Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Maskinlæring til kamp mod ufine netbutikker

Et nyt specialudviklet værktøj ved navn AIME er taget i brug af Sikkerhedsstyrelsen i den stadige jagt på de farlige og ulovlige produkter og måske snart også serviceydelser, der falbydes online.

Af Henrik Malmgreen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Nettet bugner af netbutikker, og nogle netbutikker bugner af produkter, der aldrig burde udbydes til salg. Ansvaret for at overvåge og gennemsøge nettet for netop sådanne netbutikker og sådanne produkter påhviler herhjemme Sikkerhedsstyrelsen. Og her modtager man jævnligt henvendelser fra forbrugere, der er kommet til at købe til eksempel en mobiloplader eller et stykke legetøj, der ikke lever op til de sikkerhedsmæssige krav.

Det er myndighederne i EU, der i fællesskab har fastsat lovgivningen for den slags produkter, og Sikkerhedsstyrelsen herhjemme og alle søsterorganisationer i EU skal leve op til ansvaret og foretager derfor løbende markedsovervågning. Inden for EU har styrelserne oprettet en stor fælles database, som alle medlemslande kan trække på, og som bliver holdt opdateret i takt med, at nye resultater tilgår.

Udviklet fra grunden

Men ikke desto mindre beslaglægger arbejdet mange mandetimer, og det har derfor længe været et ønske, at overvågningen på en smart måde kunne udføres hurtigere og billigere.

Sidste år stillede erhvervsministeriet 2,5 millioner kroner til rådighed som del af en ny vækstplan for handel og logistik til blandt andet udvikling og effektivisering af Sikkerhedsstyrelsens arbejdsområder.

”Og dermed var det økonomiske grundlag i orden for at begynde at udvikle et helt nyt digitalt værktøj, der kunne håndtere den manuelle markedsovervågning meget hurtigere og mere effektivt,” fortæller Martin Bahr, der er fuldmægtig og projektleder i Sikkerhedsstyrelsen.

Udviklingen har konkret været lagt i hænderne på virksomheden KMD, der blandt andet har kombineret open source-feature-detektionsteknologi fra specialfirmaet SIFT (Scale-Invariant Feature Transform) med CNN (Convolutional Neural Network) til et nyt og stærkt softwareprogram for automatisk markedsovervågning. Værktøjet, der betegnes AIME (AI-solution for market-surveillance for ecommerce eller AI-løsning til markedsovervågning af e-handel), er grundlæggende i slægt med digital billedgenkendelse, men den særlige feature-detektionsteknologi gør det tillige muligt at opsøge og definere dele af et billede.

SIFT udviser i det hele taget mange egenskaber og features, der gør denne nyudviklede software skræddersyet til Sikkerhedsstyrelsens ambitioner og behov. Ikke blot er der tale om et AI-program, der udnytter både dybe neurale algoritmer, kunstig intelligens og maskinlæring, så programmet hele tiden lærer, erfarer og bliver bedre til at spotte og indkredse potentielt mistænkelige hjemmesider. Det forklarer Martin Bahr, der som projektleder forestår implementering af nye værktøjer i Sikkerhedsstyrelsen og har fulgt udformningen tæt. Men derudover er AIME i stand til at foretage populationssøgninger (markedsscreeninger), der kan vise, hvor mange virksomheder der sælger de forskellige typer produkter.

Genkender billeder og tekst

Programmet ”briefes” gennem billeder og tekst omkring de produkter, som Sikkerhedsstyrelsen har i kikkerten, hvorpå det automatisk går i gang med at søge internettet igennem for netsider, hvor disse produkter dukker op til salg. Den indbyggede kunstige intelligens sætter AIME i stand til at opsøge produktbilleder eller dele af produktbilleder og arbejder på den led som nævnt lidt på samme måde som de stadigt mere avancerede ansigtsgenkendelses­algoritmer.

Men ud over billeder kan AIME også søge efter tekst og beskrivelser af produkterne via blandt andet Google og tilsvarende avancerede søgemaskiner i sin jagt på flere centrale oplysninger om mistænkelige produkter som for eksempel produktnavn eller tekniske data. Det kan også være slogans og reklametekster.

”Som del af Sikkerhedsstyrelsen er vi jo ansvarlige for at tjekke, om vi nu også slår ned på de rigtige produkter, og om der nu vitterligt også er tale om konkrete salgssider og web­shops og ikke bare måske en hurtig overfladisk omtale i et netmedie,” understreger Martin Bahr.

