Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Smartphone vs. kamera: Er der grund til at købe det dyre kamera?

Smartphones er blevet enormt gode til at tage billeder. Så er der grund til at investere en formue i et “rigtigt” kamera? Vi testede Panasonics nye topkamera, Lumix G9, og et billigere kamera mod en skarptskydende mobil fra Huawei.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Mobilen er blevet vores foretrukne fotografiapparat, og kamerakvaliteten i de små smartphones bliver da også hele tiden bedre. Men der må være en grund til, mange alligevel vælger at bruge en lille formue på at købe kameragrej af høj klasse.

For at vise forskellene tester vi her Panasonics nyeste topkamera, Lumix G9, mod Huaweis nye flagskibsmobil, Mate 10 Pro, som har en topavanceret kameradel. Derudover har vi taget Panasonic Lumix GX80-kamera med i testen for at vise forskellen, når vi bevæger os ned i de billigere kameraer. Du kan se billedeksempler fra testen på vores hjemmeside: https://www.altomdata.dk/billedeksempler-kameratest-datatid-022018

Fysisk kontrol

Lumix G9 er et såkaldt spejlløst kamera. En type som de senere år har vundet stor popularitet, ikke mindst fordi kameraerne er mere kompakte end spejlreflekskameraer uden at give køb på billedkvalitet. Og du kan skifte objektiver og tilføje ekstraudstyr. Det nye Lumix-kamera kan det meste, men er især tiltænkt stillbilleder og mere specifikt natur- og landskabsfotografi.

G9 er relativ kompakt for et kamera i denne klasse og overraskende let, men det har alt, man kan drømme om af knapper, hjul, joystick og andre dedikerede kontrolmuligheder. Dertil kommer ikke kun en touchskærm til at bladre i menuer og se sine billeder, men også en ultrafinkornet elektronisk søger til at fange billedet og en LCD-monitor i toppen, der viser den vigtigste information om kameraet.

Med plads til to SD-kort samt mulighed for at tilføje batterigreb, blitz, mikrofon, hovedtelefoner og eksternt AV-udstyr via HDMI og USB 3.0 (som også kan bruges til at oplade kameraet) vil selv den topprofessionelle fotograf ikke mangle noget. Kameraet er desuden støv- og vandafvisende (ikke vandtæt).

"Lilleboren" GX80 er mere kompakt, men solidt konstrueret og har et udmærket greb. Der er en del kontrolmuligheder, dog færre end på G9. Der er elektronisk søger og touchskærm, men kun få tilkoblingsmuligheder. Dog er det ligesom G9 et Micro Four Thirds-kamera, så det kan bruge de samme objektiver og desuden kompatibelt med Micro Four Thirds-objektiver fra andre producenter.

Med Mate 10 Pro er din eneste fysisk kontrolmulighed volumenknappen eller fingeraftrykslæseren, der kan bruges som udløser. Ellers har du kun touchskærmen til kontrol af kamera-appen. Til gengæld har du direkte adgang til nettet, så du kan dele dine billeder eller uploade dem til onlinelagertjenester direkte. Det er mere besværligt på de to kameraer omend de begge har Wi-Fi og tilmed også Bluetooth på G9.

Skarpe skud i lys og mørke

Faktisk er opløsningen i G9 ikke højere end i Mate 10 Pro. Begge leverer stillbilleder i 20 MP og video i 4K. Det skal man dog ikke lægge for meget i. Men der er forskel i kvaliteten. Det skyldes størrelsen på sensoren, den hardware, der behandler billedet, samt at G9 er uden low pass-filter.

Dertil kommer billedstabiliseringen, der sørger for at mindske rystelser, så billedet står skarpt. Godt nok er der optisk stabilisering på Mate 10 Pro, men den er ikke i nærheden af den stabilisering du får i G9, som selv ved lange lukkertider og i mørke omgivelser er i stand til præstere knivskarpe billeder.

Går du i detaljen vil du ligeledes se en betydelig forskel i kontrast. De mørke og de lyse elementer står skarpt adskilt i G9, hvor farverne også står med væsentlig større styrke end på Mate 10 Pro.

