Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Luksus, lyd og livsstil

Gammelt dansk højttalerbrand genopfinder sig selv og lancerer en serie trådløse højttalere, hvor der ikke er sparet på noget for at skabe et eksklusivt design og en autentisk lyd.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

På vej fra Herning til Ringkøbing ligger en lille by med godt 4000 indbyggere, som er godt kendt i den internationale audioverden. Her grundlagde højttalerpioneren N. C. Madsen for mere end 80 år siden Videbæk Højttalerfabrik – i daglig tale Vifa. Dette navn har været synonymt med avancerede enheder, som indtil for nylig blev brugt i kostbare konstruktioner fra highend audiobrands og også blev solgt til ambitiøse selvbyggere.

Nu har Vifa skiftet ejer og kurs, og et skarpt ingeniørteam har udviklet foreløbig tre modeller til det eksplosivt voksende marked for trådløse lydløsninger, hvor firmaet lægger ud med at sætte barren højt. Rent teknologisk er der meget at savle over for både entusiaster og musikelskere, men samtidig er der gjort meget ud af at bruge materialer og farver, som kan få dyrkere af blødere værdier til at nikke ja til et absolut synligt træk på kontoudskriften fra banken.

Antracitgrå er den mest diskrete af de seks farver, som Vifa Copenhagen kan leveres i. Betjeningspanelet nederst til højre består af to trykfelter og en lysdiode.

Imponerende bestykning

Midt i den genfødte Vifa-familie står Copenhagen, som i størrelse og form kan minde om en transistorradio fra 1960’erne, men ellers er der intet retro over denne højttaler. Allerede vægten på næsten 5 kg – lige så meget som mange fjernøstlige mikrosystemer med radio, cd/dvd og højttalere i papirtynd træplade – fortæller, at konstruktørerne mener business med denne model.

Ikke færre end 10 højttalerenheder er det lykkedes at squeeze ind i den bomstærke konstruktion med ramme og integreret bæregreb i trykstøbt aluminium samt kabinet i forstærket ABS-kunststof. Vi taler om et 3-vejs system med to 28 mm soft-dome diskanter, to 50 mm mellemtoner, to 80 mm basser plus fire passive ”radiators” til forbedring af dybbassen.
Basenhederne er monteret ryg mod ryg, så deres vibrationer ophæver hinanden og ikke får kabinettet til at danse.

Til at drive alle disse enheder er der seks højeffektive ”digitale” Klasse-D forstærkere med en samlet udgangseffekt på 100 W. Disse powerchips fra Texas Instruments er også udviklet i Danmark.

Bløde værdier

Uden at det bliver sagt direkte – man skulle jo nødig skræmme kunder væk, er kvinder den primære målgruppe for Vifas trådløse højttalere. Der er absolut intet traditionelt hi-fi med knapper, kulørte lamper og andet bling over Copenhagen og de to andre søstre i den lille familie.

Synsindtrykket domineres af lækkert Kvadrat – meget anerkendt og dyrt mærke, som du næppe har hørt om! – møbelstof, der farvemæssigt er afstemt efter alurammen og naturligvis er specialvævet, så det er akustisk transparent. Ifølge Vifa er dette stof 100 gange dyrere end almindeligt højttalerstof.

På fronten er der broderet op/ned-pile til regulering af lydstyrken, og ”displayet” udgøres af en enkelt lysdiode med flere farver og blinkfrekvenser til hjælp ved betjeningen.
De fysiske tilslutninger omfatter et strømindtag, en USB-port og en kombineret optisk digital og analog audioindgang.

Mest til Apple-fans

Vifas udviklingsfolk har tydeligvis været fokuseret på iOS i form af iPhone, iPad og MacBook. Bevares, der er også blevet skrevet en Android-app, og der er godt med trådløse faciliteter i form af Bluetooth aptX, Wi-Fi Direct og DLNA-kompatibilitet. Men lige til højrebenet ligger det at bruge Apple AirPlay, som efter denne AOD’ers mening både er markedets mest idiotsikre og velspillende løsning til portabel audio.

En typisk Apple-bruger vil næppe bruge mange minutter på at læse manualen på papir eller skærmen, men holde sig til de glimrende fabriksindstillinger. Mere nørdede ejere – eller deres gadgetmænd – kan med fordel lege med justeringerne af klang og placering. Hvis højttaleren eksempelvis står på et bord og tæt på en væg, kan bassen blive noget voluminøs, men det kan der kompenseres for.

Rigtigt godt stereoanlæg

Vifas hi-fi-baggrund fornægter sig ikke, når det kommer til lydgengivelsen fra Copenhagen-højttaleren. Med standardindstillingerne Neutral (klang) og Allround (placering) spiller den som rigtigt hi-fi-anlæg. Den avancerede højttalerbestykning kan gå ned til 50 Hz, og det kan opleves i form af en ægte bas, der er helt fri for det bulder og brag, som alt for ofte kendetegner diverse blastere. Speakerstemmer er også nemme at afkode, hvad der er tegn på en god balance i lydbilledet.

Om det så er stereo, kan højttaleren levere et lydbillede, der er meget bredere end den selv. Og så kan Copenhagen også råbe – meget højt. Hvis jeg tog den med ud i haven og lukkede godt op, kunne jeg lynhurtigt få opdelt naboerne i to grupper – dem, der er vilde med musikken, og dem, der vil melde mig til politiet. De sidste kan trøstes med, at spilletiden afkortes voldsomt, når der ikke er en stikkontakt i nærheden.