Lyt til dine hovedtelefoner og bliv rask og glad

Lyt til dine hovedtelefoner og bliv rask og glad

Share

Binaural beats i bøfferne er et modefænomen og er enten en milepæl inden for psykoakustisk computerstimulation eller ren øregas for godtroende. Vi er med på en lytter.

Fitness- og helsegadgets, som løbende diagnosticerer dit velbefindende i alle ender og kanter, er ikke noget nyt. Men derudover lancerer forskellige startup-firmaer eller nichevirksomheder fra tid til anden nye og mere eller mindre videnskabeligt funderede teknologier og produkter, der hævdes at have mirakuløs indvirkning på den menneskelige krop og psyke.

Der findes på markedet hætter eller pandebånd til elektrisk stimulation af dine hjernebølger, masker eller briller med indbyggede lysglimt og farveskiftende lysenheder, der påstås at kunne have samme effekt – og så ”binaural beats”, der via vibrerende toner i dine hovedtelefoner kan opfriske dit humør og mentale energi eller få dig til at sove.

Binaural lydteknik og kunsthovedstereofoni

I slutningen af 1960’erne dukkede binaural optageteknik op i lydverdenen. Da hvert af vores ører hører sin egen helt isolerede del af lydomgivelserne, kunne lydteknikere ved at bore to små mikrofoner ind i øregangene på et mannequinhoved opnå samme kvalitet gennem hovedtelefoner (åbne eller lukkede).

Se også:  B&O Beoplay H8i [TEST]: Let og lækker – men ikke superlyd

Resultatet kan være særdeles ovebevisende, og oplevelsen af rum og retning er rent ud sagt fantastisk. Du kan endda skelne lyde bagfra, hvilket almindelig 2-kanals stereo ikke kan gengive. Selvom binaural optagelser stadig bruges i forskellige sammenhænge, betragtes metoden dog mest som en nicheteknologi.

Binaural beats kan såmænd også lindre smerter, kurere hovedpine, styrke din hukommelse og gøre det lettere at overholde en diæt. Du kan endog angiveligt opnå beruselse og psykedeliske oplevelser helt uden bivirkninger. Firmaer som bl.a. I-Doser.com tilbyder ligefrem et udvalg af binaural musik, som efter sigende har samme virkning som almindeligt udbredte typer medicin.

Hvad er binaural beats?

Ordet ”binaural” betyder at høre med to ører, og det er netop den egenskab, der gør, at vi kan stedfæste lyde og placere os selv i forhold til omgivelserne, idet selv meget små forskelle i bl.a. lydstyrke og lydfrekvens mellem den lyd, der når vores to ører, gør os i stand til at retningsbestemme lyde med meget stor sikkerhed.

Se også:  Top 10: De bedste hovedtelefoner lige nu

Binaural beats er en akustisk illusion, der opstår, når vi udsættes for to forskellige rene sinustoner (toner uden oversvingninger) under 1500 Hz i hver sit øre samtidig. Forskellen mellem de to sinustoner skal være mindre end 40 Hz. Lad os sige, at den ene sinustone er på 30 Hz og udelukkende spilles for venstre øre, mens den anden er på 20 Hz og udelukkende opfattes af det højre. Lytteren vil nu opfatte tre forskellige toner.

Dels de to rene sinustoner, dels en tredje tone, der vil svare til forskellen mellem de to sinustoner altså i dette tilfælde 10 Hz. Effekten er tydeligst og skal også helst opleves gennem hovedtelefoner for at gøre overhøret fra øre til øre så begrænset som muligt. Men drejer du eksempelvis din balanceknap frem og tilbage, vil du høre, at der ikke er tale om nogen tredje tone, og når det alligevel lyder sådan, skyldes det en ren psykoakustisk virkning.

Del denne