Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Lydfod under egen fladskærm med Bose Solo

Bose går i dybden med en anderledes løsning på det evindelige problem med flad flad-tv-lyd.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er sagt før, og T3 gentager det gerne: Ingen fortjener at leve med den flade lyd, som langt de fleste flad-tv’er klemmer ud af mikroskopiske højttalere i stadig fladere kabinetter.

Rækker budgettet, pladsen eller parforholdet ikke til et surroundanlæg, kan en lydbar være den mindst ringe løsning – især når den kombineres med en subwoofer. Bose Cine-Mate 1 SR, som T3 tidligere har testet, hører til markedets bedste og dyreste i denne kategori og scorede et fortjent ”T3 Guld”-logo. Nu har Bose lanceret et meget mere overkommeligt tv-lydsystem, som meget passende er døbt Solo, for det består af en enkelt enhed, der blot skal placeres under flad-tv’et.

Enkel opstilling og tilslutning
Mens en lydbar normalt kun er nogle få centimeter dyb, har Bose Solo et fodaftryk (BxD) på 53x31 cm. Når højden er så lav som 7,6 cm, er det en simpel nødvendighed at øge dybden for at få lidt bas i lyden.
Bose Solo er konstrueret til at klare en belastning på op til 18 kg, og dens flademål passer til gængse tv’er på 32” og opefter. T3 har testet tv-lydsystemet med et absolut kompatibelt 42”-tv fra Thomson, og Samsung m.fl. kan tilbyde 46-tommere, som både vægt- og målmæssigt kan stå oven på Solo. Og selvfølgelig er det heller ikke noget problem at have et tv hængende på væggen og stille Solo på en hylde over eller under skærmen.

Bose Solo kan modtage et tv’s audiosignal via et optisk eller koaksialt digitalkabel samt via et analogt phono-kabel. Den digitale overførsel sikrer den bedst mulige lydkvalitet, men gør det normalt nødvendigt at regulere lyd-
fodens lydstyrke med dens egen fjernbetjening. Hvis audiosignalet tappes fra tv’ets hovedtelefonbøsning, afbrydes dets højttalere, og lydstyrken bestemmes af tv-fjernbetjeningen, når der er lukket passende op for Solo.

Uanset hvilken tilslutning du vælger, slipper du ikke for at tænde og slukke for Solo med dens egen fjernbetjening. Du kan dog nøjes med en enkelt fjernbetjening ved at investere i en universalsag fra Bose til 995 kr. og oplære den til at styre dit tv og andre komponenter.

Eftersom nyere flad-tv’er har en HDMI-terminal med ARC (Audio Return Channel), havde det været rart med en kompatibel terminal på Bose Solo, for så kunne du glemme alt om lydfoden og styre det hele med tv-fjernbetjeningen.

Klare stemmer og ulden bas
Højttalerbestykningen i Bose Solo er ret beskeden. I hver side er der blevet plads til to ca. 5 cm store fuldtoneenheder. Det lyder ikke af meget på papiret, men et forholdsvis stort kabinet og to bagudrettede refleksporte hiver forbløffende meget bas ud af de små enheder.

Bose Solo er ikke perfekt, men i de fleste hjem vil den blive opfattet som en enorm forbedring i forhold til et typisk flad-tv’s flade lyd. Stemmer – både i nyhedsprogrammer og film – får en naturlig fylde og bliver meget lettere at forstå. Selvom der er mindre end 40 cm mellem de to 2-vejs systemer i lydfoden, er der en tydelig venstre/højre-effekt i lydbilledet.

Til film virker bassen fra Solo ganske overbevisende. Lydsystemet kan ikke spille særlig højt, og du får ikke ondt i maven af de effekter, som er tiltænkt en subwoofer, men grundlæggende er klangen godkendt.

I forbindelse med cd’er og musikvideoer, som jeg kender godt, har det undret mig, at bassen lyder noget uldent. Bastoner på en test-disc har afsløret hvorfor. Allerede omkring 35 Hz kommer der lyd fra Solo, men den har en snerrende karakter, og ved 50 Hz er det meget tydeligt, at grundtonen overdøves af uønskede overtoner – forvrængning. Først omkring 65 Hz begynder bassen at blive ægte.