Home » Andet » Linux krydser grænsen
Linux krydser grænsen

Linux krydser grænsen

Share

Med CrossOver-programmet kan du køre Windowsspilsmertefrit fra Linux-skrivebordet

Lad det være sagt med det samme: Hvis du er besat af pc-spil, så er Linux- operativsystemet ikke noget for dig. Du vil ikke kunne køre de nyeste udgivelser, og du vil opleve, at du får bedre ydelse og fuld DirectX 10 understøttelse ved at holde dig til Vista – hvor smertefuldt det end kan synes.

Hvis dine spillebehov derimod er knapt så krævende, så kan Linux være et brugbart alternativ. Det er også et alternativ, der har mange af sine egne fordele. Der er ingen vira, ingen vildfarne processer, der tøffer afsted i baggrunden, ingen spyware, lie-ware, trojanere eller orme, og du har fuld kontrol over dit system.

Ikke alene er Linux i de sidste par år blevet langt nemmere at bruge, det er nu i stand til at køre mange af de mere højt profi lerede spiludgivelser, og det giver dig det bedste fra to verdener.

Skiftet er for nyligt blevet endnu mere fristende takket være den seneste udgivelse af Ubuntu-distributionen, en sammensmeltning af det bedste open source og gratis software, pakket ind i en specialbygget installation og konfiguration.

Ubuntu er delvist ansvarlig for Linux’ utrolige succes siden dens første frigivelse i 2004. Det er en distribution, der fokuserer på almindelige brugere snarere end kun de sejeste nørder. Ubuntus motto er »Linux for human beings«, og 9,04-versionen kommer tættere end nogen anden Linux-distribution på at bringe Linux til almindelige brugere.

Den installeres via en GUI og kræver meget lidt brugerinteraktion. Skrivebordet er nemt at bruge, med glatte overgange og pakker med alt det software, du på nogen måde kunne få brug for. Selv hardware-kompatibilitet og konfiguration er stort set ikke længere et problem. Hvis dit minde om Linux er fra før Ubuntu, vil du ikke genkende det i dag.

Spil op

Det eneste rigtige problem, du nok vil støde på, hvis du skifter til Linux, er at få dit spil-fi x. Med nogle få bemærkelsesværdige undtagelser, inklusive det forbløffende World of Goa, er der meget få nylige spil, der også er lavet til Linux-formatet.

Det lader dig tilbage med to mulige alternativer. Du kan enten have en delt opstart med Linux ved siden af din Windowsinstallation, hvilket giver dig 100 procent Windows-kompatibilitet og et Linux-skrivebord, eller du kan vælge at køre disse Windows-spil fra dit Linux-skrivebord.

Magien bag denne omskiftningsevne er et open source-projekt kaldet »WINE«. I sand GNU/Linux-stil er dette et ulæseligt akronym som referer til sig selv.
Ser du, »WINE Is Not an Emulator«. Dets udviklere foretrækker at tænke på det som et kompatibilitets-lag, der mere er en indpakning omkring Windows-teknologi end en bit-for-byte oversættelse af, hvad diverse DirectX og Windows-biblioteker laver.

Wine er et programmeringsmesterstykke og et stort projekt i open source softwareudviklingsverdenen. Det gør Linux-brugere, og andre Unix-agtige brugere, i stand til at køre Windows-fi ler fra deres system uden at have Windows installeret eller nogen andre Microsoft-filer rodende rundt.

Det opnår dette ved at genskabe de forskellige Windows systemkald, funktioner og procedurer uden nogen anelse om, hvordan den oprindelige Windowskode ser ud, og det pakker sig selv så stramt om sine egen implementation af disse komponenter, at oprindelige Windows-programmer ikke har nogen anelse om, at de kører på Wine. Endnu mere imponerende er det, at det kan gøre det samme trick med spil.

En stor del af Wine er dedikeret til at genskabe spidsfi ndighederne fra de forskellige komponenter i DirectX, hvor den fl ytter grafikkald ind i tilsvarende OpenGL-instruktioner.

Lyd kalder ind i OpenAL. Wine er i stand til at gøre dette så effektivt, at hvis dit Linuxsystem har hestekræfterne, så kan du køre mange moderne, ressourceintensive Windows-spil og få en ydelse svarende til. hvis du kørte dem på en Windows-installation.

Kritik af Wine

Wine kan dog være et vanskeligt bæst at tæmme. For at få det bedste ud af det, er du nødt til at gribe til den berygtede Linux kommandolinje, en proces, der øjeblikkelig vil ødelægge troen på, at Linux har lagt sin nørd-baggrund bag sig.

