Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Med fokus på gameren

D-Link sender rigtig mange produkter på markedet for
tiden. Deres nye gaming-router, DIR-855 retter sig direkte mod gameren, og dem
der vil underholdes over nettet, og den leverer varen.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Nogle gange kommer det lidt bag på os, hvor svært det tydeligvis er for it-producenter at navngive deres produkter. Specielt netværksprodukter giver tilsyneladende hovedbrud når navne skal vælges, og D-Link er ikke specielt mere opfindsomme når deres nye vidundere skal døbes. Således hedder deres, i øvrigt meget spændende, gaming-router Wireless N Quadband Gigabit Router DIR-855, hvor den korte version hurtigt bliver DIR-855.

Designet på routeren er nogenlunde lige så spændende som navnet, men helt ærligt, en router er ikke en pyntegenstand, så for mig er det helt perfekt, at der ikke er gjort det store ud af den del.

Automatisk installation

Vi kan lige så godt krybe til korset med det samme og indrømme, at vi er ret begejstrede for DIR-855, det er på mange måder en forrygende god router, noget der blev antydet allerede ved installationen. Den medfølgende cd klarede for alle de vigtigste dele af opsætningen, så som at få sat sikkerhed op, og tildelt navne til 2,4GHz samt 5GHz netværkene.

I løbet af under 10 minutter var routeren klar til brug, og med mindre der var helt specielle krav til routerens kunnen, så er der faktisk ingen grund til at rode videre med indstillingerne i den.

Men vi kunne naturligvis ikke holde os væk fra de mere følsomme, og dermed også mere spændende, dele af routeren. Vi fyrede derfor hurtigt op under den webbaserede brugergrænseflade, og vi måtte sætte os tilbage og lige få vejret, for der var godt nok mange muligheder.

Det er absolut ikke et sted man skal forvilde sig hen, hvis man ikke ved, hvad man har med at gøre. Men for den netværkskyndige er det en guldgruppe af muligheder.

En af mulighederne er opsætning af virtuelle servere. Hvor mange routere har mulighed for at sætte en enkelt virtuel server op, når poden skal spille Battelfield eller lignende spil, så har du i DIR-855 mulighed for at sætte ikke mindre end 24 virtuelle servere op. Det er ikke mindst genialt, hvis du skal hoste ftp- og webservere på dit lokalnetværk.

Nu er routeren, som sagt, rettet mod gamer-folket, og derfor var det heller ikke specielt underligt at der var en meget avanceret opsætning af den indbyggede QoS. Du kan opsætte op til 10 specielle regler omkring håndtering af protokol, prioritet af trafik og meget mere, virkelig guf.

Du har også mulighed for at lave indstillinger for adgangskontrol til netværket, så bestemte typer netværkstrafik kan blokeres på givne tidspunkter. Så hvis junior ikke må spille World of Warcraft efter kl. 22, så lader du bare routeren blokere for netop den trafik efter et givent tidspunkt – rigtig smart.

Mindre restriktiv firewall

Der hvor routeren ikke imponerede vildt meget var omkring firewallen. Der er faktisk stort set kun mulighed for at slå den til og fra, og så kan du oprette en DMZ, en god ting, men ikke det mest avancerede vi har stødt på.

Men så kom det vi havde ventet på. DIR-855 har indbygget en teknologi de kalder for WISH (Wireless Intelligent Stream Handling), og som helt automatisk prioriterer trafikken alt efter type. Så hvis du spiller online-spil, har en VoIP-samtale kørende, og måske samtidig er der et par brugere på dit lokalnetværk, der surfer, så er det vigtigt at din telefonsamtale får førsteprioritet, mens der godt kan skrues lidt ned for de andre applikationers prioritet. Og det klarer DIR-855 fortrinligt.

Routeren er en rigtig god router, med mange funktioner, og vi er kede af at skulle sende den tilbage efter endt test.