Home » Styresystem » Linux og Windows i smuk harmoni: Den nyvundne kærlighed er godt nyt for alle
Linux og Windows i smuk harmoni: Den nyvundne kærlighed er godt nyt for alle

Linux og Windows i smuk harmoni: Den nyvundne kærlighed er godt nyt for alle

Share
Opret en enkeltstående konto

Uanset hvad du vælger, og hvordan du er nået frem, er det første skridt efter installation at følge anvisningerne og oprette et brugernavn og et kodeord. Det er fuldstændig ubeslægtet med andre konti, man måtte have oprettet i Windows, og det er også adskilt fra WSL-konti, der er oprettet af andre Windows-brugere på den samme maskine. Med andre ord er WSL-maskiner i realiteten enkeltbruger-enheder, eftersom de kun vedrører en enkelt Windows-bruger.

Derfor skal man – ligesom med en rigtig Linux-maskine – lave en systemopdatering:

$ sudo apt update
$ sudo apt upgrade

Det er op til dig, hvor du vil gå hen herfra. Du kunne blot installere Vim og build-essentials-pakken og klø på med dit seneste C-projekt. Eller du vil måske hellere installere Nvidia Container Toolkit, der arrangerer alt det, du har brug for til at køre gpu-accelererede Docker-afbildninger, således at du kan bruge CUDA, PyTorch og TensorFlow til at maskinlære din adgang til friheden.

Det kan også være, at du har lyst til at prøve noget andet. En af de bedste egenskaber ved WSL 2.0 er, at det understøtter gui-redskaber uden nogen yderligere konfiguration. Det har endda sin egen Wayland-compositor. I de tidligere versioner kunne man bruge grafiske værktøjer, men det krævede en X-server (GWSL, VcXsrv eller X410), for at man kunne køre på Windows-siden.

Vores foretrukne gui-værktøj er Microsoft Edge, og vores foretrukne form for humor er sarkasme. Hvis man skulle få lyst til at køre Linux-udgaven af Microsofts browser i en Microsoft-venlig version af Linux, kunne man sagtens kaste sig ud i det:

$ sudo apt install software-properties-common
apt-transport-https wget
$ wget -q https://packages.microsoft.com/keys/
microsoft.asc -O- | sudo apt-key add –
$ sudo add-apt-repository “deb [arch=amd64] https://
packages.microsoft.com/repos/edge stable main”
$ sudo apt install microsoft-edge-dev

Nu bør Edge komme frem i startmenuen, men man kan også blot starte browseren med microsoft-edge .

På denne måde ville man også kunne installere Microsoft-specialiteter som Microsoft Teams og Skype. Eller måske noget, der ikke er helt så Windows-centreret. Det gælder populære open source-programmer, og derfor har for eksempel Gimp, Blender, VLC og så videre alle officielle Windows-ækvivalenter.

Se også:  Menneskeligt set: Er det gode det bedstes fjende?

Hvis de af den ene eller anden grund ikke fungerer godt, er der nu andre muligheder. Transmission BitTorrent-klienten er måske en undtagelse – den har en Windows-port, men den bliver karakteriseret som en tidlig preview-udgave. Du har måske din egen foretrukne Windows-torrentklient (uTorrent er populær), men ellers kan du udnytte Linux-versionens solide driftssikkerhed. Du skal blot skrive:

$ sudo apt install transmission

Visual Studio Code (eller VSCodium-forgreningen) bliver stadig mere populær på Linux. Og den er hurtigt ved at blive den foretrukne kode-editor til Raspberry Pi-brugere. Vi kan installere Linux-versionen på stort set samme måde, som vi installerede Edge ovenfor, men vi kan også gøre noget andet.
Nyere VS Code-versioner understøtter WSL-remote-udvidelsen, således at man kan installere Windows-versionen (fra https://code.visualstudio.com) og dermed få nem adgang til sine WSL-filer.

En hel markedsplads inden i en kode-editor er ikke alles kop te, men en WSL-udvidelse er både styrkende og forfriskende.

Først skal du sikre dig, at “Add to PATH” er markeret i dialogboksen Select Additional Tasks ved installationens begyndelse. Dernæst søger du fra Extensions Marketplace efter Remote Development og installerer udvidelsespakken (der muliggør fjernadgang til WSL, containere eller over SSH). Ifølge dokumenterne på https://docs.microsoft.com/en-us/windows/wsl/tutorials/wsl-vscode burde du nu kunne start VS Code fra WSL ved at åbne Ubuntu-kommandolinjen og køre code.

Det fungerede ikke for os, men vi var i stand til at bruge F1 til at fremkalde kommandopaletten i VS Code og lede efter Remote-WSL. Det viser mange af dens funktioner, herunder muligheden for at åbne en mappe i WSL med dens egen Terminal.

Hvis du kører kommandoen top i en nystartet WSL 2.0-omgang, kan du se, at der ikke er ret meget, der kører – et par init-processer, Bash og selve Top. Det er stort set alt. Men ikke helt, for der foregår en masse magi i en usynlig virtuel maskine. Den kører en container-distro, som bygger på Microsofts CBL Mariner Linux (udviklet til Azure cloud), som håndterer Wayland, X, PulseAudio og sender det tilbage til Windows via FreeRDP. Læs mere om WSLg på https://github.com/microsoft/wslg.

fremmede Filsystemer

Set fra Linux-siden er ens Windows C:-drev og alting i det tilgængeligt fra /mnt/c, og fra Windows-siden kan man se sine Linux-filsystemer fra Stifinder ved at følge Linux-genvejen (den har et pingvin-ikon) under OneDrive, Denne pc og alt muligt andet.

Se også:  Microsofts nye computer viser Windows-verdenen fra den lette og prisvenlige side

Det er praktisk, men uklogt at lade Linux-programmer foretage I/O-tunge opgaver på /mnt/c. Hvorfor? Det skal vi sige dig: Hvis man kører kommandoen mount, vil man bemærke, at /mnt/c bruger en form for eksotisk Plan 9 (9p)-filsystem til at åbne et drvfs-volume. Man vil også se, at Linux’ rod-filsystem lever på sin egen blok-enhed (/dev/sdc eller lignende), og at der er startpunkter til WSLg (den hjælpedistro, der gør, at værktøjer kan køre problemfrit med grafik og audio).

I WSL 1 bliver drvfs brugt direkte, og det betyder, at ydelsen mellem Windows’ og Linux’ filsystemer var en lille smule bedre. WSL 2’s brug af en 9p-server til at håndtere disse overførsler sænker hastigheden, men tillader også mere fleksibilitet og sikkerhed. Det er grunden til, at WSL 1 yder bedre end WSL 2 ved overførsler “på tværs af grænsen”.

Hvis man forestiller sig, at man for eksempel har brug for at køre en database i WSL, men at filerne af en eller anden årsag skal være synlige i Windows, bør man nedgradere til WSL 1. Det er bedst at prøve at holde tunge overførsler inden for WSL-boblen.

Det er endda muligt at føje yderligere drivere til maskinen og formatere dem som Ext4 (eller hvad der nu er ens foretrukne Linux-filsystem) fra WSL. Man vil ikke kunne se dem fra Windows-siden (i det mindste ikke uden ekstra redskaber), men overførsel af store filer eller håndtering af mange vilkårlige I/O-opgaver burde gå meget hurtigere.

TAGS
linux
Microsoft
styresystem
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S