Home » Internet » Masser af gratis godter på nettet
Masser af gratis godter på nettet

Masser af gratis godter på nettet

Share

Fra musik og film til bøger og fjernsyn – internettet er fyldt med gratis godter. Vi har været på jagt efter de allerbedste

Det er den helt rigtige tid at være en nærrigpind i. I stedet for at købe cd’ere, kan du streame praktisk talt alle de sange, der nogensinde er indspillet uden at slippe så meget som en øre. I stedet for at investere i dyre dvd-bokssæt, kan du få hele serier online helt gratis. Både gamle og nye film er kun få klik væk, uden at du skal betale for adgang. Velrenommerede forfattere vil have dig til at bladre igennem virtuelle oplag af deres værker, mens forfattere på kanten af et gennembrud håber at gratis eksemplarer nu vil gøre dig til en livslang fan senere.

Det kunne ikke være lettere at få fat i gratis indhold – og det er alt sammen hundrede procent lovligt. Hvem har dog brug for skumle downloads, når der er til et helt liv af lovligt materiale at gå i gang med?

Giv ordet videre

Nettet er proppet med ting at læse, men selv den bedste litteratur online er sædvanligvis klippet i småstykker og pladret til med reklamer. Hvis du hellere vil fordybe dig selv i en bog, skorter det dog ikke på muligheder – og du er ikke begrænset til oldgamle bøger, hvor copyrighten er udløbet, fra Gutenbergprojektet (www.gutenberg.org).

Et af de bedste steder at starte er Matthew McClintocks side manybooks.net (www.manybooks.net), som samler e-bøger fra mange forskellige steder og linker via siden til de aktuelle rss-feeds. De vægter mest lidt ældre udgivelser – du vil ikke kunne finde den seneste Dan Brown herinde – men der er enormt meget at vælge mellem. Vi er især begejstrede for kategorien med »forbudte bøger«.

Meget få mainstreamforlag tilbyder gratis downloads af hele bøger, så science fiction- og fantasy-forlaget Baen Books fortjener virkelig ros for deres bibliotek af udgivne romaner (www.baen.com/library).

Som Eric Flint fra Baen sagde tilbage i 2000, så forærer de bøgerne væk for at bekæmpe piratkopiering: »Jeg er helt sikker på, at ethvert »tab«, jeg gør i denne forbindelse vil rigeligt kompenseret for i form af en bredere læserskare«, skrev han. Ni år senere øger Baen stadig gratis-biblioteket.

Bladudgivere er også begyndt at kigge på det med gratis indhold. Både www.issuu.com og www.iudu.com prøver at genskabe oplevelsen af det trykte blad i din browser og på trods af, at de udgivelser, man kan finde, typisk er niche-udgivelser, kan du, efter at have kigget dig lidt omkring, finde masser af guldkorn.

[pt id=’2007576′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Issuu giver en traditionel blad-oplevelse i din browser.”‘]

Issuu giver en traditionel blad-oplevelse i din browser.

Hvis du hellere vil læse udgivelserne på som pdf, stræber PDF Geni (www.pdfgeni.com) efter at være pdf’ernes svar på Google. Det er hurtigt og virker rigtigt godt, men det egner sig bedst til teknisk- og forretningsrelaterede dokumenter.

Alle kan være redaktør

Du kan finde masser af PowerPoint-præsentationer og dokumenter om, hvordan man driver elektriske transformerstationer på Scribd (www.scribd.com), men den såkaldte »skriftens YouTube« har også et kæmpestort katalog med både fiktion og faglitteratur.

Problemet med denne her slags sider er deres tilgængelighed. Dét, at alle og enhver kan uploade, medfører lidt pirateri og en hel masse dårligt skriveri.

Hvis du godt kan lide tanken om at opdage nye forfattere men ikke vil sortere gennem en masse møg, kan HarperCollins’ Authonomy (www.authonomy.com) være noget for dig. Det er en mellemting mellem en publiceringsplatform og et socialt netværk, hvor forfatterspirer uploader deres skriverier og giver feedback på andres. Det er gratis at læse bøgerne, og hvis du ikke har noget imod at læse ting, der stadig er ved at blive skrevet – meget få af bøgerne har været forbi en professionel redaktør – kunne det tænkes, du opdager den næste bestseller.