Skal det være endnu skarpere, har G9 et trick i ærmet. Ved at smelte fire billeder sammen, forskudt en lille smule, kan det skabe billeder på 80 MP. Det fungerer glimrende og gør, at du kan zoome ind på detaljer, som du ellers ikke havde fanget med det blotte øje. Men det kræver, at du bruger et stativ for at opnå maksimale resultater.

Det afgørende glas

Objektivet betyder enormt meget for billedet. På de spejlløse kameraer kan du udskifte det efter behov. Vi brugte de kit-objektiver, der kan købes med kameraerne. De kan begge betegnes som allround-objektiver, der dækker de mest almindelige behov. De har en fornuftig brændvidde og en vis grad af zoom. Plast-objektivet til GX80 føles temmelig billigt. Kvalitetsfornemmelsen og udvalget af features er væsentligt højere på det, der følger med G9.

På en smartphone er du bundet til det objektiv, producenten har valgt at montere. Huawei har dog forsynet Mate 10 Pro med hele to af slagsen, og det udvider egenskaberne en del. Mobilen kan foretage optisk zoom, skyde ægte sort/hvid-billeder samt skabe bokeh-effekter. Det sidste dog via digitalt trylleri. Baggrundssløringen har derfor ikke helt samme naturlighed som på de rigtige kameraer – især G9, der laver en virkelig lækker bokeh.

Kameraet i Mate 10 Pro udmærker sig ved en exceptionel stor blænde på F/1,6. Det klarer sig derfor imponerende godt, når lyset er svagt, faktisk bedre end de to objektiver i Lumix-kameraerne, omend støjen er mere markant på mobilen (ved ISO 3200).

For at opnå et skarpt billede, hvor det vigtige står i centrum, kræves en hurtig og præcis autofokus. Her er G9 helt fremme i feltet. Der er mulighed for at vælge mange forskellige typer fokus og uanset, hvilken du vælger, stilles der skarpt, i samme øjeblik du holder udløserknappen inde. Selv i mørke omgivelser er autofokus lynhurtig. Kameraet er endda i stand til at finde en persons øje og stille skarpt på det.

GX80 og Mate 10 Pro er begge rappe til at stille skarpt i dagslys, men de kæmper med det i mørke omgivelser. De har ikke nær det samme udvalg af muligheder.

Fotograferer man motiver i bevægelser, er muligheden for at skyde serier af billeder en stor fordel, da man så efterfølgende kan vælge det bedste billede blandt et større udvalg. G9 er i stand til at skyde med en hæsblæsende hastighed på 20 billeder i sekundet med autofokus slået til samt hele 60 billeder i sekundet uden autofokus. Du skal således ikke være bekymret for at gå glip af et eneste øjeblik.

Dertil kommer muligheden for 6K Foto, hvor du kan trække 18 MP-stillbilleder ud af en video optaget ved 30 fps. Her kan GX80 slet ikke være med. Du får 6 billeder i sekundet med autofokus og 8,5 uden. Der er dog 4K Foto, så det er muligt at hive et 8 MP-stillbillede ud af en video optaget ved 30 fps.

Mate 10 Pro er til gengæld imponerende hurtig af en smartphone at være. Holder du udløserknappen nede, skyder mobilen kontinuerligt med cirka 15 billeder i sekundet, dog uden autofokus.

G9 er bedst i sin klasse

At G9 er overlegen på billedkvalitet kommer ikke som den store overraskelse. Kameraet er lidt af en kraftkarl og samlet set det bedste, du kan få i denne klasse lige nu.

Ikke desto mindre er det spændende at se, hvordan mobilen og det billige kamera klarer sig i sammenligning. I dagslys skal man ned i detaljen for at øjne forskellen, men når lyset bliver svagere, er den mere markant. Og når det gælder hastighed og præcision, er G9 milevidt foran. Det samme gør sig gældende på features, fysisk kontrol og udvidelsesmuligheder.

Med det sagt er det imponerende, hvor meget en smartphone efterhånden kan tilnærme sig de features og den kvalitet, man efterstræber i et traditionelt kamera. På flere punkter kommer Mate 10 Pro alvorlig tæt på GX80, og på nogle punkter overhaler det endda Lumix-kameraet.

Hvis du vil have billeder i topklasse, er der ingen vej udenom at investere i et rigtig kamera, men du skal op i den dyrere klasse, for at det virkelig adskiller sig fra de bedste mobiler, og du er nødt til at investere i et godt objektiv.

