Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Libratone Zipp 2: Smart højttaler med en sprogbarriere

Libratone Zipp 2 er en vellydende højttaler i smart design, men valget af stemmestyringsassistent er ikke til fordel for os danskere.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Om man kan kalde Libratone et dansk produkt længere er nok tvivlsomt, men højttalerbrandet har holdt fast i den danske designtradition med den nye Zipp 2, som har det velkendte Libratone-look, hvor den simple runde form, forenes med den uhøjtidelige stofbeklædning og den store lynlås forneden. Den har et friskt moderne look, som nok især vil appellere til en yngre stilbevidst målgruppe.

Fysiske knapper er der kun en af. En powerknap gemt godt væk nederst på højttaleren. Resten styres via touch på det runde panel i toppen. Drej fingeren i en cirkel for at styre volumen eller tap en enkelt gang på den lille fugl for at starte eller stoppe musikken. Der er også adgang til rumkalibrering, så lyden tilpasses lokalet, og du kan gemme favoritsange eller radiostationer.

Puds dit engelsk af

Klikker du på det lille mikrofon-ikon aktiveres stemmestyring. På Zipp 2 får du den i form af Alexa, som er den dominerende tjeneste i mange dele af verden. Men ikke i Danmark. Herhjemme er den kun tilgængelig på engelsk. Men den fungerer trods alt, og der er intet problem med at få det op at køre. Du skal blot registrere højttaleren på din Alexa-konto, så kan du begynde at tale til Zipp 2.

Hvad assistenten er i stand til, afhænger af de skills du giver den. Tilføj eksempelvis dine musiktjenester, så vil det være muligt at spille fra dem ved at tale til højttaleren. Og lige her må man sige, at Alexa er et lille skridt foran Google Assistant, som buldrer frem i Danmark lige nu. For på Alexa er det ikke kun Spotify og Googles musiktkjenester, du kan bruge, men også Tidal og flere andre.

Alt fra smarte elpærer og rullegardiner til overvågningskameraer og stikkontakter kan også stemmestyres via Alexa. Og du kan sætte alarmer, lave kalenderaftaler, få trafik- og vejr-informatoner og meget andet. Zipp 2 kan således fungere som en hub til dit smarte hjem. Taler du helt rent engelsk, er det en ganske glimrende løsning, fuldt på højde med Google Assistant. Men har du en snert af accent og vil desuden gerne høre danske bands og sange, så kan der hurtigt opstå kommunikationsproblemer. Og det bliver frustrerende i længden. Vi må forvente, at Alexa dukker op i en dansk version inden længe, og så burde den sag være løst, men lige nu har Zipp 2 et handicap i forhold til højttalere med Google Assistant.

Tag den med dig

Til højttaleren hører en brugervenlig app, hvor du kan klare den basale opsætning og justere en række indstillinger. Her er også mulighed for at konfigurere et multirums-setup via Soundspace Link, en lukket løsning kun på Libratone-højttalere.

Appen er dog ikke et must for at spille musik. Takket være Spotify Connect kan du sende musikken fra Spotify direkte videre. Er du iPhone-bruger kan lyden fra enhver tjeneste leveres via AirPlay 2. Det havde været rart, om der også var Chromecast, så Android-brugere var ligeså heldigt stillet.

Som supplement til Wi-Fi-forbindelsen er der dog også Bluetooth, så du kan spille musik på højttaleren, selv når du er uden for hjemmet. Et indbygget batteri sikrer, at den kan klare sig 12 timer uden en stikkontakt i nærheden.

Ikke for alle

Lyden, der kommer ud af Zipp 2, er ganske glimrende, især når du har kalibreret den til dit rum. Det er ikke det absolut bedste, vi har hørt i denne klasse, men bestemt en værdig spiller i prislejet. Det, at den både kan fungere som Wi-Fi-opkoblet multirums-højttaler og som transportabel Bluetooth-højttaler, gør den mere alsidig end mange konkurrenter.

Omvendt er der truffet nogle valg, som i hvert fald for danske brugere, især dem med Android, hæmmer funktionaliteten en anelse. At satse på Alexa og AirPlay 2 gør de smarte funktioner anvendelige for færre, end hvis man var gået med Google Assistant og Chromecast, der har langt bredere understøttelse. Zipp 2 er derfor ikke en intelligent højttaler for alle.