Home » Tips og trick » Guide: Luk filerne op i dine favoritprogrammer
Guide: Luk filerne op i dine favoritprogrammer

Guide: Luk filerne op i dine favoritprogrammer

Share

Det er praktisk, at filer åbner i det ønskede program, hver gang du klikker på den i en mappe. Læs her, hvordan du lærer din computer, hvilket program du vil arbejde i, hver gang du dobbeltklikker

Filendelser hjælper ikke blot dig med at kende til indholdet af en fil. De fortæller også Windows-styresystemet, hvad du skal gøre, når du dobbeltklikker på et fil-ikon. Det skal for eksempel vide, at en jpg-fil er et billede, som du gerne vil kigge på, og at en mp3-endelse betyder musik, som du vil lytte til. Windows kan selv finde ud af at fortolke de fleste filendelser og vælge den rette handling.

Men i takt med at du installerer flere programmer – som hver for sig har sin egen filendelse – kan der opstå komplikationer. Tag for eksempel et zip-arkiv. Hvis du dobbeltklikker på sådan et i Windows, åbner det som en mappe, hvilket er ganske praktisk. Andre arkiver, for eksempel filformatet rar, stiller krav om særlige appli-kationer. Hvis du vil sikre dig, at dine filer hver gang åbner som ønsket, skal du blot følge tipsene på disse to sider.

Ordknuser

Arkiv
En fil, som indeholder mange filer eller mapper. Teknisk set en zip, men Windows kalder den en komprimeret mappe.

Filendelser
De tre-fire bogstaver, som du kan se i slutningen af et filnavn efter et punktum – som jpg, txt eller docx.

Se også:  Droner [STORTEST]: Droner der dur til noget

 

1 Nye forbindelser
Når du installerer et program, oplyser det automatisk Windows om sine filformater. Derfor vises filer fra programmet med det korrekte ikon (enten programmets logo eller et billede, som fortæller, hvad det kan). Hvis en fil ikke kan forbindes med et program eller ikke genkendes, får du et blankt ikon i stedet.

DT01_filer01

2 Indstil associationerne
Hvis du kommer ud for et blankt ikon, åbner filen ikke, hvis du dobbeltklikker på det. I stedet spørger Windows dig, om du vil gå i Windows Store og søge efter en app. Det lyder jo godt, men er sjældent en farbar vej. Vi anbefaler, at du ikke forsøger denne løsning, medmindre der er tale om velkendte formater, for eksempel pdf.

DT01_filer02

3 En programliste
Hvis du alligevel vælger denne mulig-hed, ser du en skærm som denne her – med en liste over forskellige værktøjer, som måske kan læse din fil. Listen er næsten rent gæt, og Windows kan  blive forvirret og komme til at give dig et dårligt råd eller som her: slet intet!

DT01_filer03

4 Manuelt valg
Den bedste metode er at vælge fra den liste af programmer, som bliver foreslået. Listen omfatter alle programmer på din compu-ter. Vælg det korrekte program og dobbelt-klik på ikonet. I fremtiden ved Windows, hvad du ønsker, når du klikker på denne filtype.

DT01_filer04

5 Ekstra programmer
Hvis det ønskede program ikke dukker op på listen (måske havde du ikke kørt installationsproceduren korrekt), går du ned i bunden af ruden med programlisten og klikker på linket ”Søg efter en anden app på denne pc”. I programlisten har du nu flere muligheder.

Se også:  Guide: 6 smarte måder at bruge Word på

DT01_filer05

6 Korriger!
Filtyper, som er knyttet til de forkerte applikationer, er irrite-rende, men problemet løses nemt. Find et eksempel, hold tasten Skift nede, og højreklik på den. Nu kan du se muligheden ”Åbn med” i kontekstmenuen. Kør markøren hen over, og klik på ”Vælg en anden app”. I Windows 7 dukker vinduer fra trin 5 op igen – i senere versioner af Windows får du den tidligere viste liste over programmer og kan vælge herfra.

DT01_filer06

7 Gør dette hver gang
Vinduet med listen over filer har en ekstra mulighed kaldet “Brug altid denne app til at åbne …-filer”. Den er som standard slået til. Hvis du fjerner fluebenet, gælder dit valg kun for denne ene gang. Det har betydning, hvis du for eksempel ikke vil åbne en txt-fil i Notesblok, men i Word i stedet, fordi du vil have stavningen kontrolleret.

DT01_filer07

8 Overtag styringen
Hver gang du installerer et nyt program, især hvis det håndterer mediefiler, forsøger det ofte at overtage hver eneste filtype, det overhovedet har mulighed for at åbne. Det er sjældent særlig smart. I Kontrolpanel under ”Standardprogrammer” kan du detaljeret styre din computers filassociationer.

DT01_filer08

 


TAGS
favoritprogram
filer
Guide
Tips og trick

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S