Home » Robot » Lugterobot finder forurening
Lugterobot finder forurening

Lugterobot finder forurening

Share

At vi kan lære mere af naturen, end den kan lære af os, er ikke noget nyt. Og i disse år myldrer det frem med utrolige nytterobotter, der er inspireret af naturens væsner. De mest fantastiske viser vi dig her

Bionik er et nyt forskningsfelt, der med forbillede i naturlige skabningers opbygning og funktion har som mål at konstruere tekniske apparater og systemer, der kopierer og udnytter naturens løsninger. Eksempler på bionik kan være billedbehandling som i insektøjne, radioteleskoper med forbillede i krebseøjne og tagkonstruktioner efter sneglehuse.

Og biomimetiske – altså biologisk inspirerede – robotter bliver stadigt mere interessante for forskerne, fordi der ligger mange millioner års erfaring nedlagt i naturens skabninger, der ofte har evner og sanser og egenskaber ud over, hvad vi hidtil har formået at kopiere teknisk.

Nu er der ligefrem på tysk initiativ blevet oprettet et såkaldt Bionic Learning netværk, der lader eksperter fra anerkendte universiteter og forskningsinstitutter blive gensidigt inspireret af forskellige dyrs fysiske egenskaber for derpå at forsøge at eftergøre dem i robotter til overvågning, skræmmeformål og skadedyrsbekæmpelse, men også til at indhente ny viden og gøre livet lettere for os gennem samarbejde mellem dyr og robotter.

Se også:  Fords robotter bringer pakken helt til døren
You gotta eat them to beat them

Dragefisken (Pterois genus) hører hjemme i det Indiske Ocean og den vestlige del af Stille-havet. Men i de senere år er den dukket op i store flokke i Caribien og ved den amerikanske østkyst, hvor den simpelthen æder de mindre lokale fisk, der lever af de alger, som ellers ødelægger de mange smukke koralrev.

Til nu har dragefisken invaderet hele Vestatlanten og nærmest udryddet over 100 af småfiskearter og krebsdyr omkring Florida. Nu har firmaet iRobot, der ellers normalt bedst kendes for de navnkundige Roomba-robotstøvsugere, udformet en undervandsrobot, der kan give de påtrængende dragefisk så mange elektriske stød, at dem, der undgår at blive zappet, nok fremover skal holde sig væk. Dragefisk har ingen naturlige fjender og er derfor ikke specielt bange for robotten, mens alle andre fisk flygter langt væk.

Se også:  Pas på når du trykker "Jeg er ikke en robot" ...

Undervandsrobotten kan zappe de indtrængende dragefisk og enten dræbe dem eller skræmme dem væk. Dermed får de endelig en naturlig fjende, og koralrevene kan overleve.

Robotten finder dog ikke sine mål selv, men er udstyret med et kamera, hvormed operatøren kan identificere dragefiskene og føre dem ind mellem to plader, hvor de dræbes hurtigt og nænsomt ved hjælp at et elektrisk felt. Derpå suges de ind i en særlig beholder, for trods deres drabelige udseende, smager de glimrende.

Robotten er udviklet som led i et projekt kaldet RISE (Robots in Service of the Environment), og meningen er at udsætte måske tusinder af disse billige robotter, der kan fremstilles for blot 500-1000 dollar pr. stk. mod de millioner af dragefisk, der svømmer rundt i Atlanterhavet. Men robotten kan måske også i forskellige andre udformninger holde andre invasive og uønskede havdyr nede og modvirke forurening af verdenshavene med plastik og affald.

RISE-robotten kan både dræbe og fange drage-fisk, der trods deres giftighed og drabelige udseende er meget velsmagende!

TAGS
forurening
miljø
robot

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S