Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Lille boks, stor lyd

Du behøver ikke nøjes med den halvdårlige lyd i fra det indbyggede lydkort i din bærbare computer. Sandberg har sendt et usb-lydkort på banen, der kan give dig 7.1 lyd, og det virker overbevisende godt.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der findes godt nok nogle enkelte bærbare computere, hvor det indbyggede lydkort giver en anstændig lyd. Men i langt de fleste tilfælde er det modsatte tilfældet. Lyden i en bærbar computer er normalt ikke noget at råbe hurra for.

Men det behøver du ikke finde dig i. Der findes forskellige produkter, der giver bedre lyd fra din bærbare, og et af dem, USB Sound Box 7.1 fra Sandberg, har AOD haft fat i, og det imponerede os med en god lyd og mange muligheder.

Lille sort kasse

Den ser ikke ud af meget, den lille sorte sag fra Sandberg. Der er fire knapper på toppen, et par kontrollamper, og så er der en pokkers masse stikforbindelser på forsiden, samt et par ekstra på den ene side og et par porte på bagsiden. Ikke at det gør det svært at tilkoble den eller bruge den, men mulighederne for forbindelser er klart til stede.

På forsiden er der for eksempel forbindelser til hovedtelefoner og forskellige højttalersystemer såsom 2.1, 5.1 og 7.1 surround sound systemer, mens der på bagsiden er optiske ind- og udgange samt den usb-forbindelse, der bruges til at koble lydkortet sammen med din bærbare computer.

Med til lydkortet følger der også en cd. Det er ikke nødvendigt at bruge den cd, lydkortet virker også uden, men du får nogle ekstra funktioner, som faktisk er udmærkede.

Mange muligheder

Når softwaren er installeret og computeren genstartet, er du for alvor klar til at bruge dit nye lydkort, og det er her alle mulighederne kommer frem. Inden vi fyrede op for den medfølgende software, gav vi os lige tid til at lytte til vores nye lydkort.

Vi startede med at slutte et sæt hovedtelefoner til og gav os tid til at lytte lidt til kvaliteten på vores nye lydkort.

Vi havde ikke de store forventninger, hvilket måske er grunden til, at vi blev glædeligt overraskede. Lyden var faktisk imponerende god, og naturligvis hænger det også meget sammen med et godt sæt hovedtelefoner, men selv de bedste hovedtelefoner kan ikke gøre dårlig lyd god.

Vi fortsatte med at koble lydkortet til højttalere, og igen leverede de varen, og vi måtte konstatere, at lydkortet gjorde sit job upåklageligt.

Derefter startede vi den medfølgende software for at se, hvad det kunne tilføje af værdi til lydkortet, og det var lige før, der var for mange muligheder.

En af de ting, vi havde mulighed for at lege med, var muligheden for at lave virtuelle 7.1 højttalere i vores hovedtelefoner. Bare dét at slå den mulighed til gjorde en utrolig stor forskel i lydkvaliteten.

Men samtidig fik vi mulighed for at lege med placeringen af de virtuelle højttalere, både samlet og enkeltvis. Vi kunne også ændre afstanden til de virtuelle højttalere. Der var masser af muligheder for at indstille lyden, og vi brugte meget tid på at få optimeret lyden til vores øre.

En anden ting, vi fik mulighed for, var at gå ind og lege med effekter til lyden. Der var nogle faste »miljøer«, vi kunne vælge, såsom badeværelse, koncerthal og musiksted, og ydermere var der en lang liste over mindre almindelige effekter. De var nok spændende men reelt ikke ret brugbare. Mere interessant var det med den EQ, der var med. Her var det muligt at ændre på de enkelte frekvenser, og det var ret præcist, vi kunne justere lyden.

Naturligvis skulle der også være lidt spas med, og derfor var det muligt at slå karaoke-mode til, så vokalen blev filtreret fra musikken. Lidt noget pjat, men sikkert noget som vil vække begejstring til en fest.