Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Mediecenter i mikroformat

Med Sandbergs lille tv-tuner kan du forvandle din computer til et veludrustet mediecenter.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Mere og mere af vores tv-forbrug konsumeres via computeren. Selvom billedkvaliteten sjældent kan måle sig med en god fladskærm, har computeren nemlig et par fordele sammenlignet med det store skrummel af et 42 tommer tv du sandsynligvis har stående derhjemme.

Er der tale om en bærbar computer, er den let at transportere, så du kan se fjernsyn andre steder end hjemme i dagligstuen, og da computeren af natur er udstyret med en harddisk, er den lige til at bruge som harddisk-optager.

For at kunne se tv på din computer, skal du imidlertid bruge en tuner, der kan afkode signalerne, en antenne, der kan fange dem ned til din computer samt et stykke software, der kan afvikle tv-indholdet på din skærm.

Sådan en pakke får du med Sandbergs Mini DVB-T Dongle, der samtidig giver dig mulighed for at høre DAB- og FM-radio.

Rent fysisk består indholdet ikke af andet end en mikroskopisk usb-dongle på omkring en 1,5 cm samt en lille antenne, der kan kobles til, hvis man ikke har sin egen og en adapter, der skal anvendes, hvis man bruger en anden antenne end den medfølgende. Derudover medfølger der cd med en driver og et stykke software.

Sandberg lover at dette skulle være nok til at forvandle din computer til et veludrustet mediecenter, og det satte vi os selvfølgelig for at teste.

Svingende signalkvalitet

Installationen gik smertefrit. Først installerede vi softwaren ”Presto! PVR” og dernæst driveren. Da vi efterfølgende satte usb-donglen i maskinen blev den genkendt uden problemer. Nu var den tekniske del på plads, og vi kunne gå i gang med at lede efter kanaler.

Første gang du anvender softwaren, skal der scannes efter tilgængelige kanaler. Det foregår rimeligt nemt, blot du husker, at DAB-kanalerne skal findes på VHF-båndet, og FM-frekvenserne rækker et godt stykke over de 100 MHz.

Dækningen kan være meget forskellig, afhængigt af hvor du befinder dig i landet. Sandberg gør opmærksom på dette i manualen, og det er altså ikke for sjov.

Vi testede tuneren to forskellige steder i landet med vidt forskellige resultater.

Det første sted var i Kerteminde, og her lykkedes det os desværre ikke at få noget brugbart resultat på hverken tv eller DAB, selvom vi placerede antennen i en vindueskarm med god plads omkring, præcis som det foreskrives i manualen.

De kanaler det lykkedes at få frem hakkede så meget, og havde så meget knas på signalet, at det var umuligt at se eller høre en udsendelse.

En DAB-radio som var til rådighed på samme adresse kunne dog bekræfte, at det digitale signal i området var utroligt dårligt.

Helt anderledes stod det da så også til, da vi testede tuneren i det indre København. Her fik vi ikke mindre end 45 tv-kanaler frem. En hel del var krypterede betalingskanaler, som vi ikke kunne få lov at se, men det fulde udbud af gratis kanaler fra DR, TV2 og lokale udbydere var til rådighed og kunne ses mere eller mindre uforstyrret.

Det samme gjorde sig gældende på DAB-fronten, hvor vi fik den fulde vifte af DR-kanaler samt Nova FM.

En vis mængde digital fnidder og hakken slap vi dog ikke for, og når vi kiggede på signal-måleren, kunne vi da også se, at styrken var meget svingende. Vi besluttede os for at skifte den medfølgende antenne, som er en skrøbelig og vakkelvorn lille sag, ud med en dedikeret DVB-T antenne.

Nu var sagen en helt anden. Signalstyrken stod urokkeligt på maks, og selv DR HD kunne vi se uden nævneværdige problemer.

Med de rigtige signalforhold virker donglen således helt efter hensigten, og det skal ikke lægges Sandberg til last, at der visse steder i landet er urimelig dårlig dækning.

Når antennen de vedlægger ikke er god nok til at opretholde et stabilt signal, kunne Sandberg dog godt nævne i manualen, at der skal bruges en dedikeret antenne for at opnå optimalt signal.

Glimrende software

Da kanalerne var på plads og kørte fejlfrit, var det tid til at teste den medfølgende software. ”Presto! PVR” består af en skærm, en kanalliste og en betjeningsbar. Kildesignalet (tv, dab eller fm-radio) vælges med en lille knap på betjeningsbaren og kanalerne vælges ganske simpelt ved at klikke på dem.

Dobbeltklikker du på skærmen, får du fuld skærm, klikker du igen en enkelt gang kommer kanalliste og betjeningsbar frem, og dobbeltklikker du på den fulde skærm, kommer du tilbage til den minimerede tilstand. Nemt og ligetil.

Programmet har også indbygget pause- og optagefunktion. Ved at klikke på pause-knappen, kan du bremse en udseendelse, der kører live på tv’et, hvis du skal ud og lave kaffe eller lignende. Når du så vender tilbage kan du klikke play og udsendelsen fortsætter hvor du slap. Funktionen fungerede uden problemer.

Det samme gjorde optagefunktionen, som giver dig mulighed for at optage udsendelser på computerens harddisk. Det kan enten gøres ved at klikke på record-knappen, når udsendelsen kører, ved at specificere kanal og tidspunkt i "schedule" eller ved at anvende EPG-guiden, som giver dig programoversigt over dine kanaler, så du blot skal vælge dem du vil optage. Hvis du vil optage en bestemt udsendelse på faste tidspunkter af dagen eller ugen, kan programmet også indstilles til det.

De optagede programmer kan afspilles i ”Presto! PVR” eller i en gratis medieafspiller som eksempelvis VLC.

Når programmerne er fundet og signalet er stærkt og stabilt, har vi således ikke meget at udsætte på Sandberg Mini DVB-T Dongle, som kørte lige godt på en Windows XP computer som en Windows 7 maskine (der er ingen Mac- eller Linux-understøttelse).

Donglen giver således en velfungerende og billig løsning til dig, der gerne vil have tv og radio på din computer. Vær dog opmærksom på at signalforholdene svinger meget, og at der kræves en god antenne for at få det fulde udbytte.