Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Lynhurtigt eksternt lager

Verbatim har lige sendt sin eksterne usb 3.0-harddisk på gaden. Alt om DATA har testet firmaets 3TB-version, og vi er passende imponerede.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

For ganske få år siden var de eksterne harddiske af en anseelig størrelse. Men det har ændret sig markant over de seneste tre-fire år. Nu får du uden problemer harddiske på mellem 500GB og op til en 1TB, der snildt kan være i din lomme. Men efterhånden som datakapaciteten stiger, så stiger størrelsen trods alt også.

Ikke desto mindre så er den nye 3TB eksterne harddisk fra Verbatim langt mindre end 1TB-harddisk, man sendte på gaden for blot små tre år siden. Den er gået hen og er blevet ganske elegant og ikke længere noget, der fylder vildt meget på skrivebordet.

Det spændende nye

Hvad der dog gør denne eksterne harddisk specielt spændende, er ikke størrelsen, men at den er udstyret med usb 3.0, der i teorien gør den op til 10 gange hurtigere end de gamle usb 2.0-forbindelser.

Samtidig så kommer harddisk-en med to spændende stykker software, som er med til at forøge harddiskens værdi markant. Dels medfølger Nero BackItUp & Burn Essentials, dels Verbatims eget program, der gør, at den eksterne harddisk sparer lidt på strømmen.

Vi har før testet Verbatims grønne software og kunne dengang konstatere, at det ikke var ret meget, vi sparede på strømmen ved at bruge dets software. Det gælder stadig, vi fik en lille strømbesparelse, og da strømforbruget i forvejen er relativ lavt, er det en marginal besparelse, vi kan hive hjem på denne konto. Men igen – lidt har også ret, og på den måde bliver vores samvittighed da lidt grønnere, ikke?

Vi koblede nu harddisken til vores computer, via usb 3.0-porten, og da driveren var installeret, besluttede vi os til at installere den medfølgende software fra Nero. Programmet er en nedbarberet version af den store Nero-pakke, og da vi fik programmet installeret, fandt vi hurtigt ud af, hvor begrænsningen lå i forhold til den fulde pakke.

På backup-dele af softwaren er der et par forskellige backup-scenarier, du kan vælge imellem. Du kan blandt andet tage en fuld backup, eller du kan tage en ”opdateringsbackup”.

Den fulde backup var intet problem, men denne version af programmet kan ikke tage en opdateringsbackup. Så hvis vi ønskede at bruge det medfølgende program til backup, så ville det blive en fuld backup hver eneste gang. Det havde været smart, hvis det havde været muligt med en opdateringsbackup, men omvendt så skal Nero jo også tjene penge på sine produkter.

Herefter tog vi samme backup to gange. Dels på en usb 2.0-forbindelse, dels på en usb 3.0-forbindelse. Begge var på samme computer, så det kun var usb-forbindelsen, der udgjorde forskellen.

På usb 2.0-forbindelsen kunne vi måle en hastighed på 370 Mbit/sekund, mens vi kom helt op på 4.300 Mbit/sek på vores usb 3.0-forbindelse. Imponerende hastigheder! Usb 3.0 er klart blevet vores nye foretrukne forbindelse mellem computeren og omverdenen.

Så til den manuelle kopiering

Vi afprøvede derefter kopiering til og fra harddisken direkte uden brug af backup-software for at se, om vi kunne opnå samme hastigheder her. Backup-software har en tendens til at komprimere data og kan derved måske opnå en bedre overførselshastighed end en normal kopiering.

Men den forskel kunne vi dog ikke konstatere. Hastigheden var stort set den samme, og under alle omstændigheder var forskellen på vores målinger så lille, at det lige så godt kunne være den statistiske usikkerhed, der dukkede frem.