Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Lifx Clean Antibacterial & Beam: Smart pære dræber bakterier

Lifx kendes måske især for smarte pærer med specialfunktioner. Her er en pære, som sandsynligvis kan dræbe bakterier, og en lysbar til stemning i hjemmebaren.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Lifx – udtales Life-X på engelsk – er en virksomhed, som blev grundlagt i Melbourne i 2012 og brander sig på at ”brænde for smartere lys”. Ifølge en pressemeddelelse skal Lifx nu være den næststørste producent af smart lights i verden.

AOD har været på talefod med firmaets europæiske distributør og danske pr-konsulenter i nogle år, og det er vores indtryk, at virksomheden dyrker nicher, hvor dets produkter er mindre konkurrenceudsatte fra mærker som Philips Hue – den store hanelefant på savannen – Ikea, TP-Link, Innr, Ledvance, Wiz, Lidl, Deltaco og andre spillere.

Ligesom de fleste andre Hue-udfordrere klarer Lifx sig uden en såkaldt bridge eller bro, der kan fungere som oversætter mellem husets router og smarte pærer. Der skal dog stadig være et Wi-Fi-netværk på adressen, men man skal ikke bruge en LAN-port på routeren eller en switch til Lifx.

Clean-pærens stjernesymbol under logoet fortæller, at denne pære kan noget særligt – nemlig dræbe bakterier.

Hvis man kun skal have en enkelt eller nogle få pærer, kan det give god mening at slippe for en bro, men denne besparelse forsvinder hurtigt, hvis Wi-Fi-pærerne er dyrere, og man skal have mange af dem. Desuden kan en dedikeret bro optimeres til at håndtere de små, korte IoT-kommandoer, som smarte pærer kan nøjes med, og spare på Wi-Fi-båndbredden.

Kulørt bakteriedræber

Ligesom de andre flerfarvede pærer fra Lifx har bakteriedræberen Clean en cylindrisk form, der får den til at virke større og mere bastant end andre smarte pærer, selvom dens diameter kun er 63 mm – omtrent det samme på det tykkeste sted som en traditionel, pæreformet lyskilde.

For at styre Clean og andre Lifx-pærer skal man selvfølgelig installere den tilhørende app på sin smartphone og sørge for, at husets Wi-Fi er aktiveret på 2,4 GHz-frekvensbåndet, hvad der normalt er standard på en router. Det er nemt nok, men det tager lidt tid for appen at finde den første pære.

Clean-pæren har de samme almindelige lysindstillinger som andre Lifx-pærer. Man skal tappe på stjernerne ved siden af hjertet for at aktivere den antibakterielle HEV-lys.

Derefter er der ingen problemer, og når man har vænnet sig til den ikke udpræget intuitive app-struktur, åbner der sig en nærmest uoverskuelig mængde indstillings- og justeringsmuligheder. Alene det ”hvide” lys kan varieres i farvetemperatur fra grillvarme 1500K til polarkolde 9000K.

En inkarneret gamer vil sikkert også nyde at kunne køre en finger rundt på en lykkehjulslignende palet og frit vælge farve. Nok om det – hvis man betaler over 600 kroner for en smart pære som denne, er det Clean-funktionaliteten, der tæller.

Til dette formål er pæren udstyret med specielle lysdioder, som udsender HEV (High-Energy Visible), synligt højenergilys med en bølgelængde på 405 nm. Der lader til at være nogenlunde bred enighed om, at dette lys kan eliminere skadelige bakterier som E. coli og S. aureus, og her skal det understreges, at HEV-lys ikke er effektivt mod virus – læs Covid-19 – i nogen varianter.

HEV-lys må altså ikke forveksles med UV-C-lys (ultraviolet), der kræver særlige sikkerhedsforanstaltninger og også virker mod virus. Effekten af HEV-lys afhænger af afstanden fra lampen til emnerne, samt hvor længe lyset er tændt. Clean-pærens standardindstilling i appen er 2 timer, og den bør nok ikke være længere væk fra emnerne end en meters penge – kortere er endnu bedre.

