Home » Styresystem » Linux i rummet
Linux  i rummet

Linux i rummet

Share

Efter en vaklende start er Linux blevet langt mere etableret inden for rumfart. Vi ser på systemets succes indtil nu og på dets fremtidsudsigter

Hvorfor bruger astronauter Linux? Fordi man ikke kan åbne Windows i verdensrummet. Men sandheden er, at himmelrummet ikke myldrer med Linux-computere. Det ændrer sig, og derfor vil vi se på, hvordan Linux er ved at blive en vigtig faktor inden for rumforskning.

Og det bringer os fra NASAs supercomputere her på Jorden over bærbare computere i kredsløb på den internationale rumstation (ISS) og flyvekontrol-computere på SpaceX’ affyringsramper og raketter til en enkeltkort-computer, der styrer en helikopter, som flyver på Mars.

Hvorfor og hvorfor ikke

Vi vil se på, hvor og hvordan Linux bliver brugt inden for rumforskning, og vi belyser også, hvorfor de bliver brugt. Migrationen af Linux til det ydre rum er dog et nyere fænomen, der stadig har en beskeden udbredelse.

Derfor vil vi også undersøge, hvad der har holdt Linux tilbage og i vid udstrækning stadig gør det. Vi vil afdække chancerne for, at Linux tappert vil begive sig derud i det uendelig univers, hvor intet operativsystem før har været.

Se også:  Hackerne har fået øje på Linux – trussel mod virksomheder i skyen

Vi vil undersøge, hvor Linux bliver brugt inden for rumforskning. Men først må vi beskæftige os med rumbaserede computerplatforme og finde ud af, hvordan de har haft indflydelse på vores foretrukne operativsystem.

Tag for eksempel ISS, der blev opsendt for 20 år siden. Dengang var Linux klassens nye dreng, og der var ingen, der seriøst overvejede dette system. Og en opgradering til Linux i dag er næppe inden for mulighedernes rækkevidde. Meget af den indbyggede computerhardware kan ikke understøtte moderne distroer, og opgradering af hardware og software ville være en kostbar og risikofyldt strategi.

Men selv langt senere rummissioner har undladt at inddrage Linux. Mars-køretøjet Perseverance landede på den røde planet i februar 2021, og det formodes at blive ved med at undersøge Mars i ganske lang tid endnu.

Men dets indbyggede hovedcomputer bruger en PowerPC 750-processor – en chip, der blev lanceret i 1997. For at være helt nøjagtig bruger det en variant af den 32-bit-PowerPC 750, der hedder RAD750, og det bringer os frem til en vigtig pointe. Processorer klarer sig ikke særlig godt i verdensrummet.

Det landede først i 2021, men Marskøretøjet Perseverances hovedprocessor bygger på den ærværdige PowerPC 750-processor. Det er ikke sært, at den ikke kører Linux.

På grund af den stråling, som de konstant bliver udsat for, er de meget mere udsatte for svipsere eller sågar katastrofale og permanente nedbrud end deres slægtninge på Jorden. Af den årsag er de processorer, man bruger i rummet, som regel strålingshærdede, således at de kan modstå de trængsler, der hører til livet uden for Jordens atmosfære.

Se også:  Del1: Kod et livligt og legendarisk skydespil

Disse specialiserede processorer er ikke billige. En enkelt RAD750 koster angiveligt 1,4 millioner kroner – man tør slet ikke tænke på udviklingsomkostningerne. Konsekvensen er derfor, at producenterne kun sjældent udvikler en ny strålingshærdet chip, og de fleste chips bliver aldrig lavet i en strålingshærdet variant.

Det er endnu en grund til, at computerhardware i rummet er forældet, og at forekomsten af Linux-installationer er beskeden. Men tingene er ved at ændre sig, som vi skal se, når vi vender blikket mod den såkaldte Spaceborne-supercomputer ombord på ISS-rumstationen.

1 2 3 4Næste

TAGS
linux
rummet
rumskib
rumstation

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S