Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Live video som strategisk markedsføringsværktøj

Det danske firma 23 – kendt for hostingtjenesten 23 Video – er nu klar med en helt ny overbygning til streaming af live video events. 23 Live er allerede taget i brug af flere virksomheder, organisationer og institutioner, der har tilføjet live video til deres kommunikationsplatform. Ikke bare som en gimmick, men som et effektivt værktøj.

Af Henrik Malmgreen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

At sende live fra f.eks. pressemøder, produktpræsentationer eller seminarer er givet interessant for mange virksomheder. Men modsat almindelig web-tv, hvor man uploader sine videoer til en server, linker til en hjemmeside og så ellers glemmer alt om dem i arkivet, er netop livestreaming noget ganske andet. Især hvis man ikke færdes hjemmevant i broadcastmiljøet – og det er trods alt de færreste virksomheder, der gør det.

Under Folkemødet på Bornholm i sommer profilerede 23 den nye tjeneste Under Folkemødet på Bornholm i sommer profilerede 23 den nye tjeneste

Det konkrete behov for live video kan vi kun gisne om, men selv om interessen er kraftigt voksende, er der næppe nogen tvivl om, at indlæringskurven har afholdt mange virksomheder fra at prøve kræfter med den form for kommunikation – med mindre man har hyret en ekstern leverandør, når det har været ønskværdigt, hvilket langt fra er gratis.

Nemmere end nogensinde før
Præcis hvor de to akser for henholdsvis behov og omkostninger krydser hinanden, er naturligvis forskelligt fra virksomhed til virksomhed, men hvis man mener, at behovet er der, kan den danske virksomhed 23  – med efternavnet The Visual Sharing Company – nu tilbyde en komplet pakkeløsning med både hosting af video og live video til lige knapt 5000 kroner  om måneden.

Alt afhængig af den aktuelle dollarkurs, der er den valuta, man som global aktør benytter sig af. Det er selvfølgelig også en klat penge, men det vigtigste er imidlertid, at det at gå live tilsyneladende er blevet nemmere end nogensinde før. Begreber som RTMP Server, Encodning, Bitrate og Stream Delay er det rene volapyk for de fleste ikke broadcastkyndige, men nu kan alle distribuere ganske professionel live video selv med minimalistisk udstyr og stort set uden nogen form for tekniske forkundskaber.

Live via iPhone eller topgear
23 Live, som blev lanceret hen over sommeren, er en overbygning til CMS-systemet 23 Video, der benyttes af mere end 350 kunder verdenen over, og den nye service gør det muligt at gå live både fra såvel en iPhone og en app, man henter i App Store, som et webkamera og et topprofessionelt set-up – blot ved et enkelt tryk på en ikon på computerskærmen.

Mulighederne for at sende live er allerede mangfoldige – både professionelt via dedikerede løsninger og via mere jordnære løsninger som f.eks. YouTube. Men alle kræver nogen teknisk fingerfærdighed. Ud over at det er nemt at komme i gang med 23 Live, er det yderligere en fordel, at denne nye service præsenterer sig på computerskærmen som en samlet konsol, der giver fuld kontrol over en lang række andre funktioner også. Herunder promotion af og efterfølgende realtids seeranalyse af ens transmissioner.

På Bornhom havde 23 medbragt to OB-cykler, specialbygget til lejligheden. På Bornhom havde 23 medbragt to OB-cykler, specialbygget til lejligheden.


Sæt selv ambitionsniveauet
Thomas Madsen-Mygdal, grundlægger af og administrerende direktør i 23, fortæller, at 23 Live har været undervejs i to år, og det relativt lange forløb forstår man så udmærket, når man dykker ned i de mange funktioner, herunder muligheden for at integrere promotionbannere for de enkelte udsendelser på ens hjemmeside, Live Analytics, avanceret integration til de sociale medier og ikke mindst muligheden for at kunne tilbyde de besøgende på virksomhedens hjemmeside on-demand adgang til en udsendelse som arkivmateriale stort set sekundet efter, at transmissionen er slut.

