Luftkøler slår stort brød op

Luftkøler slår stort brød op

Share

Arctic har produceret cpu-kølere i en årrække, Arctic i30 er en ny model. Der er tale om en klassisk towerkøler. Vi har set nærmere på køleren, der påstår at kunne bortlede 320 watt

De seneste mange år er der kommet en lang række nye cpu-luftkølere på markedet, der har presset ydelsen for luftkølere op på et helt nyt stadie. De heftigste luftkølere er efterhånden ret så effektive til at køle cpu’en. Hvis det drejer sig om køling af cpu’en alene, skal der efterhånden et ret så effektivt og dyrt vandkølingssystem til, før der er tale om en markant forbedring i køleevnen.

Til Intels nyeste platforme

Den testede luftkøler Arctic Freezer i30 kan anvendes sammen med bundkort, der er skabt til Intels nyeste processorer. Således kan Freezer i30-luftkøleren anvendes til at køle processorer, der passer i processorsoklerne LGA 1155, LGA 1156 samt LGA 2011. Der er tale om en aluminiums-towerkøler med et udseende, der minder en hel del om en lang række konkurrenter. Selve køleprofilen har dimensionerne 100×139×161 mm (L×B×H), vægten ligger på 905 gram. Der er tale om en køler, der anvender det meget populære direct touch-system. Der sidder heatpipes i en u-form op gennem køleprofilen, og midtpå løber de i kølerens fod og berører cpu’en direkte. Her i form af fire 8 mm-kobberheatpipes.

Se også:  Frisk luft i pc’en [GUIDE]: Alt du skal vide om pc-kølere

Der medfølger en 120 mm pwm-kontrolleret blæser, der kan arbejde fra 400 til 1.350 omdrejninger i minuttet. Selve blæseren monteres hurtigt på køleprofilen via en meget smart løsning, som vel næppe findes enklere.

Blæseren monteres i en stor plastickappe, der blot skal klikkes på kølerprofilen. Det fungerer virkelig godt, da kappen er let at få på og af køleprofilen igen, samtidig med at blæseren sidder urokkeligt fast og vibrationsfrit. Der medfølger monteringsdele til de tre understøttede platforme samt Arctic kølepasta til cpu’en.

Montering

Til testen fandtes et Asus Maximus IV Gene-Z LGA1155-bundkort frem. Processoren var en Intel Core i7-2600K quad core-processor på 3,40GHz. Bundkortet blev installeret i et computerkabinet, der havde en fornuftig luftudveksling. Vi kiggede kun på monteringskittet til LGA1155/56, det bestod af en bagplade til bundkortet og to monteringsdele på oversiden, der blev monteret på nogle afstandsstykker. Hvis man holder tungen lige i munden, er monteringen ret så let at gå til. Ved montering af blæseren skal man være opmærksom på, at den, hvis blæseren monteres som standard i kappen, trækker luften ind forfra og gennem køleprofilen.

Overvej det nøje i forhold til komponenter, der nødigt skulle varmes op, og også i forhold til de kabinetblæsere, der skal lede varmen ud af kabinettet. Det er nemlig muligt at montere Freezer i30 i alle fire retninger. Køleren er stor, men vi havde ingen problemer med, at den stødte på andre komponenter, selvom der ikke var meget luft mellem køleren og grafikkortet.

Se også:  Frisk luft i pc’en [GUIDE]: Alt du skal vide om pc-kølere

Målinger og erfaringer

Temperaturen blev målt i idle og ikke mindst i Prime95 i 10 minutter med small fft-testen for at sikre 100 procent belastning af cpu’en i hele forløbet. For at presse citronen overclockedes cpu’en til 4,60GHz, og samme målinger blev taget igen. Det skal siges, at det er sjældent, at cpu’en belastes med 100 procent over længere tidsrum.

Ved normalt brug vil man derfor kunne forvente lavere temperaturer. Målingerne blev afviklet i et lokale ved 22 grader celsius, og temperaturmålingerne blev taget med Real Temp 3.70. Ved standardclocking lå kernetemperaturerne i gennemsnit på 34 grader celsius, efter Prime95 lå de på 67 grader celsius. Det er fornuftige værdier, men ikke overvældende i forhold til de bedste luftkølere på markedet.

Overclockingen til 4,60GHz viste, at Freezer i30 ikke var egnet til ekstrem overclocking. Kernetemperaturerne steg gennemsnitligt til hele 86 grader celsius efter en tur med Prime 95. Påstanden om, at Freezer i30 kan bortlede 320 watt, synes noget tvivlsom.

Freezer i30
  • Ydelse
  • Features
  • Brugervenlighed
  • Pris

Alt om DATA siger

Arctic Freezer i30 er en ganske udmærket cpu-køler, der fint klarer opgaven med at nedkøle en kraftig cpu. Der er dog bedre kølere på markedet, især til overclocking. Prisen er rimelig, og blæseren ret støjsvag.

4
Brugerbedømmelse 0 (0 stemmer)
Sender
Her er den bedste dagspris på:
Neff GS7343I30 Rustfrit stål priser
Del denne