Home » Bærbar computer » MAC vs. PC: Rivaler for evigt
MAC vs. PC: Rivaler for evigt

MAC vs. PC: Rivaler for evigt

Share

Pc og Mac har været rivaler i næsten 40 år, men Mac’en har aldrig haft den samme udbredelse som pc’en. Kan lanceringen af Apple-silicium omsider give Mac et forspring? Det undersøger vi nærmere

24. januar 1984. Vores historie begynder med lanceringen af Apple Macintosh 128K. I de mellemliggende næste 40 år har Apple Mac aldrig kunnet nå pc’ens salgssucces, men når det gælder kendskabet til produkterne, står de to platforme langt mere lige.

Mac havde faktisk sit bedste år nogensinde i 2021 med lige under 29 millioner solgte enheder. Det er imponerende, men estimater over verdens samlede salg af personlige computere sidste år minus Apple Mac-leverancer lyder på omkring 325 millioner stationære, bærbare og arbejdsstationer. Med andre ord har Apple Mac på sit bedste ikke engang en tiendedel af den succes, som pc’en nyder.

Se også:  Stor guide – Studieklar 2022: 65 gode produkter til dit studie

Det kan måske virke unfair at sammenligne ét firma med en hel branche, men adskillige af de store navne inden for pc-salg leverer langt flere enheder end Apple.

Lenovo solgte 82 millioner pc’er i 2021, HP’s salg var på 74 millioner enheder, og Dell solgte 59 millioner. Der tegner sig et tydeligt billede. Uanset, hvad man mener om Mac’s fortræffeligheder, hører markedsdominans ikke til blandt dem.

Også et symbiotisk forhold

Hvis vi ser bort fra salg og fokuserer på teknisk og kulturel indflydelse, er situationen en helt anden. Vi skal ikke gå i detaljer om æren for forskellige grafiske brugerflader, men 1984-Macintoshens virtuelle skrivebordsmetafor overhalede lanceringen af den første version af Windows med næsten to år.

Siden da har der hersket et symbiotisk forhold mellem de to mainstream-computerplatforme, og talløse elementer af software og hardware er enten blevet efterlignet eller kopieret af dem begge.

Se også:  Guide: Simuler en original Macintosh fra 1984

I 2022 gennemgår Mac en af sine periodiske overhalinger, der primært skyldes skiftet fra Intel-cpu’er til chips udviklet af Apple selv, og den proces forventes at være færdig med udgangen af dette år. Den nye Apple M1-chipfamilie er på visse punkter revolutionerende. Og salget af mac’er er stigende.

Derfor er tiden inde til at se på den mange-årige konkurrence mellem pc og Mac. Vi er store fans af Windows-miljøet her på redaktionen. Men det forhindrer os ikke i at sætte pris på det, som Apple er god til. I den sidste ende kan der kun være én vinder. Lad kampen begynde!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10Næste

TAGS
bedste produkter
Mac
pc'er
rival

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S