Hvis du er for travl til at gennemlæse hele manuskripter, så prøv www.dailylit.com. Dailylit har en skæg tilgang til onlinelæsning: I stedet for at give dig hele bogen, så deler den den op i daglige bidder og afleverer det til dig via mail eller rss. Der er mere end 800 gratis bøger at vælge mellem – fra selvhjælp til science fiction.

Hvem har brug for The Pirate Bay?

I de slemme, gamle dage med digital musik, var det et enkelt valg: Hvis du ville have gratis musik, måtte du enten downloade mp3’ere fra musikere uden et pladeselskab bag sig eller bryde loven. Nu ligger landet dog ganske anderledes. Der er gratis musik overalt online, og lydkvaliteten er normalt rigtigt god, og kunstnerne er rent faktisk nogen, du har hørt om.

Radiostationerne var hurtige til at rykke online, og din lokalradio streamer helt sikkert også på nettet. Nogle stationer lægger også deres programmer ud som podcasts, som du kan lytte til, når du ikke er online. DR har en omfattende samling (www.dr.dk/Podcast), men der er endnu flere og bredere udvalg i Apples iTunes’ software.

[pt id=’2007578′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”NPRs All Songs Considered er en rigtigt god musik-podcast. Apples iTunes har masser af den slags gratis.”‘]

NPRs All Songs Considered er en rigtigt god musik-podcast. Apples iTunes har masser af den slags gratis.

Onlineradioverdenen er ret fragmenteret med samlingssteder som Shoutcast (www.shoutcast.com), der har så mange radiostationer, at det snarere er irriterende end en fornøjelse at kigge igennem. Er man til engelsk radio, er der gode nyheder, for BBC og den kommercielle sektor er blevet enige om at lave et samlet onlineradioprojekt, hvor de vil samle op til 500 britiske radiostationer på én portal.

Hæng DJ’en

Problemet ved radio er naturligvis, at du ikke selv kan bestemme, hvad de skal spille, hvilket er grunden til, at Spotify (www.spotify.com) med on-demand musikstreaming er en rigtigt god idé.

Den gratis udgave er gemt bag en »kun-inviterede«-væg – det vil sige, at du kan ikke være med, medmindre der er en, der inviterer dig – men et smut gennem for eksempel Twitter viser hurtigt, at der er masser derude, der har invitationer at give ud af. Du skal dog ikke blive ked af det, hvis du ikke kan finde en invitation, Spotify er ikke er den eneste on-demand radio på nettet.

Se også:  De bedste gratis programmer lige nu

Grooveshark (www.grooveshark.com), Deezer (www.deezer.com) og PureVolume (www.purevolume.com) er alle sammen eksempler på sider med masser af musik – den sidstnævnte fokuserer dog primært på spirende musikere.

[pt id=’2007579′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”PureVolumes fokus på nye kunstnere gør siden til et rigtigt godt sted at opdage ny musik.”‘]

PureVolumes fokus på nye kunstnere gør siden til et rigtigt godt sted at opdage ny musik.

Den reklame-financierede side We7 Digital (www.we7.com) har en god blanding af mainstream musik og indie, der er ligeså opdaterede som hitlisterne. Reklamerne er mere pågående end dem på Spotifys gratis tjeneste, men i det mindste er det ikke reklamer for konservative politikere, der irriterer dig mellem numrene.

Hvis du foretrækker at gå på opdagelse frem for at blive hjemme i den kendte pladesamling, er Last.fm (www.last.fm) et rigtigt godt sted. Den er helt i orden, som gratis musiktjeneste, og den er suveræn som en måde at opdage ny musik: Du skriver bare navnene på nogle kunstnere, du godt kan lide og så foreslår Last.fm dig andre lignende, du måske ikke kendte.

iLiketjenesten fungerer på lignende måde og kan findes på www.ilike.com, mens Musicovery (www.musicovery.com) laver en spilleliste til dig ud fra knapper og bjælker, du har stillet på først.

