Home » Andet » Life on Mars?
Life on Mars?

Life on Mars?

Share

Mars-fantasien er nu blevet drevet til yderligere højder i projektet ”Mars One”. Under slagordet ”The Next Giant Leap for Mankind” vil en gruppe mennesker anlægge en bosættelse på Mars

Filosoffen Friederich Nietzsche havde en søster: Elisabeth Förster. Hun og hendes mand, Bernhard Förster, ville grundlægge en arisk bosættelse i den nye verden, og deres valg faldt på Paraguay. De fik 14 tyske familier til at tage med, og gruppen tog afsted til Sydamerika i 1887. Så vidt jeg husker, fik deltagerne trukket samtlige tænder ud før afrejsen. De ville ikke risikere tandsygsomme. Alene den omstændighed giver os en fornemmelse af ekspeditionens seriøsitet.

Kolonien blev ingen succes. Klimaet var uegnet til tysk landbrugstradition, folk døde som fluer af lokale sygdomme, og Elisabeths mand tog sig af dage i 1889. Men hvad ville de da også på den galej?

Mars på Jorden

Vi ser i dag en forunderlig parallel: Seks mennesker har i et år leget marsmænd i et telt på kanten af den hawaiianske vulkan Mauna Loa. De har været tvunget til at være sammen nat og dag, og undervejs blev de udsat for simulerede nødsituationer og missioner på den efterlignede Mars-overflade. Her skulle de indsamle jordprøver iført rumdragter.

Se også:  Elon Musk har bygget verdens største rumraket - skal sende mennesker til Mars

Er der et slægtskab mellem de to projekter? Bortset fra at jeg naturligvis ikke drømmer om at drage paralleller mellem Elisabeth Försters forskruede antisemitisme og de brave NASA-folks bevæggrunde, er der noget sælsomt over denne trang til at udleve en science fiction-fantasi.

One small step for Man

Mars-fantasien er nu blevet drevet til yderligere højder i projektet ”Mars One”. Under slagordet ”The Next Giant Leap for Mankind” vil en gruppe mennesker anlægge en bosættelse på Mars. Ifølge planen skal den første (ubemandede) opsendelse finde sted i 2020. I 2024 skal det nødvendige isenkram sendes til den røde planet, og i 2026 letter de første mennesker. Herefter vil hold efter hold med 26 måneders mellemrum blive sendt til Mars.

Se også:  Elon Musk har bygget verdens største rumraket - skal sende mennesker til Mars

Det fremgår af projektets hjemmeside, at det ingen sag er at sende folk til Mars. Returrejsen, derimod … bagmændene lægger ikke skjul på, at deltagerne løser en enkeltbillet. Sandsynligheden for at komme hjem til Jorden? Hvis et Ku Klux Klan-medlem i fuldt ornat prøver at låne penge til benzin hos den lokale Black Panther-klub, er hans odds langt, langt bedre.

Non-profit … og dog

Hvor skal pengene komme fra? Fra investorer, naturligvis. Der er alligevel ikke meget afkast i obligationer nu om dage, og disse investeringer skal nok betale sig. Afkastet skal da komme fra medieeksponering og intellek-tuelle rettigheder, siger bagmændene. Selv ønsker de selvfølgelig ikke at få så meget som en dollar ud af foretagendet, næh nej.

En dansker ved navn Knudsen har allerede meldt sig. Vistnok i en højere sags tjeneste: ”Hvis ingen var klar til at ofre noget, ville ingenting ske,” siger han. David Bowie må smile i sin himmel. 


TAGS
Mars
rumfart

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S