Panasonic Lumix G9

27240_G9_LKIT_slant_K_FRIT Det brandnye Panasonic Lumix G9 er det bedste kamera i sin klasse. Det er et spejlløst kamera (også kaldet et systemkamera).
  • Sensor: 20,3 MP Digital Live MOS, 80 MP funktion
  • Video: Op til 4K, 60 fps
  • ISO: 100-25600 (ext)
  • Stabilisering: 5-akset, 6,5 stop
  • Hastighed: 20 fps. AFC, 60 fps AFS, 6K Foto 30 fps, 4K Foto 60 fps
  • AF: 0.04 s AFS, AFF. AFC, Face/Eye Detection, Tracking, 225 punkter
  • Display: 3"-touchskærm 1,040k p, OLED LVF 3,680k p, LCD-monitor
  • Trådløs forbindelse: Wi-Fi, Bluetooth
  • Kompatibilitet: iOS, Android
  • Pris: 14.995 kr. for huset
  • Kvalitetsindtryk: 4/5
  • Brugervenlighed: 4.5/5 
  • Funktioner: 5/5 
  • Ydelse: 5/5
  • Pris: 3.5/5
  • Samlet vurdering: 5/5

Panasonic Lumix GX80

24019_GX80_GX85_s_slant_H_FS12032-K_Flash_PopUp_frit Lumix G80 er prismæssigt i en klasse, hvor konkurrencen fra mobiltelefoner nu kan mærkes.
  • Sensor: 16 MP Digital Live MOS
  • Video: Op til 4K, 25 fps ISO: 100-25600 (ext)
  • Stabilisering: 5-akset, 6,5 stop
  • Hastighed: 6 fps m. AFC, 10 fps AFS, 4K Foto 30 fps
  • AF: 0.04 s AFS, AFF. AFC, Face/Eye Detection, Tracking, 49 punkter
  • Display: 3"-touchskærm 1,040k p, LCD LV 2,764K p
  • Trådløs forbindelse: Wi-Fi
  • Kompatibilitet: iOS, Android
  • Pris: 3499 kr. for huset
  • Samlet vurdering: 3.5/5

Huawei Mate 10 Pro

Mate_10_Gold_Front_and_Back-copy_frit Et af markedets allerbedste mobiler til fotos.
  • Fatning: 12 MP + 20 MP, f/1.6, 27 mm, 2x ægte zoom, Leica optik
  • Video: Op til 4K, 30 fps ISO: 50-3200
  • Stabilisering: Optisk
  • Hastighed: ca. 15 fps uden AF
  • AF: Laser +PDA, face/smile
  • Features: HDR, Panorama, bokeh, ægte sort/hvid intelligent scenegenkendelse, portræt m.m. P
  • ris: 5999 kr.
  • Samlet vurdering: 4/5 

Overvej også: Panasonic Lumix GH5S

GH5S_H_ES12060_front_K_frit

 

Til video er G9 et glimrende kamera, men er film dit primære fokus, er det værd at overveje Lumix GH5s i stedet. Dette kamera har en helt ny sensor samt superhøj ISO og andre egenskaber, som gør det særlig egnet til video. Vi har testet det med de andre deltagere og var særdeles imponerede over den superstabile og flydende videogengivelse, det er i stand til at levere – selv ved svag belysning, og når du skyder i de høje opløsninger og hurtige framerates. I sammenligning med Mate 10 Pro og GX80 er der her en helt anden professionel kvalitet over resultaterne. Designet minder om G9, men der er ingen monitor, og knapperne er rokeret, så de sidder optimalt til videooptagelse.

  • Sensor: 10,2 MP Multi Aspect MOS
  • Video: Op til C4K, 60 fps
  • ISO: I80-204800 (ext)
  • Stabilisering: 5-akset, 5 stop
  • Hastighed: 8 fps m. AFC, 12 fps AFS, 6K Foto 30 fps
  • AF: 0.07 s AFS, AFF. AFC, Face/Eye Detection, Tracking
  • Display: 3,2"-touchskærm, 1,620k p, OLED LVF 3,680k p
  • Trådløs forbindelse: Wi-Fi
  • Kompatibilitet: iOS, Android
  • Pris: ca. 21.995 kroner
  • Samlet vurdering: 4.5/5