Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Masser af kræfter i billig laptop

Ny laptop fra Medion viser hvor længe et batteri rent faktisk kan holde.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er tydeligt, at Medion lærer noget fra laptop til laptop. De ting der lykkedes rigtig godt i de tidligere modeller bliver taget med i de nyeste, og de ting der gik mindre godt bliver glemt.

MD98730 er et glimrende eksempel på, at Medion har taget en masse gode ideer, smidt dem ned i en og samme maskine og banket prisen godt og grundigt ned. Den kan købes i Aldi-forretninger fra onsdag d. 10. august.

Det er en 15,6" bærbar, som Medion selv siger er rettet mod den lave ende af markedet, og dermed også til hjemmebrugeren, der ikke kræver det store af sin laptop.

Men ikke desto mindre, så har Medion udstyret MD98730 med den nyeste Intel Core i3-2310 processor, som kører 2.1GHz. Den har usb 3.0, 750GB harddisk, 4GB ddr3 hukommelse og et 8-cellers Li-Ion batteri. Grafikken klares af den integrerede hd-grafikchipm der sidder i i3-processoren, og som vi af erfaring ved, er rimelig potent.

Ikke til spil, og så alligevel

Medion selv hævder langt fra at denne laptop er til spillefolket, og det er der god grund til. Grafikchippen i i3-processoren understøtter ikke DX11, så de nyeste 3D first person shooter spil vil næppe kunne køre på den.

Men alligevel så har Core i3 rimelig mange kræfter, så vi valgte at teste computeren, både med hensyn til, hvor god den var til almindelige opgaver som surf, kontorarbejde og billedbehandling, og så også til de lettere spiltyper.

Men inden vi går i gang med testresultaterne, så skal vi lige nævne, at denne laptop er udstyret med FastBoot. Ved at bruge FastBoot starter maskinen i en lille Linux-installation, og herfra kan du surfe og tjekke mail, uden først at skulle starte Windows. At starte op med FastBoot tager kun små 20 sekunder, så er din computer klar til brug.

Derefter så sendte vi laptoppen igennem et par benchmarks. Først var det 3DMark06, hvor scoren endte på 4.586 3DMarks, hvilket er ret flot for en computer til under 4.000 kroner. Det gør den ikke til et gaming-monster, men fortæller, at den er helt habil til almindelige spil.

Den næste test var PCMark Vantage, og her blev resultatet 5.361 PCMarks, hvilket var en del mere end forventet, så når vi snakker om kontorarbejde, billedbehandling og internet-surf, så er det en rigtig god maskine.

Vi testede maskinen med HD Tune Pro, og fik en gennemsnitlig overførsselshastighed på 69,8MB/s, hvilket var en gennemsnitlig værdi. Så ikke en lynhurtig harddisk, men heller ikke langsom.

Vi endte med at teste batteriet med Battery Eater. Vi slog alle batteribesparende funktioner fra, og sendt den først igennem testen Classic. Her levede batteriet i 2 timer og 4 minutter, mens den lettere reader-test kørte i 5 timer og 17 minutter inden batteriet løb tør for juice.

Det var imponerende flotte batterilevetider, og hvis de batteribesparende funktioner blev slået til, så ville batteriet uden problemer leve meget længere.

De sidste småting

Alt skal ikke gå op i tal, så vi kiggede også på, hvordan computeren var at bruge. Og det første vi kunne konstatere var, at den var dejlig stille, og at den heller ikke blev specielt varm. Tastaturet var dejligt at arbejde på, vi holder meget af de isolerede taster. Samtidig så skal der lyde ros for at der er et numerisk tastatur på den.

Du får masser af computer for pengene her, og som all-round-computer er det en rigtig god maskine.