For de lidt mere ambitiøse, for hvem iPhone eller webcam ikke er nok, giver 23 Live endvidere mulighed for integration med såvel professionelt optageudstyr som den professionelle optagesoftware Wirecast fra Telestream i en studieproduktion. Så i princippet er det kun ambitionsniveauet, der i sidste ende bestemmer det konkrete set-up.

Meget varieret kundemasse
Thomas Madsen-Mygdal lægger vægt på at understrege, at det nye koncept skal være med til at løfte livestreaming op på et nyt niveau, hvor det bliver til mere end bare det at kigge video på en skærm – stationær eller mobil. Live video er med andre ord nu klar til at blive en integreret del af virksomheders og organisationers events-, markedsførings- og kommunikationsplatform. 40 større kunder – blandt andre rejsebureauet Kilroy og Det Kgl. Teater – var på listen over betatestere i løbet af udviklingsforløbet for 23 Live, men kredsen af brugere spænder ganske vidt. Fra kundelisten kan også  nævnes Århus Universitets Hospital, Årstiderne, Novo Nordisk og LG.

Kilroy: Live video er en nødvendighed

Hvis det er korrekt, at et billede siger mere end 1000 ord, må et videoklip jo næsten sige mere end en hel rejseguide, og en af de brancher, hvor anvendelsen af video er særdeles nærliggende, er netop rejsebranchen.

Lasse Grunstrup er Kilroys web content manager. Lasse Grunstrup er Kilroys web content manager.

Hos rejsebureauet Kilroy begyndte man så småt at pusle med video for ca. 5 år siden, men blev siden en af de første kunder hos 23. Bureauets web content manager Lasse Grunstrup er da heller ikke i tvivl om, at det at anvende video i markedsføringen understøtter forretningen særdeles godt. I hvert fald når det gælder den visuelle markedsføring.
”Vi har et mix af egne produktioner og indslag, vi får fra vores turoperatører, men selv om det kan være svært at tracke en eventuel meromsætning i kroner og ører, er video – også live video – i dag et must i vores markedsføring, hvis vi skal betragtes som en seriøs spiller på markedet”, siger Lasse Grunstrup.

Der er da heller ikke nogen tvivl om, at video – eller tv – som Kilroy kalder det på sin hjemmeside, gør det muligt at vise ferie-rejserne som produkter på en måde, selv ikke de flotteste stillbilleder kan hamle op med. Ifølge Lasse Grunstrup vokser budgettet inden for videomarkedsføring da også år for år.

”Samtidig bliver vi mere og mere professionelle, og vores seneste tiltag er live- streaming af eksempelvis de rejseforedrag, vi afholder i vores fysiske butikker. Netop live video vil vi gøre mere ud af, for i dag er det jo blevet særdels nemt”, siger han og føjer til, at videomaterialet naturligvis også i vidt omfang benyttes på de sociale medier.

 

En ægte teknologinørd

Thomas Madsen-Mygdal er kun 37 år, men har færdedes i den danske it-verden, siden han som 17-årig etablerede søgemaskinen Mondo i 1995. Han tøver ikke med at kalde sig selv for teknologinørd, men allerhelst med det udgangspunkt, at han dedikeret beskæftiger sig med, hvad vi kan og skal bruge teknologien til.

Thomas Madsen-Mygdal lancerede 23 Video i 2009. Thomas Madsen-Mygdal lancerede 23 Video i 2009.

Virksomheden 23 er også hans opfindelse, og i 2005 lancerede man en fotodelingstjeneste, der på verdensplan stadig har 850.000 brugere. Det er dog ikke et produkt, der udvikles på mere. I 2008 lancerede man Visualblog, og i 2009 så 23 Video så dagens lys. En tjeneste, der faciliterer mere end 500 videosites over hele kloden.

23 har i dag 32 ansatte og nåede 13 millioner kroner i bruttofortjeneste i 2014. Med lanceringen af 23 Live er det givet en omsætning, der kommer til at vokse i takt med, at flere og flere virksomheder får øjnene op for mulighederne i live video.

Live – et umiddelbart medie
For blot få år siden var det både dyrt og besværligt at sende live video. Det var ganske enkelt lidt af et mirakel, hvis det virkede. I dag er din iPhone et videokamera i fuld HD-kvalitet, og du er i forvejen altid “på”. At sende live er noget, man ifølge Thomas Madsen-Mygdal, bliver grebet af, og han nævner en virksomhedskunde, der har ganske ambitiøse planer om intet mindre end 4 timers daglig sending.

