Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Linksys Velop MX5300: Linksys slår en sekser i Wi-Fi

Efter en lidt langsom start i 2019 ser tingene ud til at falde på plads for den seneste Wi-Fi-standard. Nu slutter Linksys sig til Wi-Fi 6-familien, og det sker med en router, som også kan bygge bro til et mesh-system.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Her på AOD fortsætter vi vores Wi-Fi 6-saga med begyndelsen på noget, som kan blive begyndelsen til den første mesh-løsning efter den nye standard.

Velop MX5300, som Linksys har døbt nyheden, kan passende kaldes en mesh-router. Ifølge firmaet kan MX5300 som router dække et boligareal på næsten 300 kvadratmeter, og skulle det være nødvendigt med mere eller bedre Wi-Fi-dækning, bygger man blot videre på systemet med flere såkaldte noder.

Ideelt vil det være at købe flere af de ikke helt billige MX5300-enheder. Men hvis man har nogle tidligere Velop-enheder stående, kan de også fungere sammen med den nye router. Dog naturligvis uden de særlige Wi-Fi 6-fordele.

Linksys MX5300 ligner ingen af de Wi-Fi 6-routere, vi tidligere har testet. Til gengæld viderefører den formsproget fra de originale og stadig aktuelle Velop-noder. MX5300 rager som en anden skyskraber blot markant op over sine forløbere. Det forekommer også nødvendigt, når der nu skal være plads til fem Ethernet-porte og en USB-A 3.0-port på bagpanelet samt 8 aktive Wi-Fi-antenner plus en Bluetooth-antenne inde i ”tårnet”.

Designlinjen fortsætter

Den elektroniske designlinje videreføres med teknologier, som skal være unikke for Linksys.

”Intelligent Mesh” er et eksempel på en pakke, der skal holde et Velop mesh-system bedre kørende end konkurrenternes løsninger. Det vil kort sagt sige, at enheden eller enhederne tilpasser sig omgivelserne med hensyn til dækning plus tildeling af frekvensbånd og kanaler. Hvis en node svigter, prøver de andre at tage over. Efter vores mening er det også vigtigt, at et komplet system har ét navn og tilgås med én adgangskode, samt at et gæstenetværk dækker hele hjemmet. Og den udfordring løser MX5300 i fin stil.

Flotte benchmarks

Som altid har vi testet performance ved at bruge appen Speedtest til at registrere vores internethastighed på fem forskellige steder i vores testmiljø og med forskellige klienter.

Til denne test af MX5300 har vi testet op mod fire klienter.

Tallene i tabellen afslører, at Wi-Fi 6 virkelig gør noget for de forskellige enheders ydelse.

Xperia 1-smartphonen og Asus-notebooken performer bedre end normalt, selv om de ”kun” kører Wi-Fi 5, men Galaxy Swift 3-telefonen, og Acer Swift 3-computeren sprinter simpelthen af sted.

Tabellen fortæller også, at til to etager à 80 kvm er en enkelt MX5300 rigeligt, men perfektionister vil med endnu en MX5300 som satellit kunne få et ekstra boost i stuen og på første sal.

Bare tanken om at opsætte et Wi-Fi – for ikke at sige et mesh-system – kan give mange alfa-hanner flakkende øjne og klamme hænder. Men med Linksys’ app og standardindstillinger er chancen for succes i top.

Man skal dog være opmærksom på, at selv om et trådløst netværk kører Wi-Fi, er det Bluetooth med kort rækkevidde, der styrer opsætningen. Derfor må smartphonen meget gerne læne sig op ad den aktuelle router eller node under denne proces.

Linksys skriver det ikke længere direkte, men man kan også gå ind i en router via en browser. Adressen ”192.168.1.1” åbner porten til indstillingsmenuerne. Disse er de samme som på smartphonen, men det går nemmere på den store skærm. Synes vi.