Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Mærkelig router

Navnet alene antyder noget skummelt, og denne ADSL-router viste sig da også at være underlig på så mange måder.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Som du kan se i produktlinjen herover, så er navnet på denne router FRITZ!Box Fon WLAN 7270. Ifølge pakken er det en bredbåndsrouter med adsl, pbx, VoIP, wlan og Dect indbygget.

Det lyder af lidt meget, men det betyder i virkeligheden bare, at det er en bredbåndsrouter, der kun fungerer sammen med en adsl, eller adsl2+, forbindelse.

Så hvis du har netværk via en kabeludbyder eller andet, der ikke er adsl, så kan du ikke bruge denne router til noget som helst.

Men, hvis du har en adsl-forbindelse, så byder denne router, tilsyneladende, på en masse funktioner.

Mystisk installation

Vi ville så gerne sige, at installationen gik godt, men det er altså ikke tilfældet, den drillede fra trin 1 af. For det første er den opsætningsguide, der følger med routeren ikke speciel let at følge.

Den forsøger at tage højde for alle eventualiteter og tilslutninger af udstyr, og resultatet er, at man bliver mere forvirret end godt er.

Lad os lige kigge nærmere på, hvad det er routerens vejledning samt setup-guide påstår routeren kan. Navnet såvel som pakke og guide siger, at der kan tilsluttes såvel en analog telefon som en isdn- og en Dect-telefon.

På den måde kan du i realiteten have tre forskellige typer telefoner sluttet til routeren på samme tid.

Det kan nu være meget udmærket, men helt ærligt, isdn? Hvor mange har stadig en isdn-forbindelse? Men igen, der er nok flere uden for Danmarks grænser med den teknologi, end der er i Danmark, hvor almindelige telefoner og mobiltelefoner har langt den største udbredelse.

Da vi på teststationen ikke havde nogle af de tre typer telefoner, så afprøvede vi ikke den del men ser ingen grund til at betvivle, at det rent faktisk fungerer.

Stikkene på bagsiden af routeren er der, så mon ikke også at det virker.
Vi var langt mere interesserede i at se, hvordan selve installationen af routeren gik, og ikke mindst efterfølgende at se, hvordan vi kunne indstille routeren.

Her skete der så mystiske ting og sager. Vi satte routeren til som vist på guiden, og satte cd’en i vores computer. Men så var det, at der skete to samtidige ting.

Dels gik installationen fra cd’en i gang (hvilket vi også havde forventet), og dels fik vi en notifikation på proceslinjen, der sagde, at logon-informationer var påkrævet, og at vi skulle trykke på meddelelsen for at komme videre.

Det gjorde vi, hvorefter en konfiguration af routeren gik i gang via dets webinterface. Men samtidig var der også en installation i gang via cd’en, og da den var færdig endte den med også at ville logge os ind på routeren og konfigurere den der.

Resultatet af de to samtidige installationer var, at routeren frøs og absolut ikke ville noget som helst. En hardware-reset måtte der til, inden vi kunne starte igen.

Denne gang undlod vi at starte konfigurationen via web-interfacet, men mystisk var det nu alligevel. Den bør jo slet ikke starte to steder på en gang.

Meget simpelt interface

Nuvel, den grundlæggende konfiguration blev overstået, og vi glædede os nu til at sætte routeren op og kigge nærmere på, hvad den egentlig tilbød. Men hold da lige op, hvor vi blev skuffede her.

Det interface, der mødte os, mindede om det, der også var i konfigurationen, og der var stort set intet, vi kunne pille på eller indstille. Det var langt fra tilfredsstillende, og vi loggede hurtigt ud igen.

Inden vi slutter med en total nedslagtning af denne router, så skal vi lige rose den for en god måde at koble sig til den FRITZ!WLAN USB Stick, du kan købe. Slut den til routeren, vent omkring 15 sekunder og tag den så ud igen.

Du kan nu indsætte den i en bærbar computer, og den vil have trådløs netværksadgang via routeren. Det er smart nok, men vi foretrækker nu alligevel wps.