Heldigvis er der dog en bedre løsning. Det er et kommercielt program, der koster nogenlunde det samme som et nyt spil, men som pakker Wine ind i et velkørende skrivebordsprogram, der fjerner smerten fra at installere og køre dine favorit Windows-programmer.

Programmet kaldes CrossOver Games og du har måske hørt om CrossOver-mærket før. Et andet produkt, CrossOver Linux, fokuserer på det mere prosaiske job med at få ældre Windows-programmer som Office 2000, Photoshop 7 og Dreamweaver MX til at køre i din Linux.

»Games«-udgaven tillader sig selv at være en anelse længere fremme i skoene. Det kan groft sagt oversættes til »det går måske ned«, og snarere end at miste et års værdi af konti, vil du miste dine high-scores i Grid Wars i stedet.

Games-udgaven har også en langt hurtigere opdateringscyklus, da CrossOver-udviklerne afprøver nye teknologier i deres konstante forsøg på at indhente Microsofts udvikling.

Hvis du vil have både programunderstøttelse og være i stand til at køre spil, så inkluderer »Professional«-udgaven af CrossOver »Games« i en samlet pakke.

Hvis du tror, at en kommerciel løsning kører mod årerne af Linux-evangeliet, så er der flere gode grunde til at støtte det. For det første, så er dens udvikling en direkte hjælp til Wine, da CrossOvers udviklere er Wines udviklere – kodedannelsen går tilbage til det originale projekt.

[pt id=’2003242′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Når det kommer til kompatibilitet og portabilitet er Valves spil kørt fra Steam nogle af de bedste titler at køre på Linux”‘]

Når det kommer til kompatibilitet og portabilitet, er Valves spil kørt fra Steam nogle af de bedste titler at køre på Linux

Dette forbedrer Wine gratis, og det understøtter faktisk open source-modellen ved at vise, at folk er parate til at betale for en værdifuld service.

Se også:  Verdens største spil, GTA V, kan hentes gratis

Næsten al DirectX-kompatibilitet, der nu er bygget ind i Wine, er takket være udviklingen af CrossOver Games og kompatibilitet gået fra stærk til stærkere.

For det andet, takket være spil-softwares natur, bliver CrossOver konstant opdateret med nye titler, og du kan stemme for dem, du gerne vil have bedre kompatibilitet til.

Hvis dette var et gratis projekt, så ville der ikke være noget incitament for lignende udvikling, og Linux-brugere ville ikke have sådan en god
løsning til at køre deres Windows-spil.

Svære valg

Det er her, hvor hardware kommer ind i regnestykket, at Linux stadig kan være kræsen.

Gode Windows-spils ydelse har brug for solid driver-kompatibilitet, hvor det mest kritiske punkt er dit valg af grafi kkort.

For tiden er der faktisk kun en mulighed, og den kommer fra
NVIDIA. AMD/ATI/kort kan godt komme til at virke, men de vil tvinge dig til at reformattere din harddisk og tigge Steve Ballmer om tilgivelse.

Uansat hvad, så håndterer den seneste Ubuntu-udgivelse proprietær driverinstallation automatisk.

Efter du har installeret distributionen og startet den op til det almindelige skrivebord, vil Ubuntu detektere, om du ville have glæde af en proprietær driver og spørger dig, om du vil fortsætte.

Dette er nødvendigt, fordi Ubuntu overvejende er open source, og det betyder, at koden for al softwaren frit kan modificeres og distribueres. Det er NVIDIA og AMDs drivere ikke, og resultatet er, at stabiliteten er ude af udviklernes hænder.

Den gode nyhed er, at du ikke burde få det samme problem med lyd-software, da langt størstedelen af moderne enheder vil virke fra starten.

Det foregår en smule anderledes, når det kommer til styringsenheder. Linux er ikke en populær spilplatform, og det resulterer i at styringsenheder, som ikke er mus eller tastatur, er dårligt understøttede.

Du vil for eksempel se, at mange Logitechjoystick virker, men et rat vil næppe fungere. Der er intet tilpasset indstillingsværktøj og heller ikke noget knap-konfigurationsprogram, og respons er altid sporadisk.

Du tror måske, at du ganske enkelt bare kunne installere Windows-driverne, men det vil ikke virke. Dit joystick vil enten virke eller ikke, men det betyder ikke, at du ikke lige skal prøve.

Hvis du er efter en hurtig og billig løsning til arkade-titler, så virker konsol-styringsenheder godt med en tilsvarende usb-omformer, og det er nok den bedste fremgangsmåde, hvis du har behov for at bruge en styringsenhed.

