Home » Stationær computer » Kugleramme eller hovedramme?
Kugleramme eller  hovedramme?

Kugleramme eller hovedramme?

Share

I 1980’erne udkonkurrerede den almindelige hjemmecomputer med GUI (Grafisk User Interface) imidlertid næsten de klassiske mainframecomputere, og de tilbageblevne blev hovedsageligt anvendt af finansielle – og regeringsinstitutioner. I starten af 1990’erne betragtede de fleste folk mainframecomputere som forældede.

Men denne opfattelse begyndte imidlertid at vende igen i slutningen af 1990’erne, fordi virksomheder fandt nye måder, hvorpå deres mainframes kunne benyttes, og der opstod et nyt behov for centraliseret databehandling. E-handel bidrog også til mainframecomputernes renæssance godt hjulpet yderligere af den massive stigning af faktureringstransaktioner, hvilket mainframes er yderst velegnede til.

Derfor undergik mainframen nu en gennemgribende udvikling, der resulterede i den type af mainframe, vi kender i dag.

Danmark hurtigt med

I Danmark var 360 mainframe-serien fra IBM især populær inden for banker og forsikring, men også de kommunale databasecentre og I/S Datacentralen, der opstod i starten af 1960’erne benyttede 360-serien og senere også IBM 7090-systemerne.

I 1966 installerede Gentofte Hospital en IBM 1800 process control computer og markerede dermed den første milepæl for ”eHealth” i Danmark. Og Landbrugets EDB-Central (LEC) blev stiftet i 1962 og anskaffede deres første ”rigtige” computer i slutningen af årtiet.

MIPS over for FLOPS

I dag er moderne mainframecomputere karakteriseret af stor kompatibilitet mellem nutidige og ældre softwareløsninger og mulighed for at skalere både op og ned. Desuden kendetegnes dagens mainframes af en utrolig høj driftssikkerhed, der gør, at de kan tåle at arbejde lange tidsstræk ad gangen. De er i stand til at håndtere store mængder af input og output (I/O) og throughput, og sammenlignet med almindelige pc’er har mainframes op mod 100.000 gange så meget plads til online lagring af data og kan få adgang til data langt hurtigere.

Se også:  Kunstig intelligens får det sidste ord

Men til forskel fra en supercomputer, der primært anvendes til videnskabelige beregninger, bruges en mainframe først og fremmest til transaktionsprocesser altså kommerciel handel med varer, tjenester eller penge. Mainframes formåen måles derfor først og fremmest i MIPS (Millions of Instructions Per Second), hvor målestokken for supercomputere er FLOPS (Floating Points Operations Per Second). Mainframes er kraftigere end supercomputere, når det gælder om at afvikle flere forskellige softwareprogrammer og opgaver ad gangen, men supercomputere kan til gengæld afvikle et enkelt program meget hurtigere end nogen mainframe.

TAGS
IBM
mainframe

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S