Beam-lysbaren i et tjekket boligmiljø, hvor den nødvendige strømforsyning og den kablede Wi-Fi-modtager ikke er synlige.

Om pæren virker? Um-tja, bum-bum. Lifx har fået fremstillet et lille testkort af pap, hvorpå et fingeraftryk tydeligt ses i HEV-lys og derefter forsvinder under nogle sekunders bestråling. Firmaet har også betalt et amerikansk laboratorium for at undersøge virkningen.

Det er der kommet en 41-siders rapport ud af, fyldt med tal, som ikke siger os en brik, plus en konklusion, der bekræfter en reduktion af de nævnte bakterier. Denne skribent har også prøvet at plante sin tommelfinger på testkortet efter en afspritning med en lille vådserviet, og da kunne fingeraftrykket ikke ses på kortet. Vores apotek har solgt os en pakke med 100 desinfektionsservietter for 46 kroner.

Dem har vi hidtil brugt til vores smartphone-skærme og andre udsatte flader, og det bliver vi nok ved med. Men en familie vil måske kunne højne sin bakterielle hygiejne og forbedre sin søvnrytme ved at gøre det til en vane at parkere sine slukkede gadgets under en Clean-pære og samtidig tanke dem op med strøm.

Til gamere og bartendere

Lifx har længe solgt lys i metermål i form af lysstrips og præsenterer nu en videreudvikling af konceptet, som er døbt Beam og kommer i et kit bestående af seks 30 cm lange moduler med tilhørende strømforsyning og styreenhed.

De enkelte moduler får mekanisk kontakt med indbyggede magneter og elektrisk kontakt via nogle små forgyldte dupper, og de opsættes på en plan flade med en smart type Velcro-tape, der gør det nogenlunde nemt at finjustere placeringerne.

Hvis man vil se på noget sjovere end et langt lysstofrør, medfølger der et enligt hjørnestykke, som kan gøre modulerne til en vinkel eller et T. Det er ikke muligt at tilkøbe flere moduler eller samlestykker, hvis man vil være mere kreativ og for eksempel indramme et firkantet spejl med lys.

Beams pangfarver på væggen liver op og kan måske bidrage til en bedre skærmoplevelse for en entusiastisk bruger.

Hvem kan finde på at købe et Beam-kit? I Lifx’ onlinebutik kan produktet findes under ”Gaming”. Det er forståeligt, for gamere kan tilsyneladende ikke få nok af farveskiftende RGB-lys og andre lyseffekter på deres fede grej.

En ven af huset fik også julelys i øjnene, da han blev udsat for en kort Beam-demo og straks forestillede sig i det i sin hjemmebar, hvor han demonstrerer mod det, han kalder Bo Bedre-tyranniet, og kan gøre mange brune værtshuse misundelige med en udsøgt samling kitsch fra hele verden.

Her kunne Beam blinke i takt med den antikke juke-box og kaste glans over et næsten ægte rokokospejl dekoreret med ”franske” postkort.

Ikke topkvalitet

Med en vægt på 100 gram stykket og primitivt udførte samlinger oser Beam-modulerne ikke ligefrem af kvalitet. Det er heller ikke nemt at få dem til at se ordentligt ud på flader med blot små ujævnheder, der kan fremhæve overgangene mellem modulerne.

En anden udfordring er, at Beam ikke alene har en strømforsyning, som rager ud foran en stikkontakt. Der sidder også en lille boks, formodentlig Wi-Fi-modtageren, på strømkablet, som helst skal parkeres ude af syne.

Det er endvidere lidt irriterende, at især med hvidt lys har to af de seks moduler i test-kittet en synligt varmere farvetone end de øvrige. Det bemærker man heldigvis ikke, når Beam sættes i lysshow-mode.