Home » Stationær computer » Kugleramme eller hovedramme?
Kugleramme eller  hovedramme?

Kugleramme eller hovedramme?

Share

På samme måde som en kugleramme er en form for regnemaskine, kan en stor regnemaskine være en form for hovedramme, hovedcomputer eller ”mainframe”. Men hvad gør en computer til en mainframe, og hvad er overhovedet en mainframe?

En mainframecomputer er en høj-kapacitetscomputer, som hovedsageligt anvendes af større virksomheder og offentlige institutioner til kritiske opgaver, behandling af større mængder data som statistik, ressourcefordeling og registrering af transaktioner. Betegnelsen er opstået på baggrund af den oprindeligt betydelige størrelse, og fordi dens specialiserede opvarmning, nedkøling, ventilation, vedligeholdelse og strømforsyning til sammen repræsenterer et ”main framework”.

De første egentlige mainframes blev lanceret i 1950’erne, men stadig i 1960’erne havde de fleste mainframes ikke et interaktivt endsige grafisk interface, som vi kender det fra alle computere i dag. Dengang blev de programmeret og betjent via hulkort, hulstrimler og magnetbånd og senere fjernskriverlignende skrivemaskinetastaturer.

Den navnkundige IBM fra 1961 var blandt de første mainframes på markedet.

IBM og de 7 små dværge

Fra slutningen af 1950’erne og frem var markedet domineret af IBM samt bl.a. UNIVAC, NCR, Honeywell, General Electric og RCA m.fl. Denne producentgruppe blev hurtigt kendt som ”IBM og de 7 små dværge”. Da flere af disse producenter imidlertid gik ned, blev benævnelsen ændret til ”IBM og the BUNCH” (af forbogstaverne på konkurrenterne). I begyndelsen var det vigtigste styresystem DOS (Disk Operating System).

Se også:  Corona skubber til kunstig intelligens – men der er en slem forhindring

I 1970’erne fungerede en mainframe ofte som en form for ”delecomputer”, hvis funktion var at støtte hundredvis af brugere. Samtidig fremkom mere kompakte tastaturer og monitorskærme, som brugerne kunne få adgang til via et netværk. Først gennem specielle terminaler og senere via deres pc’er, som blev udstyret med særlige programmer, der emulerede terminalerne.

TAGS
IBM
mainframe

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S