Samtidig er han af den opfattelse, at selv om man skulle tro det modsatte, fjerner det at sende live en masse barrierer for overhovedet at komme i gang med video. Live fjerner nemlig stort set al postproduktion, og så er det et meget umiddelbart medie. Det er ganske enkelt bare ud over stepperne så at sige.

Hvis man eksempelvis var deltager på Folkemødet på Bornholm denne sommer, ville man kunne se 23’s to OB-cykler tøffe rundt. Det var kort efter lanceringen af 23 Live og vel egentlig en ganske god markedsføringsplatform samt ikke mindst blikfang for den nye service.

 

Den kongelige scene er med på noderne

Selv om det måske lyder lidt støvet bare at udtale ordene Det Kgl. Teater, vil det være direkte urimeligt at beskylde en af landets hæderkronede kulturinstitutioner for at føre en lidt reserveret og tilbagetrukket tilværelse på parnasset. Tværtimod.

Peter B. Schaufuss er ansvarlig for Det Kgl. Teaters brug af digitale medier. Peter B. Schaufuss er ansvarlig for Det Kgl. Teaters brug af digitale medier.

Allerede for en 6-8 år siden begyndte man så småt at eksperimentere med at lave videotrailere for nogle af forestillingerne og profilere dem på sin hjemmeside. Siden blev der truffet en strategisk beslutning om, at der skulle laves trailere for alle forestillinger, og i dag har man en velfungerende videosite, der er udviklet i samarbejde med 23.

”Vi har således i høj grad selv været med til at definere kravsspecifikationerne. Blandt andet ønskede vi mulighed for at kunne udskifte en video og samtidig bevare de metadata, der allerede lå eller var opsamlet i systemet. Udfordringen for en virksomhed som vores er, at forestillingerne først er færdige lige op til premieren, så vi har brug for at kunne udskifte og justere videomaterialet løbende”, siger Peter B. Schaufuss, der er ansvarlig for teatrets brug af digitale medier.

Forløbet op mod en premiere kan være langt, og undervejs er det husets egen videofotograf, der sørger for at dokumentere forløbet og måske lave små interviews med skuespillerne eller andre former for teasere. Når først man er nået så langt, at der skal laves en egentlig trailer – ofte på baggrund af en af de afsluttende kostumeprøver eller selve generalprøven – er det derimod et eksternt produktionsselskab, der træder til.

Har opfundet nye formater
Når det gælder live video, har Det Kgl. Teater også draget de første erfaringer. På grund af en række rettighedsmæssige udfordringer er man ikke – i hvert fald ikke for nuværende – i stand til at streame hele forestillinger via internettet, men har dog en aftale med DR om, at man årligt kan streame tre udvalgte forestillinger til de danske biografer. Det er imidlertid en helt anden teknologisk platform.

”Til gengæld har vi succes med et par andre formater, hvor vi enten streamer fra bagscenen, kaldet Det Røde Rum, mens en forestilling afvikles. Vi har så samlet f.eks. instruktør og scenograf til en snak om forestillingen, mens man kan se skuespillerne myldre ind og ud af scenen, og man samtidig kan ane forløbet af forestillingen på en tv-skærm i baggrunden.

Et andet format er et lidt større setup. F.eks. Ballettens Værksted på Gamle Scene, hvor der fortælles om kommende forestillinger, og en pianist sammen med et par dansere – dog ikke i kostumer – giver små smagsprøver på oplevelsen for publikum. Her benyttes typisk 3-4 kameraer i en produktion, der klippes live”, siger Peter B. Schaufuss.

Intentionerne stopper dog ikke her, og Det Kgl. Teater produktudvikler løbende i forbindelse med nye anvendelsesområder for de levende billeder. Anvendelsen af de sociale medier er naturligvis også intensiv, og her virker ”behind the scenes” produktioner ifølge Peter B. Schaufuss bedre end egentlige trailere.

Læs mere her:

Når seeren skal fanges

Alt styres fra et centralt dashboard

Her er alternativerne