Fjernsynet på nettet

Hvis der lige var en udsendelse, du gerne ville have set men lige missede, tilbyder DR flere af sine udsendelser som podcasts. Det er dog primært de selvproducerede nyhedsrelaterede programmer, der er tale om såsom »Nyhederne«, »So Ein Ding«, »Troldspejlet« og »Kontant«.

Er det gamle klip eller udsendelser, du sidder og får lyst til at se eller gense har DR lagt en stor del af deres arkiv til fri afbenyttelse på Bonanza (www.dr.dk/Bonanza).

Konkurrenten, TV2 har en service, de kalder Sputnik (www.sputnik.tv2.dk/), der dog koster penge. Her kan du til gengæld gense alt fra TV2s sendeflade fra programmer til film til live transmissioner. Der findes også en gratis funktion, hvor man, ligesom med DRs podcasts, kan se deres egen-producerede udsendelser.

Der findes også en side, der samler flere web-tv-tjenester, blandt andet førnævnte Bonanza, men også Folketinget Direkte, TV3s web-tv og de streamer fjernsyn fra mange lande. Tjenesten hedder Se Direkte (www.sedirekte.dk) og er gratis at tilmelde sig. Se Direkte fungerer grundlæggende som en link-samler end som decideret streamingsted

Bevæger vi os udenfor landets grænser, har YouTube udvidet sin metier til også at være tv-sender. Den engelske tv-kanal Channel 4 er de første til at sende fuldlængde programmer på YouTube om at. Det kommer til at betyde, at Channel 4 vil sende mere end 3.000 timers arkivprogrammer, mens Google og Channel 4 deler reklamepengene mellem sig.

En af de mest spændende video-on-demand tjenester er Hulu (www.hulu.com), som er et fælles projekt mellem NBC Universal, News Corp og Disney, der streamer indhold fra omkring 190 forskellige virksomheder deriblandt FOX, ABC, Sony, Warner Bros og Comedy Central. Det gør siden til et rigtigt godt stoppested for næsten ethvert populært amerikansk fjernsynsprogram: »The Simpsons«, »Lost«, »Scrubs« og »House«.

[pt id=’2007582′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Hulu kan kun ses fra Amerika men med lidt snilde og mod kan man også se den i Danmark.”‘]

Hulu kan kun ses fra Amerika, men med lidt snilde og mod, kan man også se den i Danmark.

Der er dog et stort problem: Den fungerer kun i USA, så du kan kun se den, hvis du er indstillet på at smyge udenom nogle regler. Hotspot Shield (www.hotspotshield.com) eller Hide My Ass (hidemyass.com) kan muligvis omgå dette, ved at, når du skriver url’en, du vil ind på ind i deres bjælke, kommer du ind på siden via dem og dermed anonymiseres du.

Dette her helt klart i modstrid med deres Terms of Service, og du skal være opmærksom på, at streamingsteder, der er forbeholdt bestemte lande, aktivt prøver på at blokke anonymiseringssiders adgang, så hvad der virker den ene dag, virker muligvis ikke den næste.

Genveje

Der er faktisk overraskende mange muligheder for at se gratis film online – hvis du leder efter Pixars samlede udgivelser, ser det dog sort ud. Hvis du derimod interesserer dig for kortfilm af nye filmskabere, er der ingen grænser.

Engelske BBC har en side, der hedder Film Network (www.bbc.co.uk/dna/filmnetwork), hvor du kan se ’up-and-coming’ engelske filmskabere, mens en anden tjeneste fra Seattle (www.shortoftheweek.com) har en »ugens kortfilm«, hvor man kan se globale indie kortfilm. Vi anbefaler »The Horribly Slow Murderer with the Extremely Inefficient Weapon«.

Du kan se prisvindende kortfilm på Coffee Shorts (www.coffeeshorts.co.uk) og på trods af, at udvalget er lidt begrænset, er kvaliteten helt i top. Det samme kan dog ikke siges om den store Revver side (www.revver.com), som også har de samme film som Coffee Shorts, men som med alle »upload-dine-egne«-sider, føler man sig lidt dum, mens man browser gennem en masse hø.

