Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: MacBook Pro vs Windows-rivalerne: De tunge drenge går i ringen

Vil du for alt i verden ikke gå ned på power eller features, og har du en bankkonto, der tigger om at blive tømt, så skal du overveje en af disse komprisløse maskiner, der kan klare hvad som helst på farten.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi er vant til at tænke den bærbare computer som et kompromis. Du giver afkald på kræfter, fleksibilitet og features for at få en kompakt maskine, du kan tage med på farten.

Men sådan behøver det ikke at være. Har man penge, kan man få det hele. Det viser disse tre bærbare, der ikke savner power eller funktioner.

Overvægt i arbejdstasken?

Du får selvfølgelig ikke helt samme skærmareal, som når du sidder ved den store stationær på kontoret, men vi er ikke desto mindre oppe i den velvoksne klasse her – med skærme på mellem 15,6 og 17,3 tommer.

Det gør computerne sværere at slæbe rundt på end en lille Ultrabook, men det er nu ikke værre, end at MacBook og Thinkpad kunne klemmes ned i vores forholdsvis diskrete skuldertaske. HP-maskinen blev lidt for bred med sin store skærm. Med en kampvægt på 3,2 kilo er den da også lidt af en klods. De andre to holder sig på 2-2,5 kilo.

Oven i denne vægt skal man til dem allesammen lægge en ordentlig basse af en strømforsyning. Der skal noget til at levere strøm til maskiner i denne klasse, og det giver sig udslag i overdi-mensionerede adaptere. Men batteritiden er generelt fin, rigeligt til en dags arbejde, når ikke man presser maskinerne ud i alt for intense opgaver.

Fuld kontrol

De lidt større formater giver plads til bedre betjening. Der er fuldt tastatur hos dem alle. Og her snakker vi tastaturer af absolut fineste kvalitet. Vi ville uden problemer kunne arbejde en hel dag på alle tre maskiner.

Apple har skrottet det kontroversielle butterfly-tastatur. MacBook kommer nu med et mere klassisk, men helt igennem behageligt og responsivt tastatur, som det må være de færreste, der kan have noget imod. Vores favorit er dog Lenovos, der føles som skabt til vores fingre.

Det er også på Thinkpad, man får flest kontrolmuligheder. Der er ikke bare en god touchpad med fysiske knapper både over og under, men også den ikoniske røde trackpoint midt mellem tasterne. Vi har ærligt talt ikke hørt om nogen, der bruger den, men den forstyrrer ikke, og det er da rart at have den, skulle touchpad'en svigte en dag.

HP er mere konventionel i sin betjening, men også her er der fysiske knapper ved touchpad'en. Apple går sine helt egne veje. Du får en gigantisk, trykfølsom touchpad med en beundringsværdig præcision og respons, der gør det til en leg at betjene maskinen. Dertil kommer den unikke touchbar over tastaturet.

Den giver interaktive genveje og skræddersyede kontrolfunktioner til kompatible programmer. Det er en feature, man sætter pris på, hvis man eksempelvis arbejder med Photoshop eller laver musik i Logic.

Forskel i skærmbillede

Skærmkvaliteten er i den helt høje ende hos alle tre. Der er dog brugt forskellige teknologier, så billedet er ikke ens. Apple anvender sin velkendte Retina-teknologi, mens HP har en skræddersyet LED-skærm. Den testede Lenovo-maskine var forsynet med OLED-skærm, en feature du betaler en del ekstra for. De to sidstnævnte har 4K-opløsning, Apple-maskinen en anelse under, men alle med utrolig skarpt billede.

Der er desuden gjort en hel del ud af farvegengivelsen, så man kan arbejde professionelt med grafik. Hvilken skærm, der vil være den bedste for dig, handler i sidste ende om, hvilken du vænner dig til at bruge, men vi er mest til Lenovos utrolige detaljerede OLED-skærm.

Den dejligt mættede skærm på MacBook er dog også en fornøjelse, mens HP'en er mere jævn, omend ikke mindre præcis i gengivelsen.
De to Windows-maskiner har touchskærm. Det får du ikke hos Apple, men det er nu heller ikke så afgørende i vores optik.

Der er også kælet for lyden i maskinerne, hvor Lenovo og MacBook står særligt stærkt, mens HP er spinkel i gengivelsen. Af de testede maskiner var kræfterne størst hos Lenovo. Her snakker vi power på et niveau, der skal selv en stor stationær til at matche.

Vi har svært ved at forestille os opgaver, den ikke vil kunne klare, selv 3D-rendering, krævende videoredigering m.m. Men det er også den dyreste af maskinerne, og bruger du ligeså mange penge på de andre, kan du få dem i konfigurationer, der sandsynligvis vil matche Lenovo'en i power.

I sin maksimale konfiguration koster MacBook'en tæt på 60.000 kroner, og vi er ikke i tvivl om, at den så vil kunne banke de to andre.
Du kan kort sagt betale dig til den ydelse, du ønsker, så denne parameter lader vi ikke være så afgørende, som de medfødte egenskaber du rent faktisk ikke kan ændre på.

Det kan være tilslutninger, hvor vi ser en fundamental forskel. Hos de to Windows-maskiner synes tilgangen at være jo mere, jo bedre, mens Apple-maskinen er klassisk Mac-minimalisme. Der er én type port, det er det.

Til gengæld er det den superalsidige Thunderbolt 3-port, så stort set alle enheder vil kunne forbindes. I mange tilfælde vil det dog kræve adapter. Hvorvidt det passer i ens arbejdsgang, og hvorvidt man er indstillet på at smide ekstra penge for den slags, vil være en individuel sag.

Vi kan godt sætte pris på den renhed, det giver i designet og den stringens, det giver i brugen, men filmen knækker alligevel lidt, når der ikke engang er blevet plads til en kortlæser, som ellers fint kunne være integreret i designet. Hvis du er fotograf, er det altså bare mere praktisk at kunne sætte kort direkte i maskinen end at skulle tilslutte en ekstern læser.

Sjusket betjening

Om man er til det ene eller det andet styresystem er ren religion og ikke noget, vi blander os i. I hvert fald ikke i denne ombæring. Det er hardware, det handler om her, og der hælder vi altså mest til Lenovos maskine.

Man skal ikke frygte for at mangle noget, og det er nu rart, når man har smidt i nabolaget af 40.000 kroner. Lenovo'en er udrustet med komponenter af fineste kvalitet, og alt vi kan drømme om i en bærbar computer og lidt til.

Det er heller ikke, fordi vi savner noget i Zbook; der er bare noget i håndteringen, som ikke appellerer i helt samme grad. MacBook'en har den overlegne coolness, som man forventer, og kan i den grad bære det.

Det ér en sindssyg lækker maskine, men du er nødt til at indrette dig efter den, mere end den skal indrette sig efter dig, og den slags gør, at vi bliver lidt kontrære.

Apples testdeltager er helt igennem minimalistisk bygget. Det er lækkert, men der kune nu godt have været en kortlæser til fotografer.

HP'en byder på blandt andet touchskærm og knapper omkring touchpad'en.

Det detaljerede skærmbillede og det fine tastatur gør Lenovos flagskibs-pc til en vinder.