Home » Tastatur » Mekaniske Mysterier: Alt du bør vide om mekaniske tastaturer
Mekaniske Mysterier: Alt du bør vide om mekaniske tastaturer

Mekaniske Mysterier: Alt du bør vide om mekaniske tastaturer

Share

Opdelt tastatur

Foruden de standardstørrelser, vi har nævnt ovenfor, findes der også opdelte tastaturer. De læner sig som regel op ad en TKL- eller 60 procent-udformning, men man kan også få opdelte tastaturer i fuld størrelse. Opdelte tastaturer kan fungere som særlig ergonomiske løsninger. I stedet for at tvinge ens arme ind i en trekant, som et standardtastatur ville gøre, gør de det muligt at adskille venstre og højre side fra hinanden, således at man kan sidde optimalt. Der er en grund til, at et bilrat stadig er så stort: Det gør det nok nemmere at dreje, men det tvinger også føreren til at sidde i en stilling, der er mere behagelig end ellers. Opdelte tastaturer bygger på en tilsvarende teori.

Delene til at bygge dit eget tastatur

Vi vil ikke gå for meget op i tastaturets konstruktion, men vi er naturligvis nødt til at tage på en hurtig rundtur i det, der får et tastatur til at fungere.

De fleste skræddersyede og færdiglavede tastaturer bruger stort set de samme komponenter. Purister køber ofte deres dele ud fra deres præferencer med hensyn til størrelse, materialer og lydfrembringende egenskaber. Switche, der udsender en uskøn og dåseagtig lyd, er ikke populære, og når man bruger dem i selv velkonstruerede tastaturer, kan de give en ret kedelig oplevelse. Det er derfor afgørende, at man vælger tastaturer, som er godt opbygget. Hvis man ønsker sig ideelle taktile komponenter i et næsten lydløst tastatur, er en lineær opsætning vejen frem. Hvilke dele kan man vælge imellem, og hvor skal man begynde? Det kigger vi nærmere på her.

Se også:  Logitech G915 wireless [TEST]: Gennemført og flot gamingtastatur

 

Kabinet

Tastaturets hovedelement er det kabinet, der rummer alle komponenterne. Det er som regel i plastik – især hvis du køber en hyldevare fra en mainstreamproducent, men inden for skræddersyede løsninger er metal ved at blive udbredt.

Til skræddersyede tastaturer ser man også polymer, træ og 3D-printede kabinetter. Stort set alt, hvad der kan bruges som kabinet, bliver brugt – sågar Lego. Kabinettets rolle består simpelthen i at beskytte de indre dele, og hvis man ønsker det, kan man formgive det, som man vil

 

PCB

.

Et PCB (Printed Circuit Board) eller trykt kredsløb holder orden på elektronikken og gør det let at lodde de enkelte switche fast. Her er der ikke den store forskel på færdiglavede og skræddersyede tastaturer. Til skræddersyede tastaturer kan man dog bruge enkle PCB’er eller endda undvære dem og føre alle kabler manuelt. Tastaturer er ikke så komplicerede, som man skulle tro, og med et mini-Arduino (eller et tilsvarende kort), nogle dioder, et par modstande plus masser af switche, LED’er og ledninger kan man komme i gang.

Se også:  Contour RollerMouse Mobile [TEST]: Bedre ergonomi på farten

 

Plader

Man ser ikke plader i alle tastaturer, men de findes i de fleste på den ene eller den anden måde. Der findes mange forskellige former for plader, men hovedessensen er, at de har til formål at hjælpe med til at montere switche til tasterne på kredsløbet, samtidig med at de giver tastaturet en grad af ekstra styrke, dæmper støjen fra tastetryk og sikrer den ønskede smidighed. Det kan virke overraskende, at forskellige tastaturdele kan ændre støjniveauet, men sådan er det, og pladen er en af disse dele. 

 

Stabilisatorer

Der er også stabilisatorer, og deres formål er at stabilisere tasternes top (keycaps), således at de bliver trykket jævnt ned. Der er kun brug for dem på store switche såsom mellemsrumstasten, skiftenøglen og backspace. Der findes kun få typer, og de vigtigste er Cherry-style og Costar-style. Medmindre man laver sit eget tastatur eller vil modificere et eksisterende tastatur, er det ret ligegyldigt, hvilken stabilisator der er i tastaturet. Hvis man kan vælge, er det dog klogt at holde sig til Cherry-style, der er den nemmeste at arbejde med.

TAGS
Keyboard
Mekanisk tastatur
Tastatur

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S