Det er også værd at bemærke, at i modsætning til Windows, så vil 64bit distributioner som Ubuntu ikke holde dig tilbage, når det kommer til kompatibilitet. En 64bit-installation kan tydeligvis drage fordel af mere hukommelse, såvel som køre mere effektivt, og både Wine og CrossOver vil køre 32bit programmer på en 64bit platform.

[pt id=’2003243′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Hvis CrossOver understøtter det spil du vil spille vil installationsguiden tage dig gennem installationen skridt for skridt.”‘]

Hvis CrossOver understøtter det spil, du vil spille, vil installationsguiden tage dig gennem installationen skridt for skridt.

På den anden side

Når det kommer til at spille spillene, så er CrossOver Games relativt ligetil at bruge. I sammenligning med at få visse SecuROM (kopibeskyttelsesprodukt)-titler til at virke på Windows, kan det være betragteligt lettere.

Dit første skridt skal dog være at tjekke for kompatibilitet. CrossOver hoster en online database, der har en liste med cirka 200 spiltitler, der vides at virke og et par stykker, der ikke gør.

Kompatibilitet er klassificeret med guld-, sølv- og bronzemedaljer, og hvis dit spil vinder en af disse, burde du kunne spille det igennem uden alt for meget besvær.

CrossOver bedømmer kompatibilitet ud fra deres egne meget høje standarder, og de prøver at være sandfærdige omkring tilliden til et kørende spil. Det er derfor, der ikke er et eneste spil, der har fået en guldmedalje, men der er over 20 med sølv-titlen.

Ifølge CrossOvers standard betyder det, at sølvspil kan »installeres og køre godt nok til at være brugbart«, og titler inkluderer mange Valvetitler såsom Half Life 2 Episodes 1 & 2, Portal og Team Fortress 2. World of Warcraft, EVE Online og Guild Wars.

De anmeldes til at køre godt, og den seneste 7,2-frigivelse af CrossOver kommer med bedre understøttelse af Spore og City of Heroes. Efter vor erfaring er ydelse sædvanligvis en smule under den tilsvarende XP-hastighed.

[pt id=’2003244′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Du kan gøre ting med spilvinduer på Linux som du aldrig kunne slippe af sted med på Windows. Her er det et skærmdump af Lost Coast der kører på en dobbeltskærm.”‘]

Du kan gøre ting med spilvinduer på Linux, som du aldrig kunne slippe af sted med på Windows. Her er det et skærmdump af Lost Coast, der kører på en dobbeltskærm.

Da vi brugte Half Life: Lost Coast benchmarken som eksempel, kørte Linux-versionen (med de samme indstillinger) omkring 20 procent langsommere, hvilket ikke gør nogen forskel, når man tænker på spillets alder og at det meste moderne hardware burde være i stand til at køre det uden problemer.

Selv hvis en titel ikke er i databasen, betyder det ikke nødvendigvis, at du ikke kan køre det. Wine, og dermed CrossOver Games, forsøger at køre en hvilken som helst eksekverbar Windows-fil, du kaster efter den.

Se også:  3 udfordrende - men nemme - spil til hjemmelivet

Hvis du kan lide spil fra tidligere i årtiet for eksempel, er der en god chance for, at disse spil vil køre, uden at deres kompatibilitet er nævnt i databasen.

Du kan måske endda være heldig med nyere spil. Vi var i stand til at få Oblivion og S.T.A.L.K.E.R. til at køre ved at klikke på den eksekverbare fi l i vores delte Windows-partition, selvom vi ikke kunne udføre det samme trick med Bioshock, angiveligt på grund af kopibeskyttelsen. Vi kunne også på samme måde vellykket køre Steam.exe-fi len, ved at køre den fra en mounted Windows-partition.

Steam fandt endda listen med installerede spil fra vores Windows-installation, hvilket sparede både plads og kræfterne til at hente dem to gange.

Steam er en af de bedste grunde til at bruge CrossOver. Takket værre dets civiliserede anti-pirat mekanisme og dets downloadmodel, vil rigeligt af spil og demoer i dens liste køre.

Fra CrossOver-programvinduet kan du hente og installere og køre den seneste Steam-klient, som igen vil hente dine spil til Linux-skrivebordet. Hvis det ikke virker, kan du altid gå tilbage til din Windows og bruge den samme Steam-konto og spille spillet på den måde.

Vores største problem kom af at bruge en dobbeltskærmskonfi guration i Linux, da de fleste spil kun kan fi nde disse som en enkelt massiv opløsning gennem CrossOver.

Heldigvis er der to løsninger. Enten brug spillets egenskabsfelt til at sætte en skærmopløsning eller vinduestilstand, eller gennemtving en virtuel opløsning i CrossOver Games-konfigurationspanelet.

