Guide: Luk filerne op i dine favoritprogrammer

Guide: Luk filerne op i dine favoritprogrammer

Share

Det er praktisk, at filer åbner i det ønskede program, hver gang du klikker på den i en mappe. Læs her, hvordan du lærer din computer, hvilket program du vil arbejde i, hver gang du dobbeltklikker

Filendelser hjælper ikke blot dig med at kende til indholdet af en fil. De fortæller også Windows-styresystemet, hvad du skal gøre, når du dobbeltklikker på et fil-ikon. Det skal for eksempel vide, at en jpg-fil er et billede, som du gerne vil kigge på, og at en mp3-endelse betyder musik, som du vil lytte til. Windows kan selv finde ud af at fortolke de fleste filendelser og vælge den rette handling.

Men i takt med at du installerer flere programmer – som hver for sig har sin egen filendelse – kan der opstå komplikationer. Tag for eksempel et zip-arkiv. Hvis du dobbeltklikker på sådan et i Windows, åbner det som en mappe, hvilket er ganske praktisk. Andre arkiver, for eksempel filformatet rar, stiller krav om særlige appli-kationer. Hvis du vil sikre dig, at dine filer hver gang åbner som ønsket, skal du blot følge tipsene på disse to sider.

Ordknuser

Arkiv
En fil, som indeholder mange filer eller mapper. Teknisk set en zip, men Windows kalder den en komprimeret mappe.

Filendelser
De tre-fire bogstaver, som du kan se i slutningen af et filnavn efter et punktum – som jpg, txt eller docx.

 

Del denne