”Vi er naturligvis ikke interesseret i hjemmesider, hvor produktet blot figurerer eller omtales (nyhedssider, medieomtaler, blogs osv.). Det handler alene om sider, der markedsfører og tilbyder salg af produktet til danske forbrugere.”

”Det tager gennemsnitligt blot en halv time for AIME at gennemtrawle nettet for potentielt mistænkelige sider lidt afhængig af, hvilke og hvor mange informationer, fotos, beskrivelser, søgeord osv. der er til rådighed. Resultatet kommer ud i form af en liste over mulige ”kandidater”, der opfylder kriterierne og dermed skal gennem videre sagsbehandling. Det behøver for så vidt ikke at dreje sig om danske hjemmesider, for AIME kan også opspore udenlandske hjemmesider, der blot kan modtage betaling fra danske kunder,” uddyber Martin Bahr.


En nyttig funktion ved AIME er populationssøgningen, der hurtigt kan give overblik over, hvor mange virksomheder der sælger de forskellige typer produkter. 

Overvågning af serviceydelser

Indtil nu er der blevet afsat 13,5 millioner kroner til arbejdet, og dermed dækker bevillingen også de flere nødvendige mandetimer til sagsbehandling, der følger af, at AIME virkelig når ud i krogene og giver flere resultater. For det betyder jo også, at der skal behandles flere sager, og der skal indhentes mere information, flere parter skal kontaktes osv.

Samtidig giver pengene mulighed for at automatisere og integrere softwaren i Sikkerhedsstyrelsens øvrige digitale systemer og sideløbende gøre det muligt for Sikkerhedsstyrelsen at udbygge AIME-programmet og tilføre nye avancerede funktioner.

Et godt eksempel er kontekstforståelse, så programmet kan indkredse tvivlsomme produkter alene via tekstomtale på nettet, men der kan også blive tale om overvågning af serviceydelser, idet styrelsen for patientsikkerhed eksempelvis med AIME vil kunne overvåge hjemmesider om healere, behandling med alternativ medicinering, naturmedicin osv.

”Andre myndigheder som Fødevarestyrelsen, Miljøstyrelsen og andre overvåger også nettet og vil kunne drage store fordele af programmet i versioner specielt rettet mod dem og deres specifikke behov for håndtering af online­kontrol,” fortsætter Martin Bahr.

”Vi er i øjeblikket i gang med at gennemføre en række testforløb for at undersøge, i hvilken grad vi kan indgå i et større tværministerielt samarbejde.”


AIME kan af Sikkerhedsstyrelsens medarbejdere tilgås fra en hvilken som helst computer og hurtigt hjælpe til at indkredse farlige eller ulovlige produkter til salg online herhjemme.

Søger, når andre sover

Allerede i dag kan AIME finde fem gange så mange hjemmesider med ulovlige produkter, som de ansatte i Sikkerhedsstyrelsen har været i stand til, og programmet demonstrerer klart, at det lærer af sine erfaringer og de konklusioner, der hele tiden fødes tilbage til AIME som feedback og gør programmet bedre. 

”AIME kan ydermere sættes til at søge på forud fastlagte tidspunkter som eksempelvis i weekenden, hvor Sikkerhedsstyrelsen normalt ikke foretager søgninger, men hvor vi har erfaring for, at visse netbutikker omvendt holder åbent for onlinesalg og måske på den måde forsøger at undgå Sikkerhedsstyrelsens søgelys,” tilføjer Martin Bahr.

Det kan dreje sig om forhandlere af e-cigaret-relaterede produkter eller onlinesalg af forskellige mundbind og andre personlige værnemidler i halen på corona-situationen.

”Alene i første halvår af 2020 slog EU alarm over 70 gange i forbindelse med overtræksdragter, UV-lamper til desinfektion og masker, som var for dårlige og ikke levede ikke op til de europæiske myndigheders krav. Den seneste rapport fra Europa-Kommissionen viser, at der er tale om en stigning i antallet af varsling­er på 10 procent i forhold til året før.”

”Men har AIME først én gang fundet en sådan hjemmeside, holder programmet automatisk øje med, om samme eller en lignende onlineshop skulle dukke op igen. Det har vi set mange gange før, men hidtil har stadig overvågning skaffet ressourcer, som Sikkerhedsstyrelsen ikke har haft til rådighed før nu,” konstaterer Martin Bahr. 

Højere straf

Hvis AIME finder et farligt produkt på en hjemmeside, kan myndighederne anmode domstolene om at blokere for adgang for danske forbrugere og straffe den eller de ansvarlige. Typisk er straffen bøder, men også fængselsstraf har i særligt grove tilfælde kunnet komme på tale.

