Home » Internet » Libra: Alt du skal vide om Facebooks nye penge
Libra: Alt du skal vide om Facebooks nye penge

Libra: Alt du skal vide om Facebooks nye penge

Share
Hvorfor alt det postyr?

Fordi penge er magt, og Libra styrer uden om så megen regulering, og det har konsekvenser. Hvis Libra bliver så stor, som Facebook håber, vil en meget stor mængde magt bliver lagt i hænderne på de folk, der styrer den. Libra kan lyde libertær – og er det også i mange henseender – men den har i sig også potentiale til at være påtrængende og det, der er værre. At den drivende kraft bag Libra er Facebook, har heller ikke været med til at fremme de positive reaktioner. Firmaet har et forfærdeligt omdømme, når det gælder privatlivets fred, og for få måneder siden fik det en bøde på 5 milliarder dollars for at videregive private data.

De oplysninger, som bliver genereret af Libra, bliver opbevaret af Calibra, og de kan ikke blive delt med Facebooks servere uden autorisation fra et samtykke-system. Men der er planer om en vennefinder-søgefunktion, der kræver linkning af Calibra-transaktioner med Facebook-konti. Meningen synes at være at få brugerne til at give tilladelsen til deling af information via visse incitamenter. Indsamling af data er det, som Facebook lever af, og Libra bliver en del af den proces.

Calibras wallet app linker ind i WhatsApp og Messenger.

Dine økonomiske data er en guldgrube for annoncører. Kan vi stole på, at Facebook ikke vil udnytte dem? Facebook klarer sig slet ikke godt i brugerundersøgelser. En nyere undersøgelse, der er lavet af NBC og Wall Street Journal viste, at 60 procent af de adspurgte ikke stolede på Facebook, når det gælder personlige data. Det er dobbelt så mange som det tal, der gælder for Amazon. Selvom vi måske ikke stoler på Facebook, er vi ikke holdt op med at bruge tjenesten. Og disse økonomiske data er ikke kun et labert mål for virksomhederne – sikkerhedsstyrker vil også være meget interesserede.

Fremkomsten af Libra har udløst omfattende opmærksomhed fra USA’s kongres. Bankerne udgør en solidt reguleret branche, mens teknologifirmaer generelt har fået en mildere behandling. Det kan se ud til at ændre sig. Facebook har her begivet sig ud på et anderledes område. I juli i år afholdt USA’s Banking Committee høringer, hvor man udspurgte lederen af Libra-projektet, David Marcus, i to dage.

Det var ikke det mest kammeratlige møde. Ohios senator sagde, at firmaet udviste en “forbløffende arrogance”, og at Libra var “opskriften på firmaets voksende magt over markeder og forbrugere”. Facebook benægter, at virksomheden er en bank, og at den derfor skal fritages for bankreguleringer. Og det kan ikke undre, idet et medlem af komiteen sagde: “Hvis I er en bank, skal vi nok regulere jer sønder og sammen”.

Se også:  Facebook skifter navn

I Kongressen hersker der ikke megen kærlighed til Facebook. Firmaet har ikke kunnet give konkrete svar på, hvordan man vil indføre foranstaltninger imod hvidvask af penge. Det har også udløst megen kritik, at organisationen har fået sæde i Schweiz (se tekstboksen “Libra Association”). David Marcus hævder, at placeringen er valgt for at give Libra et “internationalt sted”, ikke for at omgå regulativerne. Facebook har også sagt, at man ikke vil lancere Libra, før problemerne vedrørende regulativer er blevet løst.

Ikke kun i Amerika

Det er ikke kun i USA, at Libra møder modstand. Den franske finansminister, lederen af Bank of England og den schweiziske forbundsminister har alle udsendt udtalelser, der understreger behovet for regulering. Mange lande har love, der forbyder eller begrænser brugen af kryptovalutaer; håbet om et enormt marked for Libra i Indien er foreløbig blevet knust.

Risikoen for kriminalitet er en anden bekymring, der ofte er blevet nævnt. Der findes stramme bankregulativer, som skal stoppe hvidvask af penge – hvad har Libra? Løfter – og de har hidtil været temmelig vage. Selvom Libra kommer under schweiziske regler, hævder man, at den vil leve op til alle USA’s regler for skat, hvidvask af penge og svindel. Herunder finder man FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network), der har til formål at stoppe finansiering af terrorister og hvidvask af penge ved at analysere data, der bliver indsamlet under finansielle transaktioner.

Libra Association

Facebook skal ikke styre Libra direkte, men via datterselskabet Calibra bliver firmaet partner i den organisation, der skal stå for styringen: Libra Association. Det skal være en uafhængig organisation, der ikke arbejder for profit, og som har til formål at køre, kontrollere og promovere Libra, samtidig med at den skal håndtere reservefonden. Af flere årsager har Facebook ikke gået enegang, og en af dem er tillid.

Som projektleder David Marcus har indrømmet: “Hvis det var os, der styrede det, ville kun meget få mennesker tage det til sig”. Organisationen har 28 stiftende medlemmer, og blandt dem finder man store navne som PayPal, MasterCard, Visa, eBay, Uber og Spotify. Der er også navne, som man ikke ville kende, medmindre man er bekendt med blockchain-udvikling og venturekapital. Dette er blot begyndelsen – man forventer, at rækken er vokset til over 100 medlemmer, når Libra går i luften.

Se også:  Menneskeligt set: Kryptiske valutaer

Hvert af de stiftende medlemmer har betalt mindst 10 millioner dollars for at sidde med ved bordet. Beslutninger om styringen af Libra bliver truffet ved afstemning, og intet enkelt medlem får mere end én stemme eller 1 procent af de samlede stemmer (afhængig af, hvad der er størst). Meningen er, at Libra ikke må blive domineret af nogle få af de største medlemmer (i hvert fald i teorien). Hvert af de stiftende medlemmer er ansvarlig for at køre en validator-node, der sikrer blockchainens integritet.

Medlemmerne får renter af de penge, de har stående i systemet – Libra-mønter eller enheder, der er oprettet, men endnu ikke brugt – som kan bliver til et anvendeligt beløb, hvis systemet vokser så meget, som man håber. Beløbet kan også bruges til at betale for at køre blockchainen: Servertid er kostbar.

Libra Association har til huse i Schweiz. Hvorfor? Fordi Schweiz spiller en central rolle for internationale pengeoverførsler, og Schweiz’ regler for bankvæsen adskiller sig fra alle andre landes. De er berygtede for deres hemmelighedsfuldhed. Schweiziske banker har også været berygtede for hvidvask af penge, navnlig efter anden verdenskrig.

Heldigvis har landet ryddet betydeligt op siden da, men det er stadig et af de sikreste steder i verden, man kan opbevare penge. Man har anslået, at en fjerdedel af alle multinationale aktiver befinder sig der. Libra forventes at blive reguleret af de schweiziske finansmyndigheder, men forhandlingerne er kun lige begyndt. Libra har også til gode at levere oplysninger til myndigheder-ne vedrørende databeskyttelse.

Libra vil angiveligt også leve op til de internationale regulativer imod hvidvask af penge (AML).De omfatter bekræftelse af folks rigtige identiteter og afsendelse af wallet-ejeres identitet til de relevante offentlige myndigheder. Facebook har også ansøgt om en eksporttilladelse og har gennemgået en række andre juridiske krumspring. Det har ikke forhindret, at folk har agiteret for, at projektet bliver stoppet, indtil ethvert problem er blevet løst.

TAGS
Facebook
finans
Libra
Virtuel bank

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S