Home » Bærbar computer » MAC vs. PC: Rivaler for evigt
MAC vs. PC: Rivaler for evigt

MAC vs. PC: Rivaler for evigt

Share

Ydelse

Har Apples hotte nye hjemmegjorte silicium i form af M1, M1 Pro og M1 Max gjort Mac til den hurtigste personlige computer på kloden? Svaret på det spørgsmål er afgjort nej. Når det gælder både multi-threadet gennemløb og enkeltkerne-ydelse, er pc’ens føring stadig uantastet.

To af de populæreste tommelfingerregler for cpu-ydelse er Geekbench 5 og Cinebench R23. I begge tilfælde overtrumfer Intels nyeste og bedste desktop-pc-processor, Core i9-12900K, Apples hurtigste M1 Max-chip. 12900K præsterer omkring 1950 point i enkeltkerne-Geekbench og lige under 2000 point i enkeltkerne-Cinebench.

I sammenligning klarer M1 Max omkring henholdsvis 1750 og 1500 point. I multithread-software er der slet ingen konkurrence, og det skyldes delvis 12900K’s store kerneforspring med 16 kerner mod M1 Max’ 10.

Denne sammenligning viser ikke M1-chipsenes imponerende IPC-ydelse (instructions per clock), også kaldet clockfrekvens. M1 Max topper ved 3,2 GHz, mens 12900K når op på 5,2 GHz.

Hvis man normaliserer de to arkitekturer med henblik på clockfrekvens, præsterer Apple-processoren langt mere arbejde pr. cyklus. Imidlertid har vi stadig til gode at se noget Apple-silicium implementeret i en højtydende stationær computer.

Det var her, det hele begyndte: Den oprindelige 1985 Apple Macintosh.

Hertil kommer, at M1-modellerne med de højeste specifikationer kombinerer hidtil uset cpu- og gpu-styrke i en enkelt chip, og det bliver bakket op af en utrolig avanceret delt hukommelsesarkitektur, der leverer hele 400 GB/s teoretisk hukommelsesbåndbredde.

Se også:  Gaming på en Mac: Det kan man da ikke - eller hvad?

Navnlig overtrumfer M1 Max’ gpu enhver eksisterende pc-grafik. Med en maksimal ydelse på 10,4 teraflops er den kun en anelse bagefter de 12,8 teraflops, som gpu’en Nvidia GeForce RTX 3060 kan levere og et godt stykke foran de 7,5 teraflops hos den forrige generations RTX 2070.

Den hurtigste sammenlignelige integrerede pc-grafik finder man i den splinternye AMD Radeon 6000-serie, også kendt som Rembrandt. Den hurtigste version af den chip topper ved 3,7 teraflops, når det gælder rå gpu-kraft.

I øvrigt præsterer den integrerede gpu i den nye Steam Deck, der også er lavet af AMD, blot 1,6 teraflops. Man kan forestille sig en M1 Max i en Steam Deck. Når det gælder strømforbrug, er M1 Max måske sammenlignelig med Steam Decks APU. Men grafisk set er den langt stærkere. Det ville være et syn for guder.

Se også:  Stort sommertema – sport, ferie og festival: Her er redaktørens udvalgte produkter

Naturligvis er den hurtigste desktop-gpu i dag – som man ikke kan få i nogen Mac – Nvidia GeForce RTX 3090 Ti på 40 teraflops. Som landet ligger, er historien altså den samme: Pc’en hersker overlegent.

Det er også værd at bemærke, at M1 Pro- og Max-chipsene indeholder yderligere beregningsblokke, som omfatter en 16-kernet neural beregningsenhed og videoafkodnings- og kodningsenheder.

Til visse specifikke video-produktionsopgaver kan de sidstnævnte enheder levere en fremragende ydelse, som ikke ret mange cpu’er til generel brug kan leve op til.

Vinder: PC

Pc’en fører stadig på ydelse, men spørgsmålet er: hvor længe endnu?

TAGS
bedste produkter
Mac
pc'er
rival

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S