Vimeo (www.vimeo.com) derimod klarer sig bedre. Det skyldes muligvis, at brugerne kan lave deres egne kanaler og moderere indholdet og dermed slippe for de virkeligt dårlige ting. Selv om siden har mere end 29.000 film i sit bibliotek, opleves det ikke som en udfordring at finde noget interessant.

Er du mere til »bliv-bedre«-ting frem for eskapisme? Så kan Videojug (www.videojug.com) muligvis være noget for dig – de har tusinder videoer fra »sådan-gør-du« til dating-tips.

Er du mere til comedy, kan vi glæde dig med, at også dét er der masser af online. YouTube er altid leveringsdygtig i ældre materiale, men hvis du vil se det nyeste nye, så er Will Ferrells Funny Or Die (www.funnyordie.com) en mulighed.

Se også:  Gratis fotoredigering [TEST]: Det bedste gratis program til billedbehandling

Her blandes amatører med etablerede kunstnere. De har et stemmesystem, så »man kan sortere alt det skidt fra, som folk skal igennem for at finde noget«. Det er tit rigtigt sjove ting, men meget af det bærer også præg af at være meget amerikansk.

Dette gælder også The Onion News Network (www.theonion.com/content/video), der har en video-del til sin satireavis, som rammer ved siden af ligeså tit, som den rammer lige på kornet. Men når det er godt, er det virkeligt godt.

Filmmagi

Kortfilm er fine nok, men hvad nu hvis du foretrækker underholdning, der varer lidt længere? Du kan downloade dokumentarfilm af den småtossede slags på www.freedocumentaries.org og hygge med lidt konspirationsteorier – ikke at alle filmene er vanvittige, men en stor del af dem er.

Hvis du er til mere interessante af slagsen, har Internet Archive (www.archive.org/details/movies) en usædvanlig samling: De har alt fra krigspropaganda, videospilsfilm, ugerevyer, »Night of the Living Dead« (originalen) til masser af frygtelige offentlige informationsfilm. Det er en side, du kan tilbringe timer på. Den har også en rigtigt god samling af lydklip – deriblandt Orson Welles oplæsning af »War of the Worlds« fra 1938.

Nogle af biografernes første film er nu også tilgængelige for offentligheden, hvilket betyder, at de dukker op over det hele. Veoh (www.veoh.com/collection/cultclassics) har en samling, der rangerer fra kønssygdomsadvarselsfilmen fra 1938 »Sex Madness« til den ikoniske – og ikke relaterede – »Things To Come«. Du er dog, irriterende nok, nødt til at installere Veohs afspillersoftware for at kunne se mere end kun previews.

[pt id=’2007581′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Generelt er Veoh en blandet landhandel af klip og film men deres Cult Classics-sektion er uforlignelig.”‘]

Generelt er Veoh en blandet landhandel af klip og film, men deres Cult Classics-sektion er uforlignelig.

Classic Cinema Online (www.classiccinemaonline.com) er stedet, du skal klikke ind på for at se film som »Dracula«, »House on Haunted Hill« og.. øh.. ja »Bela Lugosi Meets a Brooklyn Gorilla«.

Den gode nyhed er, at det kun vil blive bedre for nærrigpinde; YouTube udvider til flere områder og den seneste U2 koncertudsendelse blev sendt på YouTube.

Det giver et indtryk af, hvordan det bliver i fremtiden – kunstnere vil tilbyde gratis optagelser mod at få lidt af reklamepengene, og andre gratis tjenester såsom Vevo, som er et fælles projekt mellem Universal Music og YouTube, vil snart gå i luften.

Den stigende mængde gratis indhold skyldes ikke, at virksomhederne er i det generøse hjørne – det er fordi, de gerne vil tjene penge. Gratis indhold fører to ting med sig: Det holder folk væk fra pirateri – hvorfor skulle man besvære sig med fildeling, hvis man kan få det gratis – og det kan fungere som lokkemad, som får dig hooked på en tjeneste, hvor de kan friste dig med premium tilbud.

