Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Lydredigering: De bedste gratis lydeditorer

Med disse fire programmer kan du selv redigere alle typer lyd, og de koster ikke en krone.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Audacity

Audacity har mange tilhængere, og det er der mange gode grunde til. Det er et program, som kan en hel masse, og det er endda bedre end mange betalingsprogrammer. Selvom brugerfladen umiddelbart virker noget utilgængelig, er den faktisk til at have med at gøre selv for begyndere.

Programmet har en bred vifte af indbyggede værktøjer. Du kan redigere tidligere optagede filer, optage lyd gennem en tilsluttet mikrofon og endda streame musik og podcasts. Audicity understøtter en række lydformater, og der er imponerende mange effekter. Dertil kommer et stort udvalg af tredjeparts-udvidelser, som gør programmet endnu mere fleksibelt.

Manualen er omfattende og fungerer godt, hvis du vil ned i de mere avancerede dele af dette fine program, som med sine mange muligheder efter vores mening er den bedste, gratis lydeditor, du kan downloade i dag.

Hent Audacity her.

 

[wp-review id="3124582"]

2 Oceanaudio

Ligesom Audicity kan Oceanaudio fungere på mange platforme, herunder Linux, macOS og selvfølgelig Windows. Der findes endda en portabel version. Her får du dog ikke en masse funktioner, men blot værktøjer til nem lydredigering. Du får previews af dine realtidseffekter, så redigeringen går hurtigere. Et præcist værktøj gør det muligt at tilføje én effekt til adskillige sektioner på en fil.

Du kan arbejde med filer, der er gemt lokalt, eller åbne hostede filer. Editorens sparsomme brugerflade bliver hurtigt en fornøjelse, og hvis du bruger lidt tid på at gøre dig bekendt med tastaturgenvejene, kan du ordne almindelige rettelser på et øjeblik. Oceanaudio har et pænt udvalg af effekter og endnu flere som udvidelser. Du kan endda eksportere dine værker som ringetoner.

Hent Oceanaudio her.

 

[wp-review id="3124597"]

3 Free Audio Editor

Der findes mange programmer med navnet Free Audio Editor. Udviklerne vil jo gerne have, at deres program ligger højt på Google-søgemaskinen. I det her tilfælde har vi at gøre med et program fra AV-eksperten DVDVideoSoft.

Modsat Audicity kan dette program ikke hjælpe dig med at skabe nodeperfekte optagelser og fjerne baggrundsstøj. Men det er heller ikke ideen med det. Free Audio Editor gør det i stedet nemt at trimme og konvertere lydfiler, selv for lydentusiaster, der aldrig tidligere har prøvet at benytte et lignende program.

Free Audio Editors brugerflade er enkel og ikon-baseret uden forvirrende menuer. Hovedattraktionen er et enkelt skære-værktøj, men Free Audio Editor indeholder også en glimrende metadata-editor samt et stort udvalg af eksport-formater. Så kan du gemme i nøjagtig det format, som passer til din afspiller.

Hent Free Audio Editor her.

 

[wp-review id="3124604"]

4 Ashampoo Music Studio 2018

Her er testens mest brugervenlige program. Og Ashampoo Music Studio 2008 er tilmed nydeligt at skue. Der er betydelig færre lydmuligheder end med for eksempel Audacity. Der er for eksempel kun et enkelt spor, men det gør bare Ashampoo-programmet ideelt til små opgaver, for eksempel til at dele en fil op.

Men der er mange andre værktøjer. Ashampoo Music Studio 2008 rummer et klippe-, kopierings- og indsæt-værktøj, og selvom der ikke er nogen avancerede støjreduktionsværktøjer eller andre korrektionsfiltre, har det alt, hvad du skal bruge til basal redigering. Du kan opbygge spillelister ved at importere enkeltnumre eller hele mapper samt rippe lyden fra videoer og brænde cd’er.

Hent Ashampoo Music Studio 2018 her.

 

[wp-review id="3124611"]