Velop MR9600 er storebror til MR7350 – den anden, traditionelt designede router i Linksys’ nye Wi-Fi 6-familie. De to enheder følger det samme formsprog med en enkelt, stor indikator og ingen lamper eller ikoner. De ligner derfor hinanden på billeder, men MR9600 har fire antenner og fylder noget mere i landskabet. Desuden har den to USB-porte.
Vi testede lillebroderen MR7350 i AOD nr. 16, så her vil vi se, hvadman får ved at smide en stor tusse mere for topmodellen.
Mens den ”lille” MR7350 tilhører AX1800-klassen, hvor ”1800” angiver routerens totale, teoretiske streaminghastighed, rykker MR9600 op i AX6000-klassen. Den har stadig to frekvensbånd 2,4 og 5 GHz, men den kan overføre henholdsvis 1,147 og 4,804 Gbps på dem – i alt 5,9 Gbps.
Mere nede på jorden betyder disse tal, at Linksys lover, at MR9600 kan dække et areal på op til 270 kvm og håndtere mere end 40 opkoblede enheder. Er det for lidt, gør Linksys’ Intelligent Mesh-teknologi det muligt at opgradere routeren til en del af et mesh-system ved at købe en kompatibel satellitenhed. Firmaet nævner også, at man kan streame 8K-video, spille og binge tv-serier som aldrig før.
Datakraften har fået et spark opad med en hurtigere 1,8 GHz cpu og dobbelt så meget flash-hukommelse som i MR7350. Dette er med til at gøre det muligt at håndtere fire streams (samtidige brugere).
Vi skal også lige nævne, at den måske største fordel ved den stadig relativt nye Wi-Fi 6-teknologi er, at den er mere robust end Wi-Fi 5 og andre tidligere standarder, så det trådløse netværk så at sige ”isoleres” og bliver mindre modtageligt for interferens fra andre netværk. Det mærkes mere i etagebyggeri end i villakvarterer. Endnu bedre er det, at flere af Wi-Fi 6-gevinsterne kan høstes med enheder, som ”kun” kører Wi-Fi 5. Eksempelvis bliver en af vores reference-smartphones, Sony Xperia 1, mærkbart hurtigere, når den streamer i et Wi-Fi 6-miljø.
Som vi er vant til hos Linksys, er det meget nemt at komme i gang med en router som MR9600. Den tilhørende app klarer det meste, og der er næppe mange andre end os, der bruger en browser til opsætningen. URL-adressen er 192.168.1.1, hvis nogen skulle have de lyster. Ret usædvanligt skulle vi ikke igennem en firmwareopdatering, før vi kunne gå i gang med at teste. Det kan være en del af forklaringen på de følgende observationer.