Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Linksys MR8300: Økonomisk router med mesh-potentiale

Skal dit Wi-Fi-netværk være baseret på en enkelt router eller et antal små mesh-enheder? Du behøver ikke beslutte dig nu, for Linksys kan give dig det bedste fra begge verdener. Deres nye MR8300-router kan også fungere som det første led i et WHW (Whole Home Wi-Fi) mesh-system med firmaets Velop-enheder.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Wi-Fi-dækning i hele hjemmet eller Whole Home Wi-Fi (WHW) bliver stadig vigtigere i vores opkoblede tidsalder. Det er ikke længere blot smartphone-brugere, som ikke kan forestille sig et liv uden en digital bredbåndsforbindelse. Masser af de smarte dimser, der forsøder vores hverdag, kan heller ikke fungere uden Wi-Fi, men her er stabilitet til gengæld vigtigere end båndbredde.

Som vi har prædiket utallige gange i Alt om DATA, er et mesh-system den nemmeste og billigste genvej til Wi-Fi-dækning helt ud i krogene i et smart hjem. Mesh-enheder er typisk designet til at stå fremme og nærmest pynte, så de kan placeres alle steder, der er brug for dem. På den anden side kan en traditionel router være en nødvendighed for gamere – plus de kablede hubs, som kræves til Philips Hue-belysning, Arlo-overvågningskameraer og adskillige andre, smarte produkter.

Intelligent mesh-teknologi

MR8300 er Linksys’ første router med intelligent mesh-teknologi. Det vil sige, at den – nu eller senere – kan fungere som central enhed for et nærmest vilkårligt antal satellitter i et fuldt udbygget mesh-system til selv et meget stort hjem.

Af ydre er MR8300 en økonomi-router i typisk Linksys-design, som er fint i et teknikrum, men ikke pynter i ret mange stuer. Den tilhører AC2200-klassen, og dens tre frekvensbånd har en total, teoretisk kapacitet på op til 2,2 Gbps. Resten af udstyrslisten er hurtigt overskuet: 4 Gbit LAN-porte og en USB 3.0-terminal. Indikatorpanelet er reduceret til en enkelt, stor lysdiode, som lyser konstant blåt, når routeren er online, og alt er godt.

MR8300 alene

Alt om DATA har testet Linksys MR8300 som en fritstående router. Desuden har vi prøvet at udbygge routeren med de tre mesh-enheder i et Linksys Velop VLP0103-system, som vi testede for et år siden, for at se, hvordan sådan en totalløsning fungerer. MR8300-routeren skal – naturligvis – opsættes ved brug af en app, der lyder navnet ”Linksys”. Proceduren virker enkel med klare tekster på godt dansk. Hvis man kan styre sin utålmodighed og nøjes med at tappe én gang på skærmen, hver gang det er nødvendigt, kan man komme i mål på et kvarters tid. Omvendt kan routeren blive forvirret, hvis man tapper flere gange, fordi der tilsyneladende ikke sker noget.

Appen åbner med en hovedmenu, som kaldes ”Dashboard” (instrumentbord) og giver adgang til et betydeligt antal indstillinger – mange flere end i et typisk mesh-system, men noget færre end i en hidsig gamingrouter. Vi er især glade for gæstenetværket og den indbyggede hastighedstest, som er rar at have, hvis noget driller. Vi målte 7 ms, 951 Mbps og 127 Mbps ved direkte opkobling til vores 1 Gbit YouSee-modem. Det fås ikke bedre.

Hvis man vil udnytte flere af routerens avancerede indstillinger, glæder det nogle af os, at den kommer med noget så antikt som en cd med en manual med 36 sider til hvert af 36 sprog, inklusive dansk. For at undgå at bladre i hele manualen har vi kun gemt den engelske og danske version. Dette klares nemt ved at vælge ”Microsoft Print to PDF” som printer, angive de ønskede sideintervaller og klikke på  ”Udskriv”.

Vi har konstateret, at MR8300 performer pænt til prisen, men vi har haft kraftigere – og dyrere – routere gennem skærsilden i vores testmiljø. Resultaterne er glimrende på forholdsvis tæt hold i kontoret og køkkenet, men i tv-stuen og især på første sal kan det knibe med at streame UHD fra Netflix.

Fra router til mesh-system

Med de nævnte præstationer, som fremgår mere præcist af de sorte tal i tabellen med måleresultater, var vi spændte på, hvordan det ville gå med at bruge routeren til trådløs datafodring af de tre mesh-enheder i VLP0103-sættet. Opsætningen kan vanskeligt være enklere. Man finder ”Installer et nyt produkt” i appen, tapper på billedet af den enhed, som ligner satellitten, og følger anvisningerne på skærmen.

Internethastigheder målt fire steder i huset med tre forskellige smartphones. De sorte tal er målt med MR8300-routeren alene. De røde tal viser præstationerne med MR8300 plus tre Linksys AC1300 mesh-enheder strategisk placeret i vores testmiljø.

Det er vigtigt, at smartphonen hele tiden er tæt på enheden under installation. Man kan med fordel læne telefonen op ad satellitten og følge fremskridtene på afstand. Appen er siden sidste år blevet forbedret i den forstand, at den ikke længere skriver ”Det kan tage nogle minutter” i forbindelse med hvert led i processen, men kommer med mere konkrete tidsangivelser, typisk 6 minutter. Regn med mindst et kvarter til hver enhed, plus endnu et kvarter til hardwareopdatering, når det hele er på plads.

Vi valgte at placere to af satellitterne på vores sædvanlige mest-testpladser i tv-stuen og på første sal, henholdsvis. Den tredje satte vi i køkkenet, hvorfra den også burde kunne dække en del af haven. I alle tre tilfælde bekræftede appen, at placeringen var ”perfekt”, og vi fik samtlige indikatorer til at lyse blåt.

Hvad får man så ud af at forstærke MR8300-routeren med tre mesh-enheder? Resultaterne, der vises med rød skrift i tabellen, er ikke så entydige, som vi havde ventet.

Samsung Galaxy S10, der ellers har taget kegler som den hurtigste klient i andre af vores routertest, bliver gennemgående langsommere (!) i det komplette router/mesh-system. Til gengæld ser det ud til, at den ellers ret langsomme Huawei Honor 10 får en sjat trylledrik, når vi måler i tv-stuen og på første sal. Noget tilsvarende oplever vi med Sony Xperia XZ3, men dog i knap så høj grad.

Den største forbedring fremgår ikke af tabellen, men den udendørs dækning er blevet mærkbart forbedret i gårdhaven ud for køkken/alrummet. Her har Wi-Fi-signalet været nærmest ubrugeligt med tre enheder inde i huset, men nu giver den fjerde enhed i køkkenet så meget signal, at vi helt problemfrit kan streame musik til vores trådløse højttalere. Om naboerne så også anser dette for et plus, har vi ikke testet...