afstand på 3,4 mm. En Cherry MX Blue bevæger sig 2,2 mm, før den når punktet, og den bevæger sig i alt 4 mm. Det betyder, at man ikke er nødt til at trykke tasterne i bund, og man kan reducere støjen, mens man skriver.

This is box title

1. Switchkabinet

Se også:  Contour RollerMouse Mobile [TEST]: Bedre ergonomi på farten

Switchkabinettet indeholder alle de indre dele. De øverste dele er som regel af klar plastik, således at et eventuelt rgb-lys i tastaturet stråler klarere. De nederste dele kan have en hvilken som helst farve. De fleste switchkabinetter ligner desuden hinanden, fordi de følger en standard, hvilket gør det nemt at udskifte dem. Der findes to typer af switchmontering. PCB-monterede switche har på bunden af switchen to ekstra spidser, der griber ind i PCB’et. De gør switchen mere stabil. Plademonterede switche har ikke disse spidser, idet de sidder på tastaturets plade. Der betyder som regel lidt mindre stabilitet og kan ofte give en vakkelvorn fornemmelse af switchen.

2. Stilk 

Stilken på switch er det lille plastikstempel. Det er her, tastaturets keycaps med bogstavet sidder fast. Den mest udbredte stilk er Cherry MX style “+”-facon. Der findes dog også andre typer: Topre bruger en “O”-facon, og tidligere har Kailh brugt bokse. I dag bruger hovedparten Cherrys +-facon – det er meget nemmere at skaffe keycaps, som passer til en lang række switche, til dette format. 

3. Fjeder

Se også:  Corsair K100 RGB Platinum Optical [TEST]: Myriader af funktioner

Det er fjederen, der giver switchen dens modstand eller vægt, og det er også den, der fører tasten tilbage efter hvert tryk. Fjederen har altså stor betydning for ergonomien. Vægten i disse fjedre bliver målt i cN (centinewton), men denne enhed ligger meget tæt på gram: 1 cN = 1,019 gram. Det indebærer, at switches vægt ofte bliver betegnet som 45 g i stedet for 45 cN. 

4. Blad

Det blad, der sidder inden i en switch, består af et tyndt stykke kobber, der er foldet på en sådan måde, at når stilken bliver trykket ned, udløser det et kredsløb og sender et signal om, at denne switch er blevet trykket ned. Det kan også bruges til at give switchen en taktil feedback og lave de kliklyde, der er karakteristiske for det enkelte tastatur. I nogle switche bruger man imidlertid en clickbar til dette formål. Forskellige producenter bruger forskellige tykkelser, og tolerancerne imellem dem kan ændre sig markant, navnlig på billigere switche, og det påvirker switchens langsigtede holdbarhed.

Switchfarver 

Man hører ofte om, at en farve knytter sig til et bestemt switchmærke – for eksempel Cherry MX Greens og Kailh Reds. Denne farve angiver switchens specifikation. Farverne er ikke universelle fra mærke til mærke: En Kailh Brown har en angivet vægt på 45 cN, mens en Cherry MX Brown er på 55 cN. 10 cN er en stor forskel, når det gælder switchfornemmelsen, og det er derfor en god idé at afprøve et tastatur, før man beslutter sig for at købe det.

TAGS
Keyboard
Mekanisk tastatur
Tastatur

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S