Home » Tastatur » Mekaniske Mysterier: Alt du bør vide om mekaniske tastaturer
Mekaniske Mysterier: Alt du bør vide om mekaniske tastaturer

Mekaniske Mysterier: Alt du bør vide om mekaniske tastaturer

Share

Skræddersyede tastaturer er derimod helt afhængige af brugerens valg. De fås enten som løsdele eller som sæt, og de kan blive til lige netop det, man ønsker af dem. Skræddersyede tastaturer giver også mulighed for at gå bort fra de standardudgaver, vi som regel ser, når det gælder form, størrelse og design. Med dem kan man lave noget mere enestående, ergonomisk korrekt eller tilpasset bestemte opgaver.

 

Mange tastaturstørrelser

Fuld størrelse

Et ANSI-tastatur (American Standard) i fuld størrelse har som regel 104/105 switche. Det numeriske tastatur på højre side giver mulighed for nemt at skrive numeriske data, og nogle producenter forøger yderligere dets størrelse ved at føje makrotaster eller medietaster til tastaturet. Det indebærer, at tastaturet fylder meget på skrivebordet, og det kan meget nemt medføre en ukomfortabel arbejdsstilling.

Hvis man bruger disse tastaturer, taler sandsynligheden for, at man sidder med skuldrene i en lidt bredere position end med et ergonomisk bedre udformet tastatur. Det er en naturlig følgevirkning, og man gør det for at undgå at ramme tastaturet med musen. Man bemærker det stort set ikke, fordi det typisk er disse tasta-turer, mange mennesker er vokset op med, og det er blevet en vane at bruge dem.

Eksperter blev pudsigt nok først opmærksom på disse ergonomiske problemer, da folk begyndte at bruge mindre tastaturer.

TKL (Tenkeyless)

Som navnet antyder, er der tale om et fuldt tastatur, men uden numerisk tastatur (ten keys = ti taster). Det reducerer størrelsen markant og sætter brugeren i en bedre skrivestilling, fordi man kan flytte tastaturet tættere på musen. Ens arme kommer på linje med skuldrene, idet der kun er en beskeden bøjning i albuen, hvilket giver en optimal siddestilling. Forskellen er dog ikke nok til at berettige en udskiftning af tastaturet, og for mange brugere er det numeriske tastatur langt mere nyttigt end det at have et lidt mindre tastatur. 

65 procent-tastatur

Et 65 procent-tastatur bliver endnu mindre. Det komprimerer mulighederne yderligere, og du mister rækken af fysiske funktionstaster. Det skal dog nævnes, at du stadig har adgang til dem ved hjælp af FN-tasten + tal-tasterne, og piletasterne er stadig fysisk til stede, men de er langt tættere på Enter- og Ctrl-knapperne til højre. Det er et godt valg til de brugere, der ønsker et kompakt tastatur, men som stadig vil kunne bruge det uden for mange kompromiser.

60 procent-tastatur

60 procent-tastaturer går skridtet videre i forhold til 65 procent-varianterne, idet de fysiske piletaster også er fjernet. I stedet bruger man typisk piletasterne ved hjælp af tasterne FN + IJKL eller PL;’. Man kan som regel også knytte dem til andre bogstavkombinationer. Vi ved af erfaring, at denne type tastaturer kræver lidt tilvænning, men arbejdet går lige så hurtigt, og tastaturet fylder langt mindre på skrivebordet. Man kan også nemt putte et 60 procent-tastatur i en computertaske og tage det med ud i byen, eller hvor man nu skal hen. Når man skriver andre steder end på kontoret eller hjemme, er følelsen nøjagtig den samme.

40 procent-tastatur

Med 40 procent begynder det hele at blive lidt underligt. Disse pyntelige enheder med 44-48 taster er bittesmå. Tastaturer som Vortexgear Core 40 og Planck har øget deres popularitet, men der er stadig tale om nicheprægede entusiastprodukter. Det kan sagtens fungere som et tastatur i fuld størrelse, for der mangler ikke noget. Man skal blot huske genvejene og de forskellige funktioner. Disse tastaturer er mere hobbyprægede, i hvert fald indtil man vænner sig til dem. Og når man har gjort det, er deres funktionalitet ikke nem for den, der varetager kontoropgaver, eller som af og til skal udføre opgaver, der ligner hinanden, men som kræver forskellig tegnsætning. Man bruger mere tid på at lede efter den rigtige tast end på at skrive. Tro os – vi taler af erfaring.

TAGS
Keyboard
Mekanisk tastatur
Tastatur

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S