Home » Bærbar computer » MAC vs. PC: Rivaler for evigt
MAC vs. PC: Rivaler for evigt

MAC vs. PC: Rivaler for evigt

Share

Strømforbrug og batterilevetid

Hvis der findes et enkelt kritisk område, hvor Apple i M1-alderen har en fordel, er det strømeffektivitet. Den 10-kernede cpu i den stærkeste M1-chip topper ved et strømforbrug på omkring 40 watt. Intels bedst ydende sammenlignelige laptop-processor, Core i9-12900HK, sluger op til 115 watt.

Desktop-chippen Intel Core i9-12900K kan nå op på uhyrlige 250 watt eller mere. Selv det monster, som Apple har planer om til sin næste Mac Pro-desktopmaskine, vil ikke komme i nærheden af de tal.

I bærbare maskiner har strømeffektiviteten i Apple-silicium været en øjenåbner. Med M1 i MacBook Air – og samme kabinet og specifikationer – opnåede man en batterilevetid, der sprang helt op på 14 timer.

Det er groft sagt et boost på 50 procent i sammenligning med den Intel-drevne Air, der bliver udfaset. En M1 MacBook Pro på 13 tommer er endnu bedre, idet den holder i 16 timer eller mere.

De nye MacBook Pro-modeller på 14 og 16 tommer leverer en tilsvarende batteritid, samtidig med at de giver ydelse i ægte desktopklasse. Det er en kunst, som højtydende pc-laptops har det svært med.

Se også:  Stor guide – Studieklar 2022: 65 gode produkter til dit studie

Det hænger i høj grad sammen med, at Apple-silicium er målrettet udviklet med tanke på strømforbrug, mens pc-processorer døjer med en ustyrlig masse x86-bagage fra en tid, da man end ikke drømte om ultra-mobile pc’er.

Vinder: MAC

Apples silicium leverer forbløffende strømeffektivitet.

Windows og Android finder sammen

Vi har til gode at se, om nogen vil drømme om at bruge TikTok på en bærbar computer …

Man skulle tro, at softwarekrigen mellem MacOS og Windows var slem nok, men det er for nylig blevet endnu mere kompliceret. Vi taler om den øgede tilnærmelse mellem Mac og pc på den ene side og mobiltelefonerne på den anden. Apples nylige overgang til sit eget silicium gør, at iPhone-apps kan køre på de seneste M1-drevne Mac’er.

For at imødegå det har Microsoft arbejdet sammen med Amazon om at få Android-apps til at køre på Windows 11. Teknisk set er det blevet muligt takket være Intels Bridge-teknologi, som i realtid rekompilerer apps, der er lavet til ARM-chips i Android-enheder, således at de kan køre på x86-pc-processorer.

Se også:  PC vs Konsol: Hvilken platform er den bedste?

Amazon kommer ind i billedet, fordi det er Amazons App-store, der bliver integreret i Windows Store som kanal for Android-apps, og ikke Googles Play Store. Denne funktion er imidlertid så ny, at det er for tidligt at sige noget om, hvor effektiv og anvendelig den kommer til at være.

Man kan sige mere eller mindre det samme om iPhone-apps på MacOS. Det er stadig i sin vorden. Ikke desto mindre kan vi konstatere, at Apple har adskillige indlysende fordele på dette område.

Ikke blot bygger Mac’er og iPhones nu på den samme underliggende ARM-arkitektur, men Apple har total kontrol over softwaren på sine platforme. I teorien burde de fleste – hvis ikke alle – moderne pc’er være stærke nok til at køre smartphone-apps, også selvom de kræver transkodning undervejs.

Imidlertid vil den opmærksomhed på detaljer og finpudsning, som skal gøre smartphone-apps driftssikre og behagelige at bruge på en større computer, være nemmere at opnå for Apple end for Microsoft.

TAGS
bedste produkter
Mac
pc'er
rival

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S