Efter vores erfaring er Linux langt bedre til at køre et spil i et vindue ved siden af dine normale skrivebordsprogrammer, hvilket kan være en velsignelse, hvis du gerne vil køre mere end en EVE-konto ad gangen.

[pt id=’2003245′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”TransGamings Cedega understøtter officielt Oblivion inklusive installationen fra dets beskyttede dvd.”‘]

TransGamings Cedega understøtter officielt Oblivion, inklusive installationen fra dets beskyttede dvd.

Konkurrenterne

Hvis du vil dvæle ved detaljerne, så er der masser af plads til at ændre ting i Cross-Over.

Spil bliver installeret i noget kaldet en »flaske«, som er et udtryk for en separat virtuel Windows-installation.

Dette betyder, at du kan holde flaskerne helt isoleret fra hinanden, så der ikke er nogen konflikt med delte biblioteker eller andre filer. Det betyder også, at en flaske kan emulere Windows XP, mens en anden kunne forsøge Windows 2000 eller Vista.

Disse muligheder er dynamiske, og du kan ændre næsten alting ved hver flaske gennem en egenskabsmanager, der ligner og føles meget som den ægte vare i Windows.

Hvis du gerne vil køre Bioshock og Oblivion, så er der en konkurrent til CrossOver, som kører begge uden problemer. TransGamings Cedega er en privat og helt kommerciel forgrening fra Wine-projektet.

De udgiver ikke deres modifikationer helt tilbage til Wine-projektet, og de bruger en abonnementsmodel til at holde deres kunder opdaterede.

Hvis dit abonnement slutter, vil du stadig kunne bruge softwaren, men du vil bare ikke få glæden af nogen opdateringer.

Mens denne lukkede model går imod filosofi en for at bruge Linux, så tilbyder den dog TransGamings udviklere visse fordele. Den største af disse er deres evne til at licensere den officielle antipiratkode, så spil kan installeres og køres fra det originale optiske medie.

Resultat er, at spil som Bioshock kører godt på Cedega, ligesom mere end 40 andre spil, der er blevet certificeret.

I flere år var Cedega den foretrukne platform for den halv-offi cielle EVE Online klient på Linux. Ved at bruge en lettere modificeret eksekverbar Windows-fi l, der var testet for kompatibilitet med Wine, var Linux-brugere i stand til at spille EVE Online på deres skriveborde.

I februar i år sluttede EVE-understøttelsen dog. Producenten med ansvaret for
både Linux og Mac-klienter anførte manglende vækst i Linux-markedet som grunden, og det syntes klart fra tonen af hans meddelelse, at Linux-tilgangen havde været skuffende.

Heldigvis er spillet ikke ovre for EVEentusiaster. Cedega certificerer spillet som
med en almindeligkompatibelt, og Windows Premium stand-alone klienten ser ud til at virke godt på CrossOver Games. Mange EVE-brugere har endda rapporteret om succes Wine-installation.

DX10 understøttelsen

I marts lagde den administrerende direktør for CrossOver – Jeremy White – en plan for den fremtidige udvikling. Han nævnte, at hans udviklere havde brugt det sidste år på at arbejde hårdt på forbedringer under motorhjelmen såsom .NET-understøttelse, Gdiplus og DirectX.

Som et resultat af det hårde arbejde, ser DirectX 9 kompatibilitet godt ud i både CrossOver Games og Wine. Hans planer for den næste frigivelse inkluderer dog det langt mere ambitiøse DirectX 10, og hvis udviklingen går godt, så bliver der måske udgivet en kompatibel version af CrossOver Games i slutningen af året.

Hvis Codeweavers kan afstedkomme dette magiske trick, er der en god chance for at Wine endda kunne blive båret tilbage til Windows og dermed bringe DirectX 10-kompatibilitet til ældre versioner af Windows, såsom XP og 2000, en ironi, der ikke går tabt på Linux-brugere.

Mens det er åbenlyst, at Linux aldrig bliver en hard-core spilplatform, så er Linux også langt fra at være en gold ødemark. Teknologi som Wine og CrossOver repræsenterer nok potentiale til at tilfredsstille næsten al spilletrang, og over de næste 12 måneder vil situationen for Linux-spil sandsynligvis kun blive bedre.

Der er også en hel verden af selvstændige, gratis og open source-spil at undersøge, og kommercielle spil af mindre omfang som World of Goo har haft stor succes på Linux.

Som med de fleste ting, der har med Linux at gøre, kan det at få tingene til at virke og køre ordentligt, være et eventyr i sig selv. For dem af os, der brænder for det gratis system, er det dog hele pointen.

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

GNU/Linux begynderguide

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Hvorfor ikke kun Wine

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Gratis CrossOver

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
linux
Spil

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S