Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Meget for pengene

AMD Phenom II X4 980 Black Edition udnytter den klassiske AMD-arkitektur godt.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I øjeblikket sidder Intel solidt på den øverste del af cpu-markedet. AMD har taget sig af den lille mand og har fokuseret helt på mainstream-markedet og på billige chips med konkurrencedygtig processorkraft.

Sandy Bridge-familien er måske nok den nærliggende løsning på cpu-opgradering lige nu, takket være dens Quick Sync- og Turbo Boost-teknologier.

Men hvis hver øre tæller, når man skal vælge, hvordan pc’ens kraft skal styrkes, vil AMD’s Phenom II-chips vride de sidste dråber ydelse ud af budgettet. Kompromiset må være, at man får en chip med en arkitektur, der er ved at være lidt halvgammel, og X4 980 Black Edition er ingen undtagelse.

Denne processor giver en fremragende ydelse, men HyperThreading er ikke med på AMD’s menu. Derfor må man satse på fire threads og fire kerner til at skære igennem processoropgaverne. Hvor stort et problem det er, afhænger af cpu’ens arbejdsbyrde.

Videokodning og designapplikationer gør god brug af multithreadede processorer, og selvom spillene har været sendrægtige, har vi for nylig set nogle store navne, der arbejder med flere kerner og threads i bestræbelserne på at speede renderingsopgaverne op.

Den X4-arkitektur er lidt gammel nu – den var strengt taget AMD’s første quad core-arkitektur. Intels 32nm-chips er overlegne i en ærlig kamp, men med X4 980 BE får man stadig 6MB L3-cache og en standard-clockhastighed på 3,7GHz – AMD’s hurtigste quad core-ydelse nogensinde.

Men det er ikke en ærlig kamp. Til 1.500 kroner ligger ”entusiastudgaven” X4 980 over for Intels Sandy Bridge-chip på basisniveauet, i5 2400. Det betyder, at den har en clockhastighed, der er 500MHz hurtigere, og den mangler i5’s Turbo Boost og Quick Sync.

Det tveæggede sværd fra den ældre teknologi giver AMD-chippen endnu et salgsargument: Det er en nem opgradering. Ethvert Socket AM3-bundkort understøtter denne chip, og man kan derfor sætte nyt liv i to år gamle maskiner med den. Det er afgjort en nemmere og billigere opgradering end at tage springet til Sandy Bridge.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs indledningen her:

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs de øvrige test her:

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs konklusionen her:

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]