Home » Robot » Lugterobot finder forurening
Lugterobot finder forurening

Lugterobot finder forurening

Share
Robo-mussels og robo-barnacles sladrer om klimaforandringer

Mellem sten, tang og alger på Skotlands vestkyst sidder nogle helt særlige robotdyr. Både i form, farve og størrelse ligner de umiddelbart muslinger eller rurer, men bag skallerne gemmer sig avanceret elektronik. De er nemlig i virkeligheden elektroniske sensorer med dataloggere, der optegner vandtemperaturen hvert 10. minut.

Den følsomme elektronik er bygget op over de udbredte iButtons, der er små knapper med alle nødvendige komponenter inkl. strømforsyning, og de kunstige muslinger er simpelthen limet fast til de samme steder, hvor der har siddet rigtige muslinger. Kun et lille blinkende grønt lys adskiller dem fra deres levende fæller.

Se også:  Dinosaurus-robotter er det nye hit

Bag udsætningen står marinforskere fra Scottish Association for Marine Science (SAMS), og det er meningen at sammenholde de indsamlede målinger med klimadata fra landstationer, så forskerne kan tegne et billede af klimaeffekternes indvirkning på de marine økosystemer.

Forskningsleder dr. Brian Helmuth fortæller, at muslinger ligesom træer på landjorden skaber miljøet for alle andre organismer i nærheden. Hvis en muslingekoloni går under, svarer det derfor til at rydde et helt skovområde, og alt naturligt liv i området vil dø. De kunstige muslinger giver derfor et godt billede af den lokale faunas sundhedstilstand og desuden et pålideligt forvarsel om eventuelle klimakatastrofer.

Robotmuslinger som disse har nu gennem næsten to årtier indsamlet data til en international database. Dr. Brian Helmuth forventer, at disse Big Data skal indgå i en computermodel, der kan forudsige virkningerne af global opvarmning op til 50 år frem.

Møl styrer lugterobot frem mod forureningskilder

Japanske forskere har sat sig for at udnytte et lille silkemøls fine lugtesans til at udvikle robotter, der i fremtiden skal opsnuse farlige udslip og læk i miljøet. Det udvalgte insekt er det lille natsværmeragtige silkemøl Bombyx mori, der faktisk er i stand til at finde og fange selv et enkelt duftmolekyle i luften. Denne evne udnytter møllet til at kunne opspore hunnernes duftstoffer på stor afstand. Og det forskerne forestiller sig, at der måske kunne være muligt at designe lugtfølsomme robotter, der eksempelvis styres frem af små silkemøl.

I et forsøg konstruerede forskerne en ”opsnuserrobot” på hjul og styret af en trackball, hvorpå de placerede et silkemøl på styrekuglen. Opstillingen blev sat ind i en lille vindtunnel for at simulere den naturlige fartvind, og møllet var uden undtagelse i stand til at lugte sig frem til retningen af lugtkilden.

Selv hvis forskerne forsøgte at gøre det svært for møllet ved at justere robotten, så den styrede skævt, kompenserede det lille insekt bare ved at styre modsat og kunne derved alligevel finde frem til lugtkilden i op til 80 % af tilfældene.

Ifølge de japanske forskere vil insekt-styrede robotter hurtigt og nøjagtigt kunne finde frem til lækager og udslip.

TAGS
forurening
miljø
robot

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S