Home » Gratis software » Maskér dine digitale fodspor på nettet
Maskér dine digitale fodspor på nettet

Maskér dine digitale fodspor på nettet

Share

Med den gratis browser Tor er du helt anonym, når du browser på internet, og ingen ”Big Brother” kan kigge dig over skulderen og følge med i, hvilke netsider du besøger

Med browseren Tor kan du bevæge dig anonymt rundt på nettet. Browseren, der også kaldes The Onion Router, maskerer dine bevægelser på nettet. På den måde undgår du enhver form for overvågning. Normalt, når du besøger en internetside, etablerer din pc en forbindelse til sitet. Det kommer derved til at kende din pc’s ”navn”, dens ip-adresse, og sitet ved, hvorfra du kommer. Samtidig ved din internetudbyder, hvilke sider du besøger.

Tor sender din pc’s signal ud på en indviklet rute til et udvalgt antal netværkspunkter, før det når frem til netsiden. Det maskerer din oprindelse for siden. Ulempen er, at websider hentes langsommere end med traditionelle browsere. Og nogle sites tillader ikke, at Tor får adgang, for eksempel Krak.dk.

Jargon:

Tor-relæer
Kaldes også noder. Det er pc’er, som modtager trafik på Tor-netværket og sender den videre. For optimal sikkerhed passerer al Tor-trafik gennem mindst tre relæer.

IP-adresse
Et unikt mærke, som tildeles hver computer i et netværk. Ligesom en geografisk adresse hjælper en ip-adresse med at identificere computerens placering.

Datatid TechLifes bedste tip
Du kan også anvende Tor til at besøge websider, som blokerer nogle besøgende baseret på deres geografiske placering.

Se også:  De bedste gratis-programmer lige nu: 4 programmer, der gør din pc og mobil bedre

1 Hent Tor
Den nemmeste måde at bruge Tor på er at hente browseren fra www.torproject.org. Du downloader en
pakke, som rummer alt, hvad du har brug for, herunder en tilpasset version af Firefox-browseren, Tor Browser. Du kan installere pakken på computerens harddisk eller på et mobilt USB-flashdrev.

DT03_masker01

2 Pak indholdet ud
Når du har downloadet Tor-pakken, dobbeltklikker du på eksekveringsfilen, som er et selvudpakkende arkiv. Du skal ikke installere, men du skal vælge et sted, hvor
indholdet kan pakkes ud. Det kan være et sted på din harddisk eller på et tilsluttet USB-drev. Du skal blot sikre dig, at du har 90 MB ledig harddiskplads.

DT03_masker02

3 I gang med Tor
Gå ind i Tor-mappen, og dobbeltklik på den fil, som hedder “Start Tor Browser”. Her-efter åbnes et vindue i Firefox-browseren (ikke Vidalia-kontrolpanelet som i tidligere versioner). Hele processen med at kortlægge Tors netværkspunkter kan tage op til 10 sekunder.

DT03_masker03

4 Brows anonymt
Når du er tilsluttet Tor-netværket, vil Vidalia åbne Tor Browser. Browseren henviser til http://check.torproject.org, som bekræfter, at du nu kan browse anonymt. Din computers ip-adresse vises, men er ikke længere synlig for de websider, du besøger.

DT03_masker04

5 Konfigurér sikkerhed
Browseren indeholder forskellige komponenter, som gør den speciel, add-ons, som hjælper dig med at være anonym og beskytte dit privatliv. Blandt de mest brugbare er
HTTPS Everywhere, som gennemtvinger den sikre https-protokol på populære websider.

Se også:  Gratis Adobe-plugin giver bedre PDF-værktøjer i Chrome-browseren

DT03_masker05

6 Se netværket
Du kan rent faktisk observere Tor-relæerne. Det kræver dog, at du benytter Vidalia-kontrolpanelet, som ikke længere følger med Tor-browseren automatisk. Hent Vidalia her: https://people.torproject.org/~erinn/vidalia-standalone-bundles. Du kan se et verdenskort ved at trykke på ”View the network”. Panelet til ven-stre viser de aktive net. Boksen i midten viser aktive netværkspunkter. Eventuelle detaljeinformationer vises nederst til højre.

DT03_masker06

7 Få ny identitet
Nogle websider forhindrer adgang ud fra den besøgendes geografiske placering. Tor kan omgå den slags forhindringer. Hvis du har brug for en ny ip-adresse – fordi et website blokerer din ip-adresse i Tor, eller du vil besøge et website som en anden bruger – kan du klikke på løget ved adresselinjen og vælge ”New identity”.

DT03_masker07

8 Afslut med at lukke alle vinduer
Du er nu klar til at browse på nettet uden risiko for dit privatliv. Tor kan give lidt lavere browserhastighed, og den kan ikke afspille Flash-indhold, men ellers opfører den sig som andre browsere. Når du er færdig med at være på nettet, skal du lukke alle Tor-vinduer. Derved slettes listen med websider, du har besøgt, og du kobles af Tor-nettet.

DT03_masker08

 


TAGS
browser
digitalt fodspor
Tor

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S