At omvende blot få mennesker til at blive betalende kunder kan være en god forretning. Mens de kunder så betaler regningerne, kan vi andre blive ved med at få og få uden at give.

Virtuelle private netværk giver dig muligheden for at se amerikansk indhold. Men er de sikre?

Hvis du nu elsker amerikansk tv, men du ikke har lyst til at flytte til Amerika, har du tre muligheder: Vente på de bliver sendt i Danmark. Downloade dem fra en torrentside. Eller bruge en proxy-server eller et virtuelt privat netværk såsom Hotspot Shield (www.hotspotshield.com) til at narre en tjeneste, så den tror, at du sidder i Amerika og derfor lader dig se programmet. Den første mulighed er helt sikkert lovlig, men hvad med de to andre?

[pt id=’2007585′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Hulu virker ikke udenfor USA men vil dét at snyde sitet være ulovligt?”‘]

Hulu virker ikke udenfor USA, men vil dét at snyde sitet være ulovligt?

Med torrents seeder du filer, mens du henter dem. Det betyder, at du samtidigt distribuerer indholdet og uautoriseret distribution af copyright-beskyttet materiale er ulovligt i de fleste lande. Ved at omgå de geografiske begrænsninger med en ip-adresse, som ser ud som om den kommer fra et sted, hvor du ikke er, er dog et noget mere gråt område. Tjenesterne blokerer jo din adgang fordi de ikke har rettighederne til at sende indholdet til det land, du er i, og hvis du stadig kommer ind og ser indholdet alligevel, er det mere deres problem, end det er dit.

Det er et brud på tjenestens Terms & Conditions naturligvis, men vi tvivler altså på, at du bliver hevet i retten. Det er ulovligt ifølge »Computer Misbrugs Paragraffen«, som forhindrer uautoriseret adgang til computer data, og enhver virksomhed, som ønsker at retsforfølge dig for at se et afsnit af »Lost«, ville bruge en mukkert for at knuse en lille bitte nød.

Er det overhovedet muligt at tjene penge på at lægge tingene online gratis?

Investeringsbanken Credit Suisse anslog i april i år, at YouTube ville miste 2.504.000.000 kroner i år, fordi udgifterne for trafikken på siden har oversteget reklameindtægterne. Credit Suisse tager dog muligvis fejl. En ny rapport fra Arbor Networks fastslår, at Googles trafik praktisk talt er gratis, i og med at Google ejer så mange optiske fiberkabler, at de kan bytte trafik for ISPs og dermed reducere udgifterne til nær nul. Nu hvor Google lægger endnu mere energi i at reklamere på YouTube, kunne siden hurtigt blive en guldgrube.

Hvis Arbor Networks har ret, så kommer YouTube til at have en stor fordel frem for alle andre tilsvarende sider, i og med at de ikke behøver at spekulere på penge og indtægter, som alle andre skal, fordi de ikke har de samme udgifter. Kommer der nok reklamepenge i det for firmaer, som ikke får tilført gratis trafik eller er brugerbetalt?

[pt id=’2007577′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”»Freemium«-modellen fra Spotify er en blanding mellem gratis indhold og premiumindhold man betaler for ser ud til at fungere for Spotify.”‘]

»Freemium«-modellen fra Spotify er en blanding mellem gratis indhold og premiumindhold, man betaler for, ser ud til at fungere for Spotify.

Hvis Spotify er typisk for feltet, så er svaret nej. Men hvis du kan overtale nok mennesker til at blive premiummedlemmer, der betaler for nogle ekstra tjenester eller funktioner, så gør det heller ikke noget. The Register melder, at Spotifys reklameindtægter ligger omkring 706.000 kroner, og at udgiften for at streame musikken ligger omkring 25.800.000 om året. Ifølge Out-Law.com vil overskuddet fra premium-abonnenter stige op til 620.000.000 kroner om året for Spotify.

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Hvor er pengene?

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Fakta

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
gratis internet
gratis software
Internetradio
Internetvideo
musikdownload
netradio
web-tv
webtjeneste

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S