Hidtil har bøderne ligget på 10.000 kroner for en mindre sag (manglende dokumentation, CE-mærkning og lignende) og 20.000 kroner for en mere alvorlig sag (et farligt produkt). Men ifølge ny lov om produktsikkerhed og markedsovervågning fra 1. juli sidste år kan myndighederne nu udøve flere og kraftigere sanktioner, idet minimumsbøden er blevet hævet til 50.000 kroner, og udbyderen af webshoppen kan fortsat idømmes fængselsstraf i gentagelsestilfælde. 


Martin Bahr, der er fuldmægtig og projektleder i Sikkerhedsstyrelsen, glæder sig over, at styrelsen endelig har fået et virkelig effektivt redskab til at ry adde op i junglen af ufine onlinebutikker. 

Samarbejde gavner sikkerheden

Danmark er som nævnt ikke det eneste land i Europa, der oplever stigende udfordringer med hjemmesider, der falbyder uønskede, farlige eller direkte ulovlige produkter eller serviceydelser. Men med det tætte samarbejde EU-landene imellem med harmoniserede regler mellem medlemslandene, er der nu basis for et fælles redskab til markedsovervågning. 

”Derfor var Europakommissionen efter en demonstration også meget interesseret i AIME, og det har medført, at vi har modtaget midler til at udvikle netop sådan et fælles værktøj, som alle europæiske markedsovervågningsmyndigheder kan drage fordel af,” forventer Martin Bahr.

”Da Sikkerhedsstyrelsen er en offentlig myndighed, og vi har fået finansieringen fra EU-kommissionen, er det naturligvis ikke noget, vi tjener penge på her i Danmark som sådan. Der er tale om et fælleseuropæisk værktøj, der skal være lige tilgængeligt til brug for alle EU-lande”. 

Den internationale udgave af AIME er i alt væsentligt den samme som den danske udgave af værktøjet og arbejder på samme grundlag af oplysninger, som hvert enkelt medlemsland lægger ind i den store fælleseuropæiske database. Også internationalt har AIME brug for feedback fra hvert medlemsland og for hver opgave, som programmet har hjulpet med at afklare.

”Men som led i udviklingen af EU-udgaven vil vi også modtage nogle særlige træningssæt, som kan træne AIME i at søge på internationale hjemmesider,” oplyser Martin Bahr.

”Det vil betyde, at programmet vil kunne sortere resultaterne, så styrelserne i hvert enkelt land kan sende besked direkte til egne myndigheder. Hvis det eksempelvis drejer sig om de franske markedsovervågningsmyndigheder, vil den internationale pendant til AIME søge efter franske hjemmesider og franske webshops, der falbyder produkter i Frankrig. På baggrund af resultaterne og lokal lovgivning vil de nationale sagsbehandlere derpå afgøre det videre forløb.”

Den internationale udgave af AIME forventes at være klar her i 2021. 

Med AIME-programmet kan Sikkerhedsstyrelsens medarbejdere gradvist indsnævre søgningen efter produkter:

Organisationerne omfavner AIME

Begejstringen for AIME er stor i regeringen og i en række organisationer. Erhvervsminister Simon Kollerup har tilfredshed med det nye værktøj og har erklæret, at det nu med moderne teknologi er muligt at slå hurtigere ned på de hjemmesider, der forhandler farlige produkter.

”Det er utrolig vigtigt, for det må simpelthen ikke være en mulighed at tjene penge på at sælge ulovlige produkter, som ikke kun kan være livsfarlige, men også konkurrenceforvridende for de virksomheder, der lever op til sikkerhedskravene,” siger ministeren. 

Også administrerende direktør Brian Mikkelsen fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv ser den slags digitale værktøjer som vejen frem, når Danmark som nation skal sikre sig mod salg af farlige og ulovlige produkter. Brian Mikkelsen er overbevist om, at AIME vil være til gavn for både dansk erhvervsliv og danske forbrugere. Hvis der kommer produkter over grænserne – for eksempel fra Kina – der kan sælges billigere, fordi ikke overholder de gældende regler, er det konkurrenceforvridende, og det går jo ud over både ærlige producenter og heller ikke mindst over forbrugerne. 

Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH) påpeger, at AIME ikke skal begrænses til at overvåge og finde farlige produkter og lyssky netbutikker, men også bør overvåge de forskellige netbaserede forretningsfora og markedspladser, der ifølge FDIH ofte vrimler med kopivarer og farlige produkter. Her vil brug af et redskab som AIME være en stærk aktør i kampen for at fjerne disse produkter fra salg, angiver FDHI.