Home » Bærbar computer » MAC vs. PC: Rivaler for evigt
MAC vs. PC: Rivaler for evigt

MAC vs. PC: Rivaler for evigt

Share

Styresystemer

Da Apple tog springet til Intel-chips i 2006, kunne en Mac tilbyde det bedste af begge verdener. Apple begyndte at understøtte Intel-Mac’er med både MacOS og Windows, og via BootCamp-applikationen kunne de boote i begge systemer.

I denne æra var det også muligt at køre MacOS på generisk pc-hardware, om end med tvivlsom lovhjemmel. Men med overgangen til Apple-silicium er de to platforme igen blevet delt op.

Kort sagt er MacOS versus Windows et spørgsmål om polish versus power. Apples styresystem har altid været fiksere og mere raffineret, samtidig med at det gav mindre kontrol og autonomi til brugeren. Windows har givet større konfigurationsmuligheder og er til gengæld lidt mere kantet.

Et eksempel på MacOS’ overlegne polish er UI-rendering. Selv i de seneste udgaver af Windows 11 er det muligt at bore sig ned i menuerne og fremkalde antikke dialogbokse fra sidst i halvfemserne med grå grafik og rasteriserede skrifttyper. Windows har stadig ikke helt styr på skalering af variable dpi-indstillinger.

MacOS giver også bedre integration med andre enheder, forudsat, at disse enheder er lavet af Apple. Eftersom Apple styrer alt, hvad der vedrører firmaets produkter, og kun skal understøtte en beskeden række produkter, kan man levere uproblematisk samarbejde mellem brugerens computer, tablet og smartphone. Et eksempel er Apples Airdrop-funktion, som selv pc-aficionadoer er nødt til at beundre.

Se også:  PC vs Konsol: Hvilken platform er den bedste?

Der er imidlertid også dele af Windows-interfacet, som mange foretrækker. Begge styresystemer giver support til flere virtuelle Skriveborde, men Skrivebords- og app-håndtering er langt mere intuitiv i Windows.

Det er nemmere at få et program til at fylde halvdelen, en fjerdedel eller en tredjedel af skærmen, og det er blevet endnu bedre med Windows 11, hvor man kan springe mellem seks forskellige vindues-arrangementer.

Windows’ proceslinje-tilgang til programhåndtering er også hurtigere og mere intuitiv, når det gælder om at skifte mellem flere udgaver af et enkelt program og mellem forskellige programmer under multitasking.

Bortset fra det spiller personlig smag en stor rolle. Vi foretrækker for eksempel Windows Stifinders håndtering af fillister frem for MacOS’ Finder. Men det er et spørgsmål om smag, ikke en objektiv fordel hos Windows.

Uafgjort

MacOS er stadig mere poleret og fiks, mens Windows er lidt stærkere og kan konfigureres bedre.

Siri vs. Cortana

I kampen mellem stemmeassistenter er den oplagte vinder Apples Siri, ikke sandt? Stemmestyring er trods alt mest udbredt på mobile enheder, og sidste år droppede Microsoft sin Cortana-app til Apple iOS- og Google Android-enheder.

Cortana røg også ud af Xbox-konsollen i 2019. Omtrent på dette tidspunkt meddelte Microsofts topchef, Satya Nadella, at Cortana ikke længere skulle konkurrere direkte med Siri eller for den sags skyld med Google Assistant og Amazon Alexa på markedet for AI-assistenter.

Se også:  Stort sommertema – sport, ferie og festival: Her er redaktørens udvalgte produkter

I stedet mente Nadella, at Cortana bliver en mere specialiseret tjeneste, som skal integreres med andre stemmeassistenter. Cortana er en del af Microsofts seneste styresystem, Windows 11, men dens rolle er blevet reduceret, og stemmedelen findes ikke i den danske Windows.

Så mere tror Microsoft heller ikke på sin stemmeassistent. Desuden er Cortana-ikonet blevet fjernet fra Windows 11-proceslinjen i de lande, hvor det fandtes.

Hvis man imidlertid sammenligner Mac og pc i stedet for smartphones eller højttalere, kan Cortana i princippet konkurrere med Siri. Begge platforme har lignende centrale funktioner såsom åbning af apps, ændring af indstillinger, afsendelse af e-mails og oprettelse af påmindelser.

Men faktisk har Cortana nogle få unikke funktioner, som Apples Siri mangler, herunder evnen til at lukke pc’en. Ændringen af Cortanas rolle har også gjort det muligt for Microsoft at samarbejde med Amazon om at integrere Cortana med Amazons Alexa-stemmeassistent.

Hvis man på den anden side inddrager det bredere Apple-økosystem såsom at køre ikke blot på en Mac, men også en iPhone, kan man nyde godt af at få en konsistent Siri-drevet oplevelse, der inddrager både computere og mobile enheder.

TAGS
bedste produkter
Mac
pc'er
rival

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S