Home » Bærbar computer » MAC vs. PC: Rivaler for evigt
MAC vs. PC: Rivaler for evigt

MAC vs. PC: Rivaler for evigt

Share

Hardware

årenes løb har pc’en på godt og ondt været trofast over for x86-serien af centrale processorenheder. Faktisk er en x86-cpu en central del af definitionen på, hvad en pc er. I mellemtiden har Mac’en arkitekturmæssigt været mere svingende.

De oprindelige Mac’er kørte på CISC-chips fra Motorola 68000-serien, og den første større ændring af cpu-arkitekturen kom i 1994 med overgangen til PowerPC-RISC-processorer.

Den generation af Mac’er holdt yderligere 12 år, indtil Apple i 2006 tog det opsigtsvækkende spring til Intel x86-cpu’er og dermed sikrede, at Mac var på niveau med pc’en, når det gjaldt ydelse og platformfunktioner.

I november 2020 foretog Apple det, der kunne være den endelige overgang til selvudviklede processorer, der samlet set kaldes Apple-silicium. Vi kommer ind på forskellen i ydelse om lidt, men lad os blot konstatere, at de nye Apple-chips er et kæmpespring frem i forhold til de Intel-chips, som de erstatter.

Naturligvis er cpu’er kun ét aspekt af hardware-sammenligningen. For mange brugere betyder byggekvalitet, funktioner og form lige så meget eller endda mere. Historisk set er der en tendens til, at Apple-computere er bedre bygget og tilbyder visse specielle funktioner, som man ikke kan få hos andre maskiner. Til gengæld giver pc’en flere valgmuligheder og et større udvalg af formater og funktioner.

Intels nye 12. generations Alder Lake-cpu’er fås kun til pc.

Det er i grove træk situationen, som den tager sig ud i dag. Der er kun få (om nogen) pc’er, der kan konkurrere med den fysiske kvalitet hos Apples aktuelle stationære og bærbare computere.

Se også:  Gaming på en Mac: Det kan man da ikke - eller hvad?

Talrige pc-producenter har efterlignet Apples unibody laptop-udformning, der betyder, at kabinettet er skåret ud af ét stykke metal, typisk aluminium. Men ingen har lavet bærbare pc’er med den samme stramhed og fornemmelse af klippefast integritet som Apple har med selskabets MacBooks.

Apples nyeste MacBook Pro-maskiner på 14 og 16 tommer har skærme med mini-LED-baggrundslys, der leverer en afsindig lysstyrke på 1600 nits og giver exceptionel billedkvalitet. De har også bedre højttalere end nogen pc-laptop.

Tilsvarende er Mac Mini’en af de labreste mini-desktop-computere på markedet, og hvis der findes en stationær pc i fuld størrelse, som kan matche materialekvaliteten hos den aktuelle Mac Pro, har vi til gode at se den.

Eftersom Apple har fuld kontrol over sine computeres specifikationer, kan man leve op til bestemte standarder. Skærme med høje dpi-tal er et godt eksempel.

Det betyder ikke, at man ikke kan få høje dpi-værdier på pc’en. Men med en Mac er det nu standard, og det er derfor ikke noget, man skal bekymre sig over eller forstå i detaljer. På pc’en er det langt mere vilkårligt.

Ikke desto mindre kan Apples systemer ikke komme i nærheden af at matche det udvalg af funktioner og muligheder, man finder hos pc’en. Et eksempel er touchskærm-funktio-nalitet. Apple har besluttet, at det er bedst at undvære touch. Man kan simpelthen ikke få en MacBook med en touchskærm.

Se også:  Den ultimative købeguide: Her er årets bedste produkter 2021-2022

Man kan heller ikke få en Mac med en OLED-skærm, aftagelig skærm, pen-input eller rgb-lys. Og indtil den seneste opdatering fandtes basale sager som HDMI-porte og kortlæsere ikke i Apple MacBook-verdenen.

Mac Pro er en af de sidste Intel-drevne Apple-computere, og den står derfor over for snarlig udskiftning. Det er en nydeligt designet kasse og rimeligt konfigurerbar af en Apple-enhed at være.

Men sammenlignet med udvalget af formater og komponenter, som er til rådighed for desktop-pc’er, kommer den ingen vegne. Tag for eksempel grafikkortet. I øjeblikket kan man ikke få en Apple Mac med en Nvidia-gpu.

Det er en holdning, som går igen. Apples computere er fine maskiner. Men hvis Apple ikke sælger den form for computer, man ønsker sig, er der ikke noget at gøre.

Til gengæld kan man få pc’er i stort set enhver størrelse, facon og med alle de specifikationer, som man kan forestille sig. Det er dig, kunden, der får lov til at diktere facon og specifikationer for din maskine. Når det gælder Mac’er, er det Apple, der ved bedst.

Vinder: PC

Apple Mac’er har gennemgående en højere kvalitet, men pc’en giver langt større valgmuligheder, når det gælder systemer, formater, komponenter og funktioner.

TAGS
bedste produkter
Mac
pc'er
rival

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S