Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Lydbar i den tunge ende

Konstruktionen er gennemført og kun med lyden i fokus. Atlantic Technology leverer topklasselyd.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Amerikanske Atlantic Technology er nok ikke det mest kendte mærke i Danmark, men producenten har gennem årtier stået bag surroundhøjttalere i den helt tunge ende. Denne lydbar er således opbygget efter alle ”surround”-kunstens regler.

Kabinettet er markant større end hos de øvrige deltagere i testen. Der benyttes store højttalerenheder af meget høj kaliber, og det forholdsvist dybe kabinet giver plads til stor volumen, så der er mulighed for at kunne levere et højt lydtryk og en dyb bas. Lydbaren er da også uden subwoofer (men har udgang hertil). Den indeholder to stk. 4” bas-enheder og to ¾”-diskanter – det er større end i langt de fleste konkurrerende lydbarer.

Bagpå finder du traditionelle analoge og digitale lydindgange, men ikke HDMI. Det er et minus, men via et optisk digitalt kabel går det. Ønsker du at streame, kan du gøre det direkte fra dine musikkilder med Bluetooth, og ved hjælp af den lille fjernbetjening, der følger med, kan du skifte mellem forskellige lydindstillinger: 2-kanals, 3-kanals eller 5-kanals og hertil en indstilling til tale, der gør stemmer markant mere tydelige. Perfekt til nyhedsudsendelser.

Med surroundlyd giver Atlantic en overraskende flot lydoplevelse. Der er en sound og dynamik, som vi sjældent har hørt magen til. Du skal op i klassegrej som B&W Panorama 2 (som koster næsten 10.000 kroner) eller lignende for at opnå samme formidable high end-lyd. Lydbilledet er stort og kommer godt ud i stuen, og der er så meget power i det, at man kun i de vildeste actionfilm mangler den helt dybe bas.

Som vi oplever det, er Atlantic en lydperle ud over det sædvanlige. En dinosaur, der har fået moderne teknologi bygget ind, men som udgangspunkt fungerer på grund af sit gennemførte design, hvor det er lyden, der først og fremmest er i fokus. Det vil vi gerne honorere ved at gøre Atlantic til testens vinder trods dens få og indlysende minuspunkter som manglende HDMI og lidt vel store dimensioner.

Mange lydbarer sælges på, at de kan levere surroundlyd (hvor du er omgivet af lyd som i biografen). Det kan naturligvis ikke lade sig gøre med kun én fronthøjttaler. Men ved blandt andet at bruge lytterummets vægge til at reflektere lydbølgerne kan en lydbar skabe en surroundeffekt, som i mange tilfælde er ganske overbevisende. Ægte surround kræver dog flere højttalere.væg-surround