Home » Tastatur » Mekaniske Mysterier: Alt du bør vide om mekaniske tastaturer
Mekaniske Mysterier: Alt du bør vide om mekaniske tastaturer

Mekaniske Mysterier: Alt du bør vide om mekaniske tastaturer

Share

Tag med os på en klikkende rejse gennem tastaturernes verden

Tastaturer er inputenhedernes konger. De kom frem næsten 15 år før musene, og takket være firmaer som IBM – der definerede standarden i form af den enhed, vi kender i dag – er de blevet den måske mest genkendelige og anvendelige enhed, vi har. Tastaturets bekendte facon sikrer, at vi kan gå ombord i enhver pc og øjeblikkelig vide, hvordan vi kan interagere med den. Når man forestiller sig et tastatur, ender man som regel med et indre billede af standard-ANSI-layoutet med 104/105 taster. 

Membran-, dome-, scissor-switch og kapacitiv switch er de tastaturkategorier, som stadig udgør hovedparten af alle tastaturer, der bliver brugt i dag, og det hænger navnlig sammen med kontor- og industribrug. Men før vi går videre, vil vi gerne nævne, at disse tastaturer er aldeles fortræffelige produkter. Der er en grund til, at de stadig bliver brugt i så enorme tal, og den er, at de er billige, nøjagtige og klarer deres opgave så glimrende.

Men et tastatur er ikke blot et tastatur. Hvis vi går et skridt videre, møder vi mekaniske tastaturer. Det er der intet nyt i – de fleste tidlige tastaturer var faktisk mekaniske. Mange af dem blev senere erstattet af de billigere typer, vi nævnte ovenfor.

IBM Model M og Model F var de mest efterspurgte af de ældre mekaniske tastaturer i forne tider, og nu – henved 30-40 år senere – er priserne på disse buckling-spring-vidundere stadig i stand til at bringe det klare vand frem i øjnene, og de er efterspurgte af mange programmører og udviklere, også på AOD. Lad os derfor dykke lidt dybere ned i det mekaniske tastaturs verden.

Se også:  Ikonisk gamingmus får trådløs efterfølger – vejer blot 99 gram
Mekaniske tastaturer vs. alt andet

Hvad er så forskellen på et mekanisk tastatur og et tastatur af de andre typer? Mekaniske tastaturer har en mekanisme indeni, der bevæger sig og forårsager den handling, som sender tastetryksignalet. Måden, det sker på, varierer en anelse fra den ene switchtype til den anden, men det kommer vi senere mere detaljeret ind på. 

De mest almindelige pc-tastaturer er membrantastaturer, men man ser stadig hyppigt dometastaturer. Membrantastaturer benytter tre lag, hvor det midterste lag blot har til opgave at adskille det øverste og det nederste ledende lag, således at de ikke konstant sender et signal til hinanden. Når man trykker tasten ned, rører det øverste og det nederste lag hinanden, danner et kredsløb og sender et signal. Der er ikke nogen mekanisk handling involveret. 

Dometaster minder om membrantaster, men de har en kuppel, der bliver presset sammen og giver brugeren en vis taktil feedback.

Der findes også hybrider, der (sjældent) bliver kaldt memkaniske tastaturer. De bruger en klikker, der gør, at de føles mere eller mindre som mekaniske tastaturer. Det holder prisen nede, men det giver ikke for alvor brugeren nogen fordele ud over den rent følelsesmæssige. 

Mekaniske switche er de mest populære til gaming på grund af deres driftssikkerhed, præcision og stabilitet. Det er i det hele taget den almindelige opfattelse, at en mekanisk switch er bedre end de andre typer. Mekaniske switche har langt strammere tolerancer, og de opleves mere robuste. De mange forskellige typer giver brugeren valgmuligheder, så man kan finde den bedste løsning til det daglige arbejde eller til gaming på desktops, hvor mekaniske tastaturer er det eneste rigtige valg.

Se også:  Er mekaniske tastaturer ikke kun til gamere? – Nej, se bare her …
Færdiglavede versus skræddersyede tastaturer

Færdiglavede tastaturer er hyldevarer. De er de mest almindelige tastaturer på markedet, og de er de nemmeste at anskaffe. Hvis du ikke har erfaring med mekaniske tastaturer, er de formentlig det bedste valg. Det gælder også for dem, der blot vil købe et tastatur og komme i gang med at bruge det.

Færdiglavede tastaturer leveres af producenter som Corsair, Logitech, SteelSeries, Razer og mange andre. Der er intet i vejen med disse tastaturer, og hvis du er en trofast læser, vil du vide, at det meget ofte er disse produkter, vi bruger og anmelder; de er umiddelbart tilgængelige, og vi kan anmelde dem inden for bestemte parametre og testkriterier.

1 2 3 4 5 6Næste

TAGS
Keyboard
Mekanisk